3 porcje 8 miesięcy+

Mleko odtłuszczone, serwatka odtworzona, cukier, wsad owocowy (2%), puree truskawkowe (0,8%),  skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat, koncentrat z marchwi, substancja zagęszczająca (mączka chleba swiętojańskiego), regulatory kwasowości (cytryniany sodu, kwas cytrynowy), kultury bakterii jogurtowych, barwnik: karminy…. A nie można prościej, naprawdę? Zachęcamy Was do świadomego czytania etykiet i wybierania dobrych produktów, albo po prostu nas :))) Domowy jogurt pitny to nic trudnego, a smakuje o niebo lepiej niż napakowany cukrem jogurcik z misiem ze sklepu:) Chodźcie na alaantkowe, czekamy z przepisem!

Składniki:

  • 2 łyżeczki  nasion chia*;
  • pół szklanki mleka;
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego;
  • 1 banan;
  • 1 pomarańcza.

*Maluszkom możesz podać małe ilości nasion chia. Nie ma badań, które sugerowałyby wstrzymywanie się z podawaniem ich dzieciom. Proponujemy taki jogurt koło 8 miesiąca najwcześniej, choć jak wiadomo nabiał możecie serwować dzieciom już po 6m. Decyzja należy do Was.

Nasiona wieczorem zalej mlekiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na noc. Przed pójściem spać wymieszaj ponownie:)
Rano odcedź nasiona, by pozbyć się nadmiaru mleka, możesz tego nie robić, wtedy jogurt będzie jeszcze rzadszy.

Do kielicha blendera wlej jogurt, dodaj obranego banana. Pomarańczę obierz, a następnie pokrój na małe kawałki. Wrzuć do kielicha. Zblenduj wszystko, by uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie wlej namoczone chia i wymieszaj łyżką.

Przelej do kubeczka, najlepiej do Doidy Cup, który idealnie pasuje do małej rączki i jest świetny do nauki samodzielnego picia. Jeśli jeszcze go nie macie, możecie go zobaczyć i kupić np. z naszymi książkami tutaj (klik).