Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 czerwca 2014

„Frytki warzywne”

Wybrane warzywa (u mnie ziemniak,seler,korzeń pietruszki,marchew, burak); zioła; oliwa. Warzywa obrać i pokroić w słupki. Posypać porwanymi ziołami (lub ziołami prowansalskimi)i polać olejem rzepakowym.  Zapiekać w 200 stopniach przez około 20 minut. Nie przygotowałam żadnego sosu, gdyż frytki były idealne w takiej postaci, ale można podać z sosem jogurtowo-koperkowym. Idealny obiad dla maluchów startujących z...

Wybrane warzywa (u mnie ziemniak,seler,korzeń pietruszki,marchew, burak);
zioła;
oliwa.

Warzywa obrać i pokroić w słupki. Posypać porwanymi ziołami (lub ziołami prowansalskimi)i polać olejem rzepakowym.  Zapiekać w 200 stopniach przez około 20 minut.
Nie przygotowałam żadnego sosu, gdyż frytki były idealne w takiej postaci, ale można podać z sosem jogurtowo-koperkowym.
Idealny obiad dla maluchów startujących z BLW:)

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (54)

Anonymous

Dodano opinię: 13.10.2014

po 20 minutach moje były surowe :/ mimo, że marchewkę i buraka pokroiłam cienko. Jakaś rada? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.10.2014

Każdy piekarnik jest inny, każde warzywo jest inne, młode inaczej się pieką, starsze inaczej-ja zawsze sprawdzam warzywa,czy sa juz wystarczająco miękkie, nakłuwając je widelcem. Jeśli potrzebują jeszcze czasu-wydłużam czas pieczenia. Pozdrawiam:)

Magda Gesler

Dodano opinię: 22.03.2020

Najlepiej gotować w ok. 185-190 stopni Celsjusza przez 30 minut 🙂

Anonymous

Dodano opinię: 25.02.2015

U mnie po 40 minutach były jeszcze niedopieczone dlatego następnym razem chyba podgotuję a potem dopiero do piekarnika 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.02.2015

NIe trzeba, wystarczy kontrolować je widelcem:) U Asi np. pieką się ok. 35 minut, naprawdę wszystko zależy od piekarnika i warzywa:)

Kiecha

Dodano opinię: 30.06.2015

Najwspanialsze danie dla początkującego BLW-owca!!! Moja córa uwielbia te frytki.. My też…!!!

Paula

Dodano opinię: 14.07.2015

są przepyszne:)))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.07.2015

Cieszymy się,że smakowały:)

Marta G.

Dodano opinię: 25.09.2015

Mi wyszły w niecałe 25 minut, nie spodziewałam się że mogą być tak pyszne, zrobiłam z ziemniaka, buraków i marchewki i ku mojemu zaskoczeniu te z buraczki były najlepsze.

Madzia

Dodano opinię: 14.01.2016

Czy buraczki przygotowane w taki sposób są bardzo brudzące? Zastanawiam się czy mogę mojemu maluchowi dać jaki obiadek do żłobka. W domu go po jedzeniu bez problemu od razu przebieram ale nie chcę z założenia dać synkowi czegoś po czym ubranko będzie od razu do wymiany 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.01.2016

Może niezbyt brudzące ale przyznam,że nie smakują tak wyśmienicie jak na ciepło. Z resztą,jak każde frytki:)

Madzia

Dodano opinię: 16.01.2016

Aaaa to sobie odpuszczę i zrobię Mu je po prostu w domku 🙂

Szukam pomysłów na obiadkowe jedzonko bez pomidorów i jajek (alergia 🙁 ) możliwych do wcześniejszego przygotowania i przekazania niani/ do żłobeczka.

Olga

Dodano opinię: 06.01.2021

A właśnie dziś się zastanawiałam na sposóbem podawania buraka mojej 6 miesięcznej córce, jutro na obiad frytki

Instrukcję Poproszę

Dodano opinię: 28.01.2016

Kocham Was za te przepisy i pomysły na szybki obiad z niczego!

Nie wiem co bym ja bez Was zrobiła!

Dziś próbuję robic frytki, dopadła mnie grypa i nie mam siły iść do sklepu, a warzywa w domu zawsze są 😀 Trzymajcie kciuki, by chłopakom smakowały! 😛

Wyrodna Matka w kuchni: Ulubione przepisy BLW cz. 2 | Wyrodna-Matka

Dodano opinię: 09.02.2016

[…] Megaprosty, ale megadobry przepis! Robi wrażenie na wszystkich, kiedy już ich spróbują. Przepis znajdziecie w książce kucharskiej Alaantkowe na stronie 142 lub na blogu tutaj >KLIK< […]

Inka

Dodano opinię: 09.03.2016

Zrobiłam te frytki, piekłam w piekarniku 20 minut w 200 stopniach i się spaliły:) Niestety nie sprawdzałam w trakcie pieczenia bo pewnie bym zauważyła, że już są dobre…

Agnieszka

Dodano opinię: 18.03.2016

Moja córka skończyła 9 miesięcy, a nadal nie chce jeść czekokolwiek poza mlekiem. Nie pasowały jej już papki, słoiczki, najróżniejsze kaszki. Ostatnio zrobiłam jej warzywne frytki i po chwili konsternacji, zaczęła je brać w rączki i trochę ciamkać. Mam nadzieję, że na tej jednej potrawie się nie skończy i mała w końcu zacznie jeść, bo już nie wiem co robić.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.03.2016

Zaufać i cierpliwie czekać, proponując nadal. 

Wyrodna Matka w kuchni: Ulubione przepisy BLW cz. 2 | Wyrodna Matka

Dodano opinię: 08.09.2016

[…] Megaprosty, ale megadobry przepis! Robi wrażenie na wszystkich, kiedy już ich spróbują. Przepis znajdziecie w książce kucharskiej Alaantkowe na stronie 142 lub na blogu tutaj >KLIK< […]

Monika

Dodano opinię: 27.10.2016

Frytki robiłam z marchewki, batata i buraka. Piekłam w 200’C z termoobiegiem. Najdłużej piekł się burak, jakieś 25min. Smak rewelacyjny, danie szybkie i proste 🙂

Monika

Dodano opinię: 27.10.2016

Oto one 🙂

Kacha

Dodano opinię: 22.01.2017

17 minut i były dobre , super pyszne 😉

Danutka

Dodano opinię: 11.02.2017

Czy mogę użyć pokruszonego oleju kokosowego zamiast oliwy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.02.2017

Jasne:)

Małgosia

Dodano opinię: 15.02.2017

Czy frytki wyjdą rówenież z cukinii?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2017

Nie, cukinia to dość miękkie i wodniste warzywao, raczej wyjdzie paćka:) No chyba, że pokroisz w talarki i nie obierzesz ze skórki, to możesz spróbować upiec.

Joanna

Dodano opinię: 31.05.2017

Jak myślicie czy te frytki będą ok z mrożonych warzyw? Chcę przygotować na niedzielnego grilla i myślałam by pokroić warzyw i zamrozić, by potem w przyprawy i hop-do piekarnika. Powinno być ok,nie?;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

trudno powiedzieć, nie robiłyśmy takich eksperymentów:)

Izka Witka mama

Dodano opinię: 17.07.2017

Bardzo fajne wyszły i te z cukinii też. dla bezpieczeństwa piekłam 25 min na termoobiegu. wszystkie wyszły w sam raz, no może można było i 20 min. piec.

ziemniaki, marchewka, buraczki, pietruszka i cukinia niebrana – super fryty!dzięki Babeczki!:)

Asia

Dodano opinię: 08.08.2017

Moja niunia ma 6.5m moge juz jej zaserwowac takie frytki ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.08.2017

Zacznij od gotowanych warzyw. Koło 7-8m tak.

Paulina

Dodano opinię: 27.08.2017

Moja ma 6.5 miesiaca I radzi sobie z takimi frytkami.:) tyle ze zaczelysmy miesiac temu rozszerzac diete metoda blw

Zestawienie najlepszych przepisów na II śniadanie do szkoły! Stwórz lunchbox idealny – Zuzanna Antecka – blog o pozytywnym żywieniu dzieci

Dodano opinię: 01.09.2017

[…] Frytki z warzyw korzeniowych […]

PaniKa

Dodano opinię: 19.09.2018

… mój syn był strasznie rozczarowany i niezadowolony 🙁 najpierw biegał jak nakręcony, bo cz zapach i czekał na frytki! Pierwszy zonk: nie były żółte tylko „czarne” pomarańczowe i bracie…a on czekał na żółte :/ potem nadgryzal kolejno różne i odkładał rozczarowany 🙁 10 miesięczna córka zajadała ale synek.. eh już nie wiem co z nim począć :/

Aga

Dodano opinię: 17.01.2019

Na pewno zrobimy fryteczki. Tylko mam jedno pytanie, czy można używać wszystke rodzaje ziół, czy są jakieś zakazane dla roczniaka? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.01.2019

Jakie chcesz

Marta

Dodano opinię: 25.01.2019

Frytki wyglądają bardzo apetycznie. Jednak moja 8-miesieczna córcia nie ma jeszcze ząbków i zastanawiam się czy sobie poradzi z gryzieniem.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.01.2019

Emilia

Dodano opinię: 21.03.2019

Czy można dać ugotowane buraczki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2019

Możesz, ale musisz piec dużo króce, zaledwie chwilę.

Magdalena

Dodano opinię: 24.04.2019

witam. a czy można najpierw podgotować warzywa? Mam zamiar użyć marchew pietruszkę i może batata. dopiero zaczynam z blw ale córka je super (tylko muszę uważać bo ma azs) a syn bardzo interesuje się tym co mam w rękach i co ja jem. pozdrawiam 😉

Hiacynta

Dodano opinię: 18.07.2019

Witam, czy frytki można przygotować także na patelni? Hm, może takiej beztłuszczowej albo z odrobiną tylko tłuszczu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.07.2019

nie polecamy

Ania

Dodano opinię: 31.10.2019

Zrobiłam pierwszy raz mojemu synkowi z batata i buraka i burak posmakował najbardziej ? co to było za sprzątanie ?

Bogunia

Dodano opinię: 03.02.2020

Jestem w szoku! Nie cierpię selera a frytki z niego wyszły genialne:) smakują całej rodzince! Pozdrowionka

M

Dodano opinię: 02.11.2020

Czy warzywa należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia czy inaczej? I jeszcze czy frytki z ziemniaków są miękkie jak np pieczone bataty czy są
takie jak tradycyjne frytki czyli mają chrupiącą skórkę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Najlepiej na papier do pieczenia. Wszystko zależy od rodzaju ziemniaka i długości pieczenia.

Beata

Dodano opinię: 11.03.2021

Mój 7miesięczny jadł ze smakiem 🙂 ja w sumie też 🙂 piekliśmy 30 min w 190stopniach

Marta

Dodano opinię: 26.03.2021

Czy takie frytki można też zaserwować roczniakowi na kolację czy będą ciężkostrawne? Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Samo zdrowie

Sandra

Dodano opinię: 09.07.2021

idealne!!!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Pychota

Iwona

Dodano opinię: 10.07.2021

Wyszły super 🙂 zrobiłam z ziemniaka i buraka jako dodatek do kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Ziemniak córeczce nie smakował, ale buraki wyjadla nam wszystkie, nic dla mnie i męża nie zostało 😛

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Wie, co dobre.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek