ket2 (2)

Ten przepis znalazłam w zeszycie babci Antka. Nie wiem, skąd się wziął, ale chcę myśleć, że to Jej patent. Domowy ketchup to smak mojego dzieciństwa. Był w naszym domu od zawsze. Bardzo Wam go polecam, zwłaszcza,że ucieszy każdego leniucha (nie narobicie się na pewno:)). Mamuś! Na pewno widzisz… Pomyślałabyś, że kiedyś bedę robiła przetwory?:)Dziękuję Ci!!:*

6 kg pomidorów dojrzałych

0,5 kg cebuli

0,5 kg korzenia pietruszki

0,5 kg marchewki

0,5 kg selera

0,2 kg jabłek

1/2 słoika musztardy 

1 łyżka pieprzu mielonego

1-2 łyżek słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

3 listki laurowe

10 goździków

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

woda do ugotowania warzyw

1,5 łyżki oleju

Marchewkę, seler, pietruszkę obierz, pokrój na drobne kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilosci wody wraz z listkiem laurowym i goździkami. Cebulę pokrój w plasterki i zeszklij na oleju. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. 

Do wysokiego garnka przełóż pokrojone pomidory i duś je około 30 minut pod przykryciem. Dodaj do nich warzywa (uprzednio wyjmij goździki i listki laurowe), cebulę, jabłko, pieprz, gałkę i musztardę. Wymieszaj i duś jeszcze około 10 minut razem bez przykrycia.  Zblenduj wszystko dokładnie. Spróbuj i dopraw wedle uznania. Jeszcze gorący ketchup przelewaj do słoika i ustawiaj denkami do góry.

Dno szerokiego garnka wyłóż ściereczką i gotuj w nim słoiki przez około 20 minut w takiej ilosci wody, by sięgały do co najmniej 3/4 wysokości słoików. W garnku ustawiaj je nakrętkami do góry, ale tak, by słoiki się nie stykały. 

Ketchup możesz w wersji dla dorosłych doprawić solą i większą ilością ostrej papryki i pieprzu. 

Zamiast blendera możesz użyć gęstego sita i przetrzeć przez nie całą masę pomidorową. 

Z tego przepisu wyszło mi około 5 l ketchupu.

ket2 (1)

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep