Ten przepis znalazłam w zeszycie babci Antka. Nie wiem, skąd się wziął, ale chcę myśleć, że to Jej patent. Domowy ketchup to smak mojego dzieciństwa. Był w naszym domu od zawsze. Bardzo Wam go polecam, zwłaszcza,że ucieszy każdego leniucha (nie narobicie się na pewno:)). Mamuś! Na pewno widzisz… Pomyślałabyś, że kiedyś bedę robiła przetwory?:)Dziękuję Ci!!:*
6 kg pomidorów dojrzałych
0,5 kg cebuli
0,5 kg korzenia pietruszki
0,5 kg marchewki
0,5 kg selera
0,2 kg jabłek
1/2 słoika musztardy
1 łyżka pieprzu mielonego
1-2 łyżek słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 listki laurowe
10 goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
woda do ugotowania warzyw
1,5 łyżki oleju
Marchewkę, seler, pietruszkę obierz, pokrój na drobne kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilosci wody wraz z listkiem laurowym i goździkami. Cebulę pokrój w plasterki i zeszklij na oleju. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę.
Do wysokiego garnka przełóż pokrojone pomidory i duś je około 30 minut pod przykryciem. Dodaj do nich warzywa (uprzednio wyjmij goździki i listki laurowe), cebulę, jabłko, pieprz, gałkę i musztardę. Wymieszaj i duś jeszcze około 10 minut razem bez przykrycia. Zblenduj wszystko dokładnie. Spróbuj i dopraw wedle uznania. Jeszcze gorący ketchup przelewaj do słoika i ustawiaj denkami do góry.
Dno szerokiego garnka wyłóż ściereczką i gotuj w nim słoiki przez około 20 minut w takiej ilosci wody, by sięgały do co najmniej 3/4 wysokości słoików. W garnku ustawiaj je nakrętkami do góry, ale tak, by słoiki się nie stykały.
Ketchup możesz w wersji dla dorosłych doprawić solą i większą ilością ostrej papryki i pieprzu.
Zamiast blendera możesz użyć gęstego sita i przetrzeć przez nie całą masę pomidorową.
Z tego przepisu wyszło mi około 5 l ketchupu.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
czy ketchup wychodzi gęsty czy rzadki? 🙂
optymalny:)Nie jest tak gęsty, że trzyma się łyżki,ale nie jest to też woda:)
Od którego miesiąca można podawać maluszkom? Jeszcze nie zrobiłam,a już mi smakuje?
po 6:)
a jakie pomidory polecacie? ja zawsze gotuje i gotuje…a on i tak jest rzadki 🙁
Ja miałam od taty z działki akurat malinówki. Ale ten ketchup i tak będzie rzadszy od sklepowego.
Mój sposób na rzadki sos jest taki, że po tych 30 minutach gotowania pomidorów odlewam sok. Może być na zupę, można wypić 🙂 albo też zapasteryzować w słoiku na później. I wtedy pozostały sos jest gęsty.
Tyle macie fajnych pomysłów na przetwory, ostatnio tylko siedzę i "obsługuję słoiki" 😉
Świetny pomysł:) Mamy nadzieję, że to zakrecane Ci później bedzie smakowało:)
Robie z innego przepisu, ale ten ma wiecej skladikow wiec pewnie wyprobuje za rok. Podobno najlepsze pomidory na ketchup to te podluzne (lima) bo maja mala soku, a duzo miaszu. Jednak sok zawsze mozna odparowac albo odlac do sloika i tez zapasteryzowac 🙂
A co z pestkami pomidora? przecierac nad sitkiem ?
Możesz przetrzeć. Ja tego nie robię. Po zblendowaniu są niewyczuwalne.
Strasznie się "napaliłam" na ten Wasz ketchup jednak to chyba nie jest przepis dla mnie, bo wyszła raczej zmiksowana zupa pomidorowa niż ketchup… Warzywa nie pełnią tu chyba roli jedynie przyprawy bo są bardzo wyczuwalne. Nawet po doprawieniu "dla dorosłych" i dodaniu większej ilości pomidorów. No nic, słoiki zrobione są, myślę, że sprawdzi się też jako super sos do makaronu 🙂
Z gustami smakowymi się nie dyskutuje:)Ale na pewno się jakoś przyda:)
Nie mogę dzieciństwo 😉 ale Potwierdzam, sprawdził się do makaronu, ryżu i zupy pomidorowej 🙂
czy ketchup długo postoi w słoiczkach? Będę mogła go używać całą zimę? zeszłego roku robiłam z innego przepisu ale musiał zjeść w ciągu miesiąca, mimo że słoiki były pasteryzowane.
My uzywaliśmy cała zimę.
Od którego miesiąca można podawać maluszkowi? Wiem,że to warzywa,ale pieprz i ostra papryką mnie zastanawiają. Czy jeśli zamiast ostrej papryki dam pieprz cayenne będzie ok.dla dziecka??
małe ilośc po 7 m.