Barszcz czerwony jest klasykiem na polskich stołach. Nazywany czasami barszczem ukraińskim zawiera wartościowe warzywa i jest naprawdę smaczny. Może to dobry pomysł dla niemowlak na wigilię? Tylko pamiętaj. Do tej zupy dziecko musisz uzbroić po zęby, bo takie plamy nie wybaczają;)

Składniki:

  • dwa duże lub 4 małe buraki;
  •  pęczek włoszczyzny;
  • 1/ 2 cebuli;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 ziela ang;
  • 1 ząbek czosnku;
  • pół cytryny;
  • 2 nogi z kurczaka (opcjonalnie).

Wykonanie:

Obierz buraki i pokrój w małą kostkę. Przełóż do garnka, zalej wodą tylko do takiej wysokości, aż będą zakryte i gotuj do miękkości na małym ogniu.

Do drugiego  wysokiego garnka, przełóż nogi z kurczaka, zalej wodą (ok 1,5 l), zagotuj i ściągnij szumowiny, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodaj umytą i obraną włoszczyznę. Cebulę lekko podpiecz na suchej patelni, lub nad planikiem gazowym i dodaj do zupy. Dodaj również obrany ząbek czosnku, ziele ang. i listki laurowe. Ponownie przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu przez kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie. (Jeśli wolisz bulion bezmięsny – pomiń dodanie mięsa;)).

Bulion przecedź, aby pozostała tylko płynna część. Warzywa z bulionu możesz wykorzystać do innych dań np. pasztetu, lub pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do gotowej zupy.
Do garnka z gotującymi się burakami wlej bulion warzywno-mięsny. Jeśli wydaje Ci się, że barszczu jest za dużo, nie wlewaj całego bulionu (niewykorzystaną część możesz zamrozić). Chodzi o to, by barszcz pozostał barszczem, a nie rosołem z burakami:). Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie zdejmij z ognia dodaj sok z wyciśniętej połówki cytryny i zostaw najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Barszcz smakuje najlepiej na drugi dzień.

Barszcz czerwony możesz udekorować łyżką jogurtu naturalnego/ kwaśnej śmietany, a dorosłym doprawić solą i pieprzem. Żeby  był bardziej sycący, możesz ugotować też kilka ziemniaków czy makaron i zalać nimi zupę na talerzu.

Barszcz czerwony możesz podać maluchom w Doidy Cup, a starszym w miseczce z przyssawką

Tak przygotowany barszcz czerwony będzie wspaniałą potrawą dla dziecka na świąteczny stół.

ZOBACZ, CO DLA CIEBIE MAMY W TEN PRZEDŚWIĄTECZNY CZAS!

12 wigilijnych potraw, które nie tylko w łatwy sposób przygotujesz, ale też spokojnie podasz swojemu dziecku a nawet i niektóre niemowlakowi. Zobacz nasz najnowszy EBOOK 

„A CO NA WIGILIĘ? 12 ŚWIĄTECZNYCH DAŃ DLA CAŁEJ RODZINY” (klik)

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep