1 polędwiczka wieprzowa;
3 ząbki czosnku;
zioła (lubczyk, kolendra, rozmaryn, oregano, natka pietruszki, koperek);
słodka papryka;
3 łyżki oliwy;
pomarańcza.

Przygotować marynatę: Do kubeczka wlać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek, porwane zioła (lub zioła prowansalskie) i około łyżeczki słodkiej papryki. Wymieszać dokładnie i natrzeć marynata mięso. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schowac na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Z polędwiczki zdjąć marynatę (czosnek może się przypalić) i ułożyć w rękawie do pieczenia. Obłożyć mięso gęsto plastrami pomarańczy i zawiązać rękaw. Pamiętajmy, by ponakłuwać worek igłą w kilku miejscach, dzięki czemu nie pęknie podczas pieczenia.
Włożyć do piekarnika i piec przez 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie przeciąć rękaw do pieczenia i lekko rozchylić, a następnie piec tak mięso jeszcze przez 10 minut.
Jeśli chcemy zjeść polędwiczkę na ciepło, np. na obiad, należy polać ją sosem z pieczenia.
Jeśli polędwiczka ma służyć nam jako wędlina, należy ja całkowicie ostudzić i włożyć na noc do lodówki. Przekrawając ją, gdy będzie jeszcze ciepła, wypłyną wszystkie smakowite soki.

 

Przed upieczeniem

 

Tuż po upieczeniu