Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

10 października 2014

Cielęcina duszona w warzywach

około 300 g. cielęciny; 1 marchewka; 1 pietruszka; por lub 1/2 cebuli; 1 ząbek czosnku; 1/2 papryki czerwonej; 2 ogórki kiszone; mały listek laurowy; 2 ziela angielskie; wybrane zioła. oliwa. Mięso  pokroić na mniejsze kawałki . Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki lub paseczki. Na rozgrzaną i lekko skropioną oliwą patelnię ułożyć mięso. Lekko...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/10/cielecina-duszona-w-warzywach.html

około 300 g. cielęciny;
1 marchewka;
1 pietruszka;
por lub 1/2 cebuli;
1 ząbek czosnku;
1/2 papryki czerwonej;
2 ogórki kiszone;
mały listek laurowy;
2 ziela angielskie;
wybrane zioła.
oliwa.

Mięso  pokroić na mniejsze kawałki . Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki lub paseczki. Na rozgrzaną i lekko skropioną oliwą patelnię ułożyć mięso. Lekko przesmażyć z obu stron. zdjąć z patelni. Do tej samej patelni wlać szklankę bulionu/wody, dodać pokrojone warzywa i przyprawy (prócz ogórka) i dusić wszystko pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodać mięso i nadal dusić około 20 minut. Ogórek dodać 10 minut przed końcem duszenia.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (52)

Anonymous

Dodano opinię: 24.10.2014

Brzmi pysznie tylko co z tym ogórkiem kiszonym kiedy go dodać???

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2014

Dziękuję za czujność. Już dodałam informacje:)Pozdrawiam!

Magda

Dodano opinię: 23.08.2015

Jaką oliwę do smażenia najlepiej użyć? Mam olej koko ale nie zawsze pasuje, a oliwę mam nie do smażenia z tego co jest na niej napisane.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.08.2015

olej rzepakowy.

Natalia

Dodano opinię: 17.09.2015

a od kiedy mozna podawać takie danie maluchowi ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.09.2015

Nasze dzieci probowaly okolo 10 miesiaca.

 

Justyna

Dodano opinię: 15.11.2015

Pychaaaaaa! Mój 11 miesięczniak aż się oblizywał. Moja rada dla mam bezzębniaków (mój ma dopiero 2 i trzeci ledwo co wyszedł), aby ogórka dodać wcześniej lub zetrzeć go na tarce, bo był dla niego za twardy, żeby go rozdrobnić dziąsłami. Ale ogórek nadał fantastyczny aromat całej potrawie.

Karola

Dodano opinię: 21.01.2016

Wy i te wasze przepisy!!! jesteście wielkie 🙂 słyszycie? WIELKIE!!! ten przepis tak podpasowal mojemu Julkowi ze aż paluszki oblizywal 🙂 zjadł obiadek cały a potem jeszcze owocka i był mega szczęśliwy a ja razem z nim 🙂 dziękujemy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.01.2016

Uwielbiamy takie odlotowe i energetyzujące słowa!! Dziękujemy za nie i do usług my:)

mamaGaby

Dodano opinię: 13.02.2016

Spróbowałam . Moja mała wcinała aż się uszy trzęsły ;))) Tylko musiałam gotować dłużej niż w przepisie aby mięsko było kruche. Polecam.

Marlena

Dodano opinię: 16.03.2016

Czy myślicie, że polędwiczka zrobiona w ten sposób też będzie dobra?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.03.2016

Tak:)

Monika

Dodano opinię: 22.05.2016

Jakie zioła dodajcie w tym przepisie? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.05.2016

Estragon, oregano, koperek.

Sylwia

Dodano opinię: 19.07.2016

Witam,

Na wstępie chciałam powiedzieć, że te przepisy są meeeega :)My nie byliśmy na BLW od początku. i mam pytanie czy wszystkie te przepisy nadają się na 13 miesięczne dziecko?Na sam widok aż ślinka cieknie.

Poradzcie mi coś jeszcze na II sniadanie i podwieczorek dla dziecka,bylabym wdzięczna,

aaaa i jescze jedno pytanie jeśli dziecko je o 14 obiad to ile po obiedzie powinno dostać deser a kiedy podwieczorek?Bardzo proszę o odpowiedź jeśli to nie problem.

Pozdrawiam,

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2016

witaj, raczej wszystkie te przepisy nadają się dla dziecka powyżej roku. Chyba,że na coś ma alergię. Przepisow jest tak dużo, że jest w czym wybierać. Co do podwieczorka, to słuchaj dziecka. Ono na pewno zasygnalizuje, że chciałoby coś zjeść. Lub po prostu proponuj, gdy sama jesz. Powodzenia!

Kasia

Dodano opinię: 22.10.2016

czy zamiast tej oliwy można te wszystkie przepisy smażyć na normalnym oleju?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Najlepiej rzepakowym.

Małgosia

Dodano opinię: 03.12.2016

Witam, moja 14msc córka nie chce jeść mięsa w kawałkach. Do tej pory mięsne papki lub pulpety. Czy jest jakiś sposób żeby ją przekonać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.12.2016

Nie:) Widać ma taki etap, a nie da się zmusić dziecka do jedzenie i też nie należy. Przeczekaj. Szanuj jej smaki i potrzeby, a od czasu do czasu proponuj inną formę podawania mięsa. Pewnie jej się zmieni. 

Mara

Dodano opinię: 06.12.2016

Wyszło pysznie, tylko mięso po tych 20 minutach było strasznie twarde. Nie wiem czy to przez to że miałam odmrażany kawałek cielęciny, czy tak zawsze wychodzi. Mój 10-miesięczniak z 6 wczesnymi zębami sobie nie poradził. :/ 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.12.2016

Nie wychodzi tak. 

Anna

Dodano opinię: 13.12.2016

Twarde mięso – pojęcie względne 🙂 dla mnie po 20 minutach też było twarde, więc dusiłam dłużej, bo ja lubię, jak się mięso rozpada. Wg mnie każdy dusi, ile lubi 🙂

dora

Dodano opinię: 11.01.2017

dziekuje!!!!! mała zjadła całą miche 🙂

Karolina

Dodano opinię: 10.08.2017

Czy można to danie zawekowac do słoika na wyjazd? Czy lepiej bez ogórka żeby się nie zepsuło? Co jeszcze można zrobić z cielęciny na wyjazd do  słoika  dla 9cio miesięcznika z jedną wychodzącą jedynką  więc słabo z gryzieniem 🙁 pomóżcie!! 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

Możesz zawekować, ale przechowuj odpowiednio. Możesz zrobić jeszcze pulpeciki.

Ola

Dodano opinię: 04.12.2017

Z małymi modyfikacjami, ale cała rodzinka zjadła że smakiem:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2017

o! Super:)))

JoannaAnna

Dodano opinię: 12.01.2018

Dusilam mięso WIEKI całe a i tak było twarde. Mam jeszcze kawał cielęcina od rodziny że wsi. Wygląda super, pachnie po przygotowaniu super, a co bym nie zrobiła jest jak chodak. Szkoda wyrzucić ale zjeść też szkoda… zębów
A tak serio to dorosli dadzą radę ale moja dwuzębma córa jest bez szans…
A przepis mniami, całość fajnie się komponuje…

Karolina

Dodano opinię: 16.01.2018

Jaka część cielęciny będzie najlepsza na to danie?

Tomek

Dodano opinię: 21.01.2018

Cielęcina na duży ogień z każdej strony a dopiero potem duszenie. Wtedy na pewno nie będzie twarde 🙂

Ania

Dodano opinię: 28.01.2018

Czy to danie nadaje się dla 7,5 mc dziecka z 2 jedynkami na dole? Mam śliczny kawałek cielęciny i chciałabym coś z niego przygotować córce.
Pozdrawiam serdecznie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Jeśli uważasz, że sobie poradzi to jasne:)

Ania

Dodano opinię: 30.01.2018

Dziękuję za komentarz. Zrobiłam to danie lecz używając warzyw które córka już znała (marchew, ziemniak, pietruszka, cukinia, brokuł). Wyszło pyszne! Pierwszy raz córka tak się zajadała i tak dużo zjadła.
Dzięki za inspiracje!

Joanna

Dodano opinię: 13.09.2018

No to do dzieła! Zobaczymy, czy córka zje 🙂

Krysia

Dodano opinię: 20.02.2019

Ja robilam podobny przepis tyle ze z indyka. Jednego dnia zjadla,a kolejny raz rzucala po scianach.C oreczka wlasnie skonczyla roczek i ma dwie dolne jedynki i wychodzą jej trzy górne ząbki na raz. Dziąsła radzą sobie z kawalkami mieska i warzyw bardzo dobrze,ale tez odkąd rozszerzalam jej dietę dostawala kawalki owocow w specjalnych gryzakach na żywność i myślę ze to tez dużo dało. Jutro dostanie cielęcine i to właśnie z tym kiszokiem bo jest jego wielką fanką.. wszystko zlstawi,ale ogór zjedzony. Pozdrawiam mamy popychaczy talerzowych.

Karolina

Dodano opinię: 01.05.2019

Chciałam tylko powiedzieć że Was kocham ?? bez waszych przepisów moje macierzyństwo zrównałoby mnie z ziemią. Zaglądam tu codziennie od roku więc najwyższy czas się przywitać 😉 dzisiaj cielęcinka,- już z resztą wypróbowana 🙂 dzięki! Jesteście wielkie ❤️❤️❤️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.05.2019

Dziękujemy za miłe słowa:* Na zdrowie!

Kasia

Dodano opinię: 17.08.2019

Drogie mamy, czy obieracie papryke? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.08.2019

maluszkom tak

Marysia

Dodano opinię: 25.10.2019

Mam zamrożoną cielęcinę, czy jak ją rozmrożę i przygotuję to danie, to mogę je potem zamrozić w słoiczkach czy lepiej nie? Wiem, że rozmrożonego mięsa ponownie się nie zamraża, ale czy takie już po obróbce (ugotowaniu/duszeniu itd.) można? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.
Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

nie mrozimy wcześniej mrożonego

Magdalena

Dodano opinię: 06.02.2021

Po obróbce termicznej (gotowanie itd.) można ponownie zamrozić.
Za to lepiej nie wekować niczego poza owocami, grozi zatruciem jeśli zrobi się to nieumiejętnie (wymagany jest sterylizator).

Magda

Dodano opinię: 21.05.2020

Czy 7 miesięczne dzieciątko może zjeść takie danie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Rekomendujemy dla dziecka od 8mca

Ewa

Dodano opinię: 06.07.2020

Mój mały, 8 miesięcy tak zajadał że mąż nie nadążał podawać ? Jedyne co zmienię dzisiaj to ogórek kiszony zetrę na dużych oczkach tarki bo jeszcze dla niego za twardy. Przepis fantastyczny a danie pachnące i smaczne. Dziękuję

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Bardzo nam miło.

Malena

Dodano opinię: 15.10.2020

Wygląda i pachnie rewelacyjnie. Mięso wyszło jednak kruche, ale gumowate. Pierwszy przepis że strony, który się nie udał. Inne przepisy wychodzą rewelacyjnie.

Joanna

Dodano opinię: 01.04.2021

Czy można używać warzyw mrożonych, takich na zupe np Horteksu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Pewnie

Dagmara

Dodano opinię: 26.01.2022

Będę dzisiaj robić, część podam od razu, a część zawekuję. Uwielbiam Wasze przepisy i podejście do życia, w tym macierzyństwa. Takie… ludzkie 😉 Dzięki, że jesteście :*

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Bardzo nam miło

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek