8 porcji 12 miesięcy+

Tortille z patelni to rewelacyjny pomysł na szybkie śniadanie, kolację czy nawet przekąskę na piknik!

Składniki:

  •  2 duże placki tortilli*
  • 3 jajka
  • 1/3 papryki słodkiej
  • 4-5 plasterków szynki/ salami
  • 1/2 szklanki tartego sera (mozzarella, cheddar)
  • szczypta pieprzu
  • 3 gałązki szczypiorku

Paprykę pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj. 

Na dużą patelnię połóż placek tortilli. Zacznij podgrzewać. Do miseczki wbij jajka, rozbełtaj je, a następnie wylej na piekący się placek.  Następnie poukładaj plasterki szynki, posyp papryką i serem i szczypiorkiem, oprósz pieprzem i przykryj całość drugim plackiem tortilli. Dociśnij. Przykryj patelnię i smaż danie 2-3 minuty na średnim ogniu,  a gdy placek od spodu zrumieni się, przełóż na drugą stronę (zsuń z patelni na płaski talerz, a następnie z talerza energicznie drugą stroną na patelnię). Smaż jeszcze 2-3 minuty tak by jajko w środku ścięło się. Gotowe!

maty ochronne do rozszerzania diety

Pokrój na trójkąty i podaj na ciepło lub na zimno.

  • czytaj skład placków w sklepie:  najlepsze to takie bez tłuszczu i oleju palmowego, utwardzonego tłuszczu roślinnego, stabilizatorów, substancji konserwujących, sztucznych aromatów, maltodekstryny – takie będą idealne, znajdziesz je np. w Biedronce.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep