http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/02/byskawiczne-pizzerki.html

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z orkiszową);
  • 1/2 szklanki letniej wody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

nadzienie:

  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 gałązka bazylii;
  • 2 gałązki oregano;
  • około 50 g. sera koziego lub żółtego.
  • garść rukoli;
  • olej do posmarowania pizzerek.

Nastaw piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.
Przygotuj sos: Przecier wlej do garnka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i porwane drobno listki ziół. Podgrzej chwilę i odstaw do ostygnięcia.
Rukolę umyj i porwij na drobniejsze kawałki. Ser pokrusz lub zetrzyj na tarce.

Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dolewaj letnią wodę i mieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Podziel na 8 części i z każdej uformuj prostokąt.
Na środek każdego z prostokąta nakładaj sos i rozsmaruj go, zostawiając suche brzegi. Posyp sos rukolą i serem. Złącz przeciwległe brzegi prostokąta ze sobą i ściśnij, a następnie to samo zrób z drugimi. Postępuj tak z każdym kawałkiem ciasta. Posmaruj wierzch pizzerek olejem i układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Przepis na pizzę z tego ciasta znajdziesz tutaj.

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep