Ciasto wyjmij z lodówki na ok. 15 minut przed rozpoczęciem pracy. Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki, przełóż do miseczki, skrop obficie sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem.
Rozłóż ciasto i podziel na 10 prostokątów. Każdy ponacinaj wzdłuż dłuższego boku z obu stron pozostawiając na środku miejsce na ułożenie jabłek. Oddziel białko od żółtka i obficie posmaruj białkiem za pomocą pędzelka każdy prostokąt ciasta, zwłaszcza na brzegach. Na środku każdego prostokąta ułóż 2-3 ósemki jabłka. Dokładne wykonanie podejrzyj na naszym filmiku (KLIK).
Zawijaj ponacinane fragmenty ciasta raz z jednej strony raz z drugiej, zakrywając jabłka. Przełóż gotowe ciastka na blachę, zachowując odstępy, a następnie posmaruj każde ciastko żółtkiem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz 20 minut. Na upieczone jabłkowe mumie połóż cukrowe oczka*. Gotowe!
- cukrowe oczka znajdziesz w marketach na dziale z produktami do wypieków, np. w auchan. My oczka kupiliśmy w Action (pojawiają się sezonowo). Możecie także kupić przez internet, np. te firmy Dr. Oetker „Dekoracje cukrowe Wesołe oczka”
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (1)
Waldek
Dodano opinię: 20.10.2023
Przygotowanie przekąsek dla dzieci na Halloween to wspaniały pomysł na stworzenie niezapomnianej atmosfery podczas tego strasznego dnia. 🙂