Składniki:
2, 5 litra wody;
pęczek włoszczyzny;
1 cebula;
8 dużych różyczek brokuła (u mnie mrożony);
5 łyżek zielonego groszku (u mnie mrożony);
4 duże ziemniaki;
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki;
1 skrzydło z indyka.
Włoszczyznę obierz.
Mięso dokładnie umyj.
Cebulę obierz ze skórki i przypal nad ogniem.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Wlej wodę do dużego garnka, wsadź mięso i zagotuj. Zdejmij ”szumowiny”, zmniejsz ogień, dodaj obraną włoszczyznę, przypaloną cebulę i gotuj całość do momentu aż warzywa zmiękną. Wyjmij je i mięso. Wrzuć do bulionu pokrojone ziemniaki, groszek i brokuły. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
Marchew, pietruszkę, seler pokrój w kostkę, dodaj do zupy gdy ziemniaki zmiękną.
Dopraw zupę natka pietruszki, dorosłym dodaj soli podaj:) Smacznego.
Mięso z indyka możesz drobno posiekać i dodać do zupy.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (21)
Anonymous
Dodano opinię: 18.04.2015
jak zdrowo „zabielić” taką zupę warzywną? mleko roślinne (np. owsiane) + mąka pszenna zwykła albo pełnoziarnista? czy macie inne sposoby?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.04.2015
Hmm, odrobiona jogurtu greckiego lub woda z mąką:)
Pytadło
Dodano opinię: 04.02.2016
Niestety "Ten wpis" P. Małgorzaty nie działa. Domyślam sie, ze trzeba podać zupę w kubeczku…? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.02.2016
Już działa:) Pozdrawiamy i zapraszamy do lektury:)!
Aga
Dodano opinię: 17.04.2016
A można prosić o uszczegółowienie pęczka włoszczyzny? (kaleka kulinarna ze mnie)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.04.2016
Kaleko juz opatrujemy Twoje rany:) Pęczek czyli np. jak w biedronce czy lidlu jest paczkowana włoszczyzna (dwie, trzy marchewki, piertuszka, por, kawałek selera):)
Dorota
Dodano opinię: 20.06.2016
Dlaczego zupka jest oznaczona 12+ ? ze względu na mięso czy właśnie tę nieszczęsną łyżeczkę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.07.2016
Pomylka, już skorygowana:)
Ola
Dodano opinię: 07.07.2016
Wspanialy przepis
Kamila
Dodano opinię: 27.10.2016
Kurczę – jak to jest – podobno do roku nie powinno się podawać zupek na wywarze z kości – proszę wyprowadźcie mnie z błędu bo ja ciągle gotuję mięsko osobno i tylko takie bez kostek :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.11.2016
tak, to prawda:)
Magda
Dodano opinię: 03.07.2017
Skoro to prawda, to czemu w tym przepisie od 8 miesiaca jest wywar mięsny?
agnieszka
Dodano opinię: 22.11.2016
jaki moge przypalic cebule jak mam plyte indukcyjna
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.11.2016
Ja też mam teraz indukcję:) Rozgrzewam patelnię teflonową i kładę cebulę, czekam aż zacznie się przypalać:)
Paulina
Dodano opinię: 12.06.2018
Też się nad tym zastanawiam hmm ;/ Od jakiego wieku można podawać zupki na wywarze mięsnym bo już się pogubiłam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
Nie ma badan mówiących o szkodliwości podawania bulionów na mięsie.
Ania
Dodano opinię: 05.01.2019
Czy można ugotować tą zupę na innym mięsie np cielecinie ? I czy zamiast brokułów mogą być kalafiory ? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.01.2019
Tak
Wiola
Dodano opinię: 31.08.2020
Poproszę o pomysły na kolację dla dziecka z alergią na białko mleka krowiego nietolerancją laktozy …
Tzn bardziej podwieczorek bo ok 20:30 mała po kąpaniu dostaje butle Neocate i zasypia wnocy również dwa razy budzi się na mleczko
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.09.2020
Zupki do fajny pomysł na kolację. Pasty do kanapek, np. hummus. Placki- tak, gdzie jest mleko spokojnie można dać napój roślinny.
Patrycja
Dodano opinię: 23.05.2022
Można się zaopatrzyć w taki palnik do karmelizacji