Boisz się ciasta drożdżowego? Nie musisz. Z naszym przepisem bez problemu przygotujesz pyszne, domowe drożdżówki z serem. Jak u babci.
Przygotuj zaczyn: Pokruszone drożdże wrzuć do kubka, zalej 2 łyżkami ciepłego mleka, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Masło roztop w ciepłym mleku. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, mleko z masłem i gotowy zaczyn. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 40 minut, by wyrosło.
Przygotuj nadzienie: rozgnieć widelcem lub zmiel ser, dodaj do niego jajko, miód, rodzynki, wyjęte z laski nasiona wanilii (przetnij ją wzdłuż i łyżeczką wyjmij nasionka), cynamon i dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły.
Wyjmij wyrośnięte ciasto na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na całości nadzienie (zdj. nr 1). Złóż do połowy jedną szeroką stronę prostokąta (zdj. nr 2) i przykryj drugą stroną (zdj. nr 3). Przekrój ciasto na równe prostokąty , a każdy z nich skręć w połowie, by powstała kokardka (zdj. nr 4). Układaj od razu bułki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ser może lekko wypływać, ale tak ma być). Bułki posmaruj rozkłóconym białkiem i posyp np. zmielonymi migdałami.
Piecz w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (36)
Anonymous
Dodano opinię: 26.01.2015
Moim marzeniem jest aby mój 4 miesięczny syn zajadał się tymi wszystkimi smakołykami tak jak Ala i Antek 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2015
Ale,że w wieku 4 miesięcy się zajadał?:)
Anonymous
Dodano opinię: 26.01.2015
oczywiście błąd językowy 🙂 powiedzmy w 7 miesiącu, żeby tak chętnie wszystko brał do ust 🙂 na razie przeglądam przepisy i nie mogę się napatrzeć na zdjęcia zajadających się maluchów 🙂
Pozdrawiam Magda
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2015
Będzie się zajadać:)A jak nie,to na pewno będzie tylko chwilowy foch, czyt. „wybór”:)
Maria Tumidajewicz
Dodano opinię: 26.01.2015
Mam nadzieję, że i ja dzięki temu przepisowi oswoję sobie ciasto drożdżowe, bo póki co mam je w szufladce „za trudne, je się u mamy” 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2015
Na pewno,bo ja do niedawna nie podchodziłam do drożdży, albo robiłam z niechęcią. Teraz będę sięgać częściej:)
Susanna szyje
Dodano opinię: 26.01.2015
Piekę jutro – jak Staś pozwoli 🙂 Wygląda przesmakowicie :]
Katarzyna Kasperowicz
Dodano opinię: 27.01.2015
moge podac te cudo 7,5 msc dziecku?:-)) mogę zrobic z mlekiem owsianym? albo innym jakims?
Katarzyna Kasperowicz
Dodano opinię: 27.01.2015
moge podac te cudo 7,5 msc dziecku?:-)) mogę zrobic z mlekiem owsianym? albo innym jakims?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2015
Możesz,ale bez miodu. Na mleku owsianym oczywiście też możesz i na jakimkolwiek roślinnym:)
klaudia
Dodano opinię: 29.03.2021
Czy miod mogę zastąpić cukrem kokosowym? ile go wtedy należy dodać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Można. Ile- cięzko powiedzieć, bo jest mniej słodki od miodu.
gohgoh
Dodano opinię: 29.01.2015
Pyszne! nie tylko syn się zajadał!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2015
Bardzo się cieszę!Na zdrowie:)!
Małgorzata Tomczyk
Dodano opinię: 30.01.2015
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Małgorzata Tomczyk
Dodano opinię: 30.01.2015
Wyjęłam niedawno z piekarnika wyszły kwaśne i twarde. Nadzienie również twarde.. A środek nie upieczony ;( ehh chyba się nie nadaje do drozdzowego ;D
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.01.2015
To musiał być jakiś straszny pech, albo coś w powietrzu:)Nie poddawaj się. Podejdź do tego z luzem. Na pewno się uda! Trzymam kciuki!
Anonymous
Dodano opinię: 30.01.2015
Pychotka, córa za mała jeszcze na takie jedzonka, ale mamie i tacie smakowało:-)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.01.2015
Cieszę się ogromnie. Wkrótce i na malucha przyjdzie pora:)Pozdrawiamy!
Anonymous
Dodano opinię: 02.02.2015
A bez mleka można np z wodą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2015
Nigdy nie robiłam drożdżowego bez mleka. A dlaczego bez? Jeśli chodzi o krowie, to może na mleku roślinnym spróbuj?
Marta Gardyna-Ciosek
Dodano opinię: 11.03.2015
rewelacja:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.03.2015
Cieszę się,że smakowało!Na zdrowie i polecamy się!:)
Joanna
Dodano opinię: 04.02.2016
U nas zamiast pączków w tłusty czwartek
Magdalena
Dodano opinię: 04.03.2016
Świetny Blog! <3 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2016
Dziękujemy:)
Mama Ani
Dodano opinię: 24.08.2016
Wyszly boskie! Choc bylam zrezygnowana, bo 1/2 sera mi wyplynela i po skreceniu musialam leczeczka nakladac do srodka. Dziekuje za przepis 😉 Anula się zajada i innym domownikom tez smakuja.
Agnieszka
Dodano opinię: 23.08.2018
To może być kwestia twarogu – jeśli jest wodnisty już w opakowaniu, to popłynie i w drożdżówce. Niektóre są bardziej odciśnięte, twarde i zbite, powinny dać radę ?
Jagodove Love
Dodano opinię: 27.10.2016
Upiekłam właśnie na jutrzejsze śniadanie 🙂 na ciepło obłędnie pyszne… Co zrobić, żeby do rana takie pozostały? Jak je przechować? Czy rano podgrzać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2016
Przykryj ściereczką. My nie podgrzewamy, ale co kto lubi:)
Patrycja
Dodano opinię: 07.01.2017
Pyszności, każdy zajada jak może 🙂
Magda i Natanek :)
Dodano opinię: 15.10.2017
Bułeczki wyszły przepyszne. Razem z synkiem zajadaliśmy się na całego 🙂
MadziaLenka
Dodano opinię: 30.11.2017
a czy można zrobić z drożdży instat bio?? , i ile wtedy dać i jak to zrobić? bo pewnie inaczej niż że świeżymi się robi:) przepisy z bloga i książek bardzo lubimy teraz np gotuje się ogórkowa i pieka biszkopciki w piekarniku 🙂 Pozdrawiamy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2017
7g drożdży instant = 25g świeżych
Agnieszka
Dodano opinię: 11.03.2019
Takie piękności mi dzisiaj wyszły, tylko bez rodzynek bo syn nie przepada. Dziękuję za przepis 🙂
Marta
Dodano opinię: 05.05.2019
Wyszły super. Polecam!