Składniki:
3 jajka;
1 plasterek sera gouda (lub innego żółtego);
1 gruby plasterek sera mozzarella;
1 łyżka twaróżku naturalnego (lub białego sera);
1 łyżeczka masła;
szczypta pieprzu.
Żółty ser i mozzarellę kroimy w małą kostkę.
Jajka rozbijamy do szklanki, dodajemy biały ser, roztrzepujemy energicznie widelcem.
Masło rozpuszczamy na patelni (UWAGA żeby się nie przypaliło!), wylewamy masę jajeczną, posypujemy serami i na małym ogniu smażymy często mieszając tak by sery się roztopiły. Pod koniec smażenia zwiększamy ogień i jeszcze chwilę podsmażamy jajecznicę by się dokładnie ścięła. Doprawiamy pieprzem i (odrobiną soli dla dorosłych- bo żółty ser sprawi, że jajecznica będzie lekko słona).
Smacznego:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (15)
Aleksandra Górska
Dodano opinię: 27.01.2015
Ala już przy dorosłym stole. Super 🙂 fajny pomysł z tym dodatkiem sera, odmieniona klasyczna jajecznica, lubię to i chętnie wypróbujemy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2015
Taaa, krzesełko z Ikea stoi i się kurzy, młoda ma swoje zdanie i nie ma zamiaru w nim więcej siadać. Nie wiem czy się cieszyć czy nie (zwłaszcza gdy je zupę…) :))
Susanna szyje
Dodano opinię: 27.01.2015
Jajecznica u nas 3 razy w tygodniu – młody sam zjada 2-3 jajka… nie wiem gdzie mu to się mieści 😉 Fajny pomysł z dodaniem sera, dodam białego 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2015
Dobrze wiedzieć, że nie tylko moja Ala jest taką zajadaczką jajek:)
Lederka
Dodano opinię: 27.01.2015
A ile jajek tygodniu można podawać takiemu brzdącowi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2015
3 razy w tygodniu, ale niektórzy mówią, że codziennie.
Anonymous
Dodano opinię: 06.02.2015
u nas jajko pierwszy raz „weszło”, jak było z cebulą 😉 wtedy był to „przypadkowo zjedzony” omlet, ale od tego czasu i jajecznica cieszy się powodzeniem 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.02.2015
U nas też cieszy się powodzeniem, aż muszę ograniczać:))
Hanka
Dodano opinię: 08.09.2015
A mogę takie coś dać 8 miesięczniakowi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.09.2015
Z żółtym serem zaczekałabym do roku, jest ciężkostrawny. 8m dziecku polecamy samą jajecznicę bez serów:)
Ania
Dodano opinię: 20.09.2016
witam serdecznie, mam pytanie odnośnie ziaren, Synek za chwile skończy 12mcy. Widzę, że u Was już wcześniej na zdj gościły ziarna. Od jakich jest najbezpieczniej rozpocząć?No i jak często je podawać?Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za liczne inspiracje:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Np. od pestek dyni, są w miarę miękkie, jesli jednak boisz się, że dziecko nie poradzi sobie (Ala miała 9 m jak jadła w całości) to możesz rozdrobnić blenderem.
Anka
Dodano opinię: 16.11.2017
Moje dziecko obecnie 14 miesięcy nie chce jeść jajek, wcześniej kiedy zaczeliśmy rozszerzać dietę jadła teraz nie mogę jej przekonać. Martwię się trochę, czy jest szansa że się przekona jeszcze?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
MOże podawaj w innej postaci? Pasta kanapkowa itp?
Anna
Dodano opinię: 01.02.2019
Jajecznica jest przepyszna.Uwielbia ją całą naszą rodzina.Dziękujemy za ten przepis?