Jeśli coś kosztuje 2 grosze a smakuje jak milion dolców, to trzeba tego spróbować, a nawet zrobić na uroczysty obiad. Czy dziecko to zje? A dlaczego miałoby nie zjeść. W łapkę wygodnie złapać,pyyyycha!
Składniki na 3 steki:
- 1 duży kalafior
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie około 6 pomidorków koktajlowych i kilka gałązek koperku
Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem.
Kalafior pozbaw liści i oczyść. Nie pozbawiaj go łodygi, ona trzyma różyczki. Pokrój kalafior na 3-4 grube steki. Przygotuj w miseczce marynatę do steków. Wymieszaj masło, oliwę, czosnek, sok z cytryny i pieprz.
Rozgrzej dużą suchą patelnię i podsmaż na dużym ogniu plastry kalafiora z obu stron do zrumienienia. Posmaruj każdy z obu stron marynatą.
Ułóż na dużej blaszce. Pomidorki przekór na pół i ułóż na każdy steku. Piecz około 20 minut.
Z niewykorzystanych kawałków kalafiora możesz zrobić zupę lub placki.
Steki po upieczeniu posyp koprem i możesz podać z sosem czosnkowym.
#gallery-3 {
margin: auto;
}
#gallery-3 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-3 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-3 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)