Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

14 czerwca 2022

Steki z kalafiora

Kalafior jakiego jeszcze nie próbowaliście. Steki z kalafiora? Ten smak Cię zachwyci.

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

Jeśli coś kosztuje 2 grosze a smakuje jak milion dolców, to trzeba tego spróbować, a nawet zrobić na uroczysty obiad. Czy dziecko to zje? A dlaczego miałoby nie zjeść. W łapkę wygodnie złapać, pyyyycha!

Składniki:

3 steki
1 duży kalafior
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie około 6 pomidorków koktajlowych i kilka gałązek koperku

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem.

Kalafior pozbaw liści i oczyść. Nie pozbawiaj go łodygi, ona trzyma różyczki. Pokrój kalafior na 3-4 grube steki. Przygotuj w miseczce marynatę do steków. Wymieszaj masło, oliwę, czosnek, sok z cytryny i pieprz.

Rozgrzej dużą suchą patelnię i podsmaż na dużym ogniu plastry kalafiora z obu stron do zrumienienia. Posmaruj każdy z obu stron marynatą.

Ułóż na dużej blaszce. Pomidorki przekór na pół i ułóż na każdy steku. Piecz około 20 minut.

Z niewykorzystanych kawałków kalafiora możesz zrobić zupę lub placki.

Steki po upieczeniu posyp koprem i możesz podać z sosem czosnkowym.

Steki z kalafiora
Steki z kalafiora

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek