Nadchodzi długo oczekiwany sezon wspaniałych warzyw. Można czarować z nich naprawdę wiele dobrych dań. Np. taką zupę krem z pieczonych warzyw.
Składniki:
- 2 szklanki bulionu/wody
- 3 papryki czerwone
- 300 ml passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- gałązka bazylii
- oliwa z oliwek
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie sól dla starszaków
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Paprykę przekrój na pół i pozbaw gniazda nasiennego, cebule obierz i pokrój na ćwiartki, marchewkę obierz i pokrój w grube plastry, czosnku nie obieraj. Wszystkie warzywa połóż na blaszce, skrop obficie oliwą i posól. Piecz około 20-25 minut.
Warzywa ostudź chwilę. Zdejmij skórę z papryki i wyciśnij czosnek z łupinek (lekko wyjdzie). Przełóż warzywa do malaksera, dodaj listki z bazylii, zalej bulionem/wodą i zblenduj na gładki krem. Przelej krem do garnka, dodaj passatę, pieprz, zamieszaj i zagotuj całość. Gotuj około 3 minut na małym ogniu i wyłącz palnik.
Podawaj polane oliwą z oliwek. Do tej zupy pasują grzanki lub lane kluseczki.
#gallery-3 {
margin: auto;
}
#gallery-3 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-3 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-3 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)