100 g. masła;
Łyżeczka proszku do pieczenia;
150 ml. mleka roślinnego np. owsianego.
Suszone owoce, siemię lniane(łyżeczka), płatki górskie(łyżeczka)..
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Masło z mąką i proszkiem wyrobić, dodać mleko(ilość dostosować do konsystencji ciasta, nie zawsze trzeba zużyć podaną ilość). Pod koniec wyrabiania dodać suszone owoce pokrojone w drobną kostkę, siemię i płatki. Odrywać po kawałku ciasto i formować bułeczki.
Piec 10-15 minut.
Booooooskie! A największym ich atutem, prócz smaku rzecz jasna, jest czas przygotowania- 5 minut roboty, 15 pieczenia. Podać z masełkiem, powidełkami lub ze smakiem:)
W wersji dla rodziców dodałam pokrojone suszone pomidory, starty ser grana padano, pestki dyni, siemię.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (36)
Anonymous
Dodano opinię: 30.10.2014
Witam, czy to masło ma być roztopione?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.11.2014
Nie, w temperaturze pokojowej.
Anonymous
Dodano opinię: 30.10.2014
Zrobiłam i niestety porażka na pełnej linii… 🙁 wyszły raczej głazy śniadaniowe, w środku zbite i mokre a ns zewnątrz twarde. Nie dało się zjeść, dobrze, że nie robiłam ich na sobotnie śniadanie dla wszystkich i dobrze, że miałam jeszcze troszkę chleba…
Justyna Mierzyńska
Dodano opinię: 27.02.2016
A ja jakoś odruchowo roztopilam masło i wyszły genialne! Tak ze z takim tez wyjdą na pewno 🙂
Weronika
Dodano opinię: 14.03.2016
a w wersji bezglutenowej:)??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.03.2016
Spróbuj mąkę jaglaną.
Magda
Dodano opinię: 17.03.2016
Czy suszone owoce można czymś zastąpić ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.03.2016
Można pominąć.
Paulina
Dodano opinię: 24.04.2016
A nam aż ślinka pociekła na bułeczki! Całe szczęście,że są w zapasie 🙂
Magger
Dodano opinię: 23.06.2016
Czy zamiast mleka ryżowego można dać wodę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.06.2016
Nie polecamy wody.
Ewelina
Dodano opinię: 30.06.2016
Czy wam podczas pieczenia bułeczek ciasto się rozeszło,a one same popękały?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.06.2016
Tak bywa. Ale to nie ujmuje im ani smaku, ani urody:)
borzo
Dodano opinię: 10.08.2016
a czy płatki górski mozna zastąpić innymi płatkami np. jaglanymi czy gryczanymi?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.08.2016
Płatki jaglane i gryczane mają zupełnie inny smak i konsystencje. Nie pasują do tych bułeczek.
Magduska
Dodano opinię: 09.10.2016
a może byc mleko krowie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2016
Tak.
Gioia
Dodano opinię: 13.12.2016
Zrobiłam i są przepyszne! Jedyny problem, że wyszły bardzo bardzo kruche. Co mogę zmienić by były bardziej zwarte? Więcej mleka? Masła? Bo w smaku są po prostu super <3
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Może dłużej ciasto wyrabiaj.
Aleksandra
Dodano opinię: 22.01.2017
to i ja mam pytanie może być inne mleko? np owsiane?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.01.2017
Tak.
Ola
Dodano opinię: 02.02.2017
Po upieczeniu bułeczki wyszły bardzo kruche. Czy przyczyną może być mąka owsiana? Podmieniłam amarantusową. Samo ciasto było mocno klejące….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Może tak być.
ania
Dodano opinię: 03.07.2017
witam. bułeczki przepyszne nam wyszły. mam pytanie: jak długo można je przechowywać?
Daga
Dodano opinię: 09.10.2017
Wyszły bardzo kruche na wierzchu, a w środku niestety zakalec :/ spróbuję ponownie, może wyjdą lepiej! 🙂
Ania F
Dodano opinię: 10.01.2018
Dziewczyny, zastanawiam się… przeglądam ostatnio Wasz blog i korzystam z przepisów? widzę że naprawdę ostrożnie dobieracie składniki i uczulacie nas na dobrej jakosci składniki.często w Waszych przepisach pojawia się mleko ryżowe. Ostatnio mówi sie o tym ze zawiera duze ilosci arsenu. Naprawdę je polecacie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2018
Jeśli gdzieś jeszcze w przepisach nie usunęłyśmy to b. przepraszamy, usunęłyśmy nawet przepis na to mleko, Jasne małym dzieciom nie powinno się wg nowych wytycznych podawać tego mleka. Dzięki za czujność:)
Ania F
Dodano opinię: 11.01.2018
Nie ma za co przepraszać? kilka dni temu odkryłam Wasz blog i teraz go przeglądam i na pewno to mleko pojawiło się w kilku przepisach. Blog super? tyle inspiracji i przepisów. Wow!
Iwona
Dodano opinię: 14.01.2018
Dzięki Dziewczyny na bloga! Lubię z Wami gotować, my z mężem zajadamy się ze smakiem, synek (3 lata) zjada ze zmiennym szczęściem, ale się nie poddaję, a córcia (9 mcy) zaczyna przygodę z BLW i jest zachwycona 🙂
A teraz do sedna pisze trochę ku przestrodze. Zrobiłam cztery wersję bułeczek: 3 bezglutenowe i jedną glutenową z mąką pszenną i jaglaną. Wersje bezglutenowe: tylko mąka owsiana – baaardzo kruche i suche zaklejały gardło – nie polecam, mąka owsiana i jaglana – jak wcześniej, nie polecam, mąka jaglana i amarantusowa (zrobiłam sama mieląc ziarna w młynku) – konsystencja ok, ale smak zieleniny gnijącej w rowie :(, maka pszenna i jaglana – konsystencja ok, ale wyszły suche i nikt nie chciał ich jeść, a nie przepraszam psu smakowało, nawet wszystkie wersje…
Wracając do mąki amarantusowej – czy mąka ze sklepu też ma taki „aromacik”?
Ewelina
Dodano opinię: 04.07.2018
czy masło można zamienić na olej kokosowy? Szukam opcji bez nabiału
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Raczej tak.
Marta
Dodano opinię: 20.09.2018
„Szklanka” czyli ile konkretnie?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.09.2018
250ml
Nicole
Dodano opinię: 11.11.2018
Nie wiem co się stało, ale nie wyszły. Były suche i mączne. Jedyne co to powiększyłam porcje o połowę…
Marta
Dodano opinię: 19.03.2019
Nam się nie dopiekły. Smak BOMBA. Dodaliśmy mąkę orkiszowa i pszenną pełnoziarnistą. Tylko ten środek…
Rena
Dodano opinię: 12.03.2021
Prze-pyszne, zrobilam na mleku krowim z duza iloscia suszonych owocow !