Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 kwietnia 2014

„Śniadaniowe bułki”

2 szklanki mąki(u mnie jedna pszenna pełnoziarnista, jedna amarantusowa); 100 g. masła; Łyżeczka proszku do pieczenia; 150 ml. mleka roślinnego np. owsianego. Suszone owoce, siemię lniane(łyżeczka), płatki górskie(łyżeczka).. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Masło z mąką i proszkiem wyrobić, dodać mleko(ilość dostosować do konsystencji ciasta, nie zawsze trzeba zużyć podaną ilość). Pod koniec wyrabiania dodać...

2 szklanki mąki(u mnie jedna pszenna pełnoziarnista, jedna amarantusowa);
100 g. masła;
Łyżeczka proszku do pieczenia;
150 ml. mleka roślinnego np. owsianego.
Suszone owoce, siemię lniane(łyżeczka), płatki górskie(łyżeczka)..

Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Masło z mąką i proszkiem wyrobić, dodać mleko(ilość dostosować do konsystencji ciasta, nie zawsze trzeba zużyć podaną ilość). Pod koniec wyrabiania dodać suszone owoce pokrojone w drobną kostkę, siemię i płatki. Odrywać po kawałku ciasto i formować bułeczki.
Piec 10-15 minut.
Booooooskie! A największym ich atutem, prócz smaku rzecz jasna, jest czas przygotowania- 5 minut roboty, 15 pieczenia. Podać z masełkiem, powidełkami lub ze smakiem:)
W wersji dla rodziców dodałam pokrojone suszone pomidory, starty ser grana padano, pestki dyni, siemię.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (36)

Anonymous

Dodano opinię: 30.10.2014

Witam, czy to masło ma być roztopione?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.11.2014

Nie, w temperaturze pokojowej.

Anonymous

Dodano opinię: 30.10.2014

Zrobiłam i niestety porażka na pełnej linii… 🙁 wyszły raczej głazy śniadaniowe, w środku zbite i mokre a ns zewnątrz twarde. Nie dało się zjeść, dobrze, że nie robiłam ich na sobotnie śniadanie dla wszystkich i dobrze, że miałam jeszcze troszkę chleba…

Justyna Mierzyńska

Dodano opinię: 27.02.2016

A ja jakoś odruchowo roztopilam masło i wyszły genialne! Tak ze z takim tez wyjdą na pewno 🙂

Weronika

Dodano opinię: 14.03.2016

a w wersji bezglutenowej:)??

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2016

Spróbuj mąkę jaglaną.

Magda

Dodano opinię: 17.03.2016

Czy suszone owoce można czymś zastąpić ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.03.2016

Można pominąć.

Paulina

Dodano opinię: 24.04.2016

A nam aż ślinka pociekła na bułeczki! Całe szczęście,że są w zapasie 🙂

Magger

Dodano opinię: 23.06.2016

Czy zamiast mleka ryżowego można dać wodę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.06.2016

Nie polecamy wody.

Ewelina

Dodano opinię: 30.06.2016

Czy wam podczas pieczenia bułeczek ciasto się rozeszło,a one same popękały? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.06.2016

Tak bywa. Ale to nie ujmuje im ani smaku, ani urody:)

borzo

Dodano opinię: 10.08.2016

a czy płatki górski mozna zastąpić innymi płatkami np. jaglanymi czy gryczanymi?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.08.2016

Płatki jaglane i gryczane mają zupełnie inny smak i konsystencje. Nie pasują do tych bułeczek.

Magduska

Dodano opinię: 09.10.2016

a może byc mleko krowie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2016

Tak.

Gioia

Dodano opinię: 13.12.2016

Zrobiłam i są przepyszne! Jedyny problem, że wyszły bardzo bardzo kruche. Co mogę zmienić by były bardziej zwarte? Więcej mleka? Masła? Bo w smaku są po prostu super <3

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2016

Może dłużej ciasto wyrabiaj.

Aleksandra

Dodano opinię: 22.01.2017

to i ja mam pytanie może być inne mleko? np owsiane?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.01.2017

Tak.

Ola

Dodano opinię: 02.02.2017

Po upieczeniu bułeczki wyszły bardzo kruche. Czy przyczyną może być mąka owsiana? Podmieniłam amarantusową. Samo ciasto było mocno klejące….

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2017

Może tak być.

ania

Dodano opinię: 03.07.2017

witam. bułeczki przepyszne nam wyszły. mam pytanie: jak długo można je przechowywać?

Daga

Dodano opinię: 09.10.2017

Wyszły bardzo kruche na wierzchu, a w środku niestety zakalec :/ spróbuję ponownie, może wyjdą lepiej! 🙂

Ania F

Dodano opinię: 10.01.2018

Dziewczyny, zastanawiam się… przeglądam ostatnio Wasz blog i korzystam z przepisów? widzę że naprawdę ostrożnie dobieracie składniki i uczulacie nas na dobrej jakosci składniki.często w Waszych przepisach pojawia się mleko ryżowe. Ostatnio mówi sie o tym ze zawiera duze ilosci arsenu. Naprawdę je polecacie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

Jeśli gdzieś jeszcze w przepisach nie usunęłyśmy to b. przepraszamy, usunęłyśmy nawet przepis na to mleko, Jasne małym dzieciom nie powinno się wg nowych wytycznych podawać tego mleka. Dzięki za czujność:)

Ania F

Dodano opinię: 11.01.2018

Nie ma za co przepraszać? kilka dni temu odkryłam Wasz blog i teraz go przeglądam i na pewno to mleko pojawiło się w kilku przepisach. Blog super? tyle inspiracji i przepisów. Wow!

Iwona

Dodano opinię: 14.01.2018

Dzięki Dziewczyny na bloga! Lubię z Wami gotować, my z mężem zajadamy się ze smakiem, synek (3 lata) zjada ze zmiennym szczęściem, ale się nie poddaję, a córcia (9 mcy) zaczyna przygodę z BLW i jest zachwycona 🙂
A teraz do sedna pisze trochę ku przestrodze. Zrobiłam cztery wersję bułeczek: 3 bezglutenowe i jedną glutenową z mąką pszenną i jaglaną. Wersje bezglutenowe: tylko mąka owsiana – baaardzo kruche i suche zaklejały gardło – nie polecam, mąka owsiana i jaglana – jak wcześniej, nie polecam, mąka jaglana i amarantusowa (zrobiłam sama mieląc ziarna w młynku) – konsystencja ok, ale smak zieleniny gnijącej w rowie :(, maka pszenna i jaglana – konsystencja ok, ale wyszły suche i nikt nie chciał ich jeść, a nie przepraszam psu smakowało, nawet wszystkie wersje…
Wracając do mąki amarantusowej – czy mąka ze sklepu też ma taki „aromacik”?

Ewelina

Dodano opinię: 04.07.2018

czy masło można zamienić na olej kokosowy? Szukam opcji bez nabiału

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Raczej tak.

Marta

Dodano opinię: 20.09.2018

„Szklanka” czyli ile konkretnie?:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.09.2018

250ml

Nicole

Dodano opinię: 11.11.2018

Nie wiem co się stało, ale nie wyszły. Były suche i mączne. Jedyne co to powiększyłam porcje o połowę…

Marta

Dodano opinię: 19.03.2019

Nam się nie dopiekły. Smak BOMBA. Dodaliśmy mąkę orkiszowa i pszenną pełnoziarnistą. Tylko ten środek…

Rena

Dodano opinię: 12.03.2021

Prze-pyszne, zrobilam na mleku krowim z duza iloscia suszonych owocow !

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek