Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

24 maja 2024

Sernik pistacjowy dziecinnie prosty

Sernik pistacjowy. Niebo w gębie. Nie bój się, wyjdzie każdemu. Tobie też.

sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy dziecinnie prosty

Ogólnoświatowy szał na pistacje trwa. Również my dałyśmy się mu porwać. Nie wydawaj fortuny na desery z pistacjami w kawiarniach. Ten sernik to pistacjowy sztos, a do tego wyjdzie każdemu. Uważaj, bo znika w oka mgnieniu.

Składniki:

tortownica o średnicy ok. 26cm
1 opakowanie ciastek herbatników pełnoziarnistych (ok. 200g)
3 łyżki masła pistacjowego

Wykonanie:

Spód:

Ciastka pokrusz na mniejsze kawałki i zmiel w malakserze. Dodaj 3 łyżki masła pistacjowego i ponownie wymieszaj, a następnie przesyp całość na tortownicę (ok. 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. I dokładnie dociśnij do dna. Przełóż do lodówki na czas wykonania masy serowej.

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego
5 jajek
100 g miękkiego masła
¾ szklanki erytrytolu / cukru trzcinowego
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki kremu pistacjowego

Wykonanie:

Masa serowa:

Piekarnik nastaw na 160’ C z termoobiegiem.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do szerokiej miski wlej żółtka, dodaj pół szklanki cukru trzcinowego lub ¾ szklanki erytrytolu.

Erytrytol to tzw. cukier bez kalorii. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik cukru. Nie ma kalorii a do tego nie jest metabolizowany przez nasz organizm, nie powoduje wzrostu stężenia glukozy i insuliny we krwi.

 Utrzyj  żółtka ze słodziwem za pomocą miksera na puszystą masę (ok. 3 minut). Dodaj posiekane, miękkie  masło, 2 łyżki kremu pistacjowego i dalej miksuj aż masło rozpadnie się. Dodaj twaróg, budyń i ponownie chwilę mieszaj mikserem. Roztop pół tabliczki białej czekolady w kąpieli wodnej i, gdy lekko przestygnie, dodaj do masy serowej i zmiksuj. Teraz dodaj do masy serowej białka i wymieszaj wszystko łyżką ( nie za długo, sernik nie lubi być napowietrzany). Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wygładź powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 160’C z termoobiegiem na drugi od dołu poziom na kratce, a na ostatnim stopniu ustaw blachę i wlej na nią wodę, by parowała podczas pieczenia sernika. Piecz 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Składniki:

1 tabliczka białej czekolady
⅓ szklanki śmietanki słodkiej 30%
2 łyżki kremu pistacjowego
garść obranych pistacji

Wykonanie:

Polewa:

Do małego garnka wlej śmietankę 30% i dodaj pół tabliczki białej czekolady, dwie łyżki kremu z pistacji, mieszaj aż do rozpuszczenia, nie gotuj. Polej gotowy, ostudzony sernik i posyp posiekanymi pistacjami bez łupin. Gotowe:))

Nie podawaj słodzonych cukrem dań dzieciom poniżej 12 m.

sernik pistacjowy

olini

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek