Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 czerwca 2018

Pieczony naleśnik z owocami

Lubimy naleśniki, prawda?:) Robią się szybko, doskonale smakują a i efekt wizualny jest taki… wow! Poza tym można eksperymentować ze smakami, dodatkami, kształtami. Zjadamy na śniadanie, obiad, podwieczorek… Genialna potrawa! Dziś proponujemy Wam wersję pieczoną. Przepyszny!  składniki: 1 szklanka mąki (u mnie pół orkiszowej i poł pszennej) 1 szklanka mleka 3 jajka Laska wanilii 2...

Lubimy naleśniki, prawda?:) Robią się szybko, doskonale smakują a i efekt wizualny jest taki… wow! Poza tym można eksperymentować ze smakami, dodatkami, kształtami. Zjadamy na śniadanie, obiad, podwieczorek… Genialna potrawa! Dziś proponujemy Wam wersję pieczoną. Przepyszny! 

składniki:

  • 1 szklanka mąki (u mnie pół orkiszowej i poł pszennej)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki oleju
  • olej rzepakowy

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Posmaruj blaszkę lub patelnię żeliwną masłem i wstaw ją do piekarnika, by dobrze się rozgrzała.

Do miski wlej mleko i olej, przesiej przez sitko mąkę, wbij jajka, dodaj ziarenka z laski wanilii i wszystko zmiksuj. Odstaw ciasto, by odpoczęło (około 15 minut). W tym czasie akurat rozgrzeje się piekarnik i blaszka.

Wylej ciasto na gorącą blaszkę/patelnię, rozprowadzając je po ściankach (uważaj na goracą blaszkę/patelnię). Wstaw do piekarnika na środkowy poziom i piecz około 15 minut.

Udekoruj owocami sezonowymi, migdałami, osłodź miodem (dla dziecka po roku).

 

Wiadomo, że naleśnik kojarzy się z patelnią. I tak jest idealnie, gdy mamy na stanie taką, którą możemy wstawić do piekarnika (np. z odczepianą rączką lub żeliwną). Ja nie mam, ale piekę naleśnik w blaszce do tarty:) Trzeba sobie radzić;)

Szukasz dobrego kubeczka, łyżeczki, miseczki dla dziecka. Przygotowujesz się do rozszerzania diety?

Zrób to dobrze.

Kup tylko to, czego potrzebuje dziecko, a Ty zdobądź niezbędną wiedzę o żywieniu dziecka.

Odwiedź nasz ALAANTKOWY SKLEP, który powstał na bazie wieloletniego doświadczenia w edukowaniu na temat żywienia dzieci.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (85)

Marta

Dodano opinię: 13.06.2018

Witam, czy może być foremka do tarty ceramiczna?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2018

Jasne

Joanna

Dodano opinię: 13.06.2018

Czy z podanych proporcji ciasto wylewamy na blaszkę na raz?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2018

Tak

Agnieszka

Dodano opinię: 13.06.2018

Czesc! Ile oleju kokosowego jest potrzebne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.06.2018

Odrobina do posmarowania, łyzeczka.,

MadziaLenka

Dodano opinię: 13.06.2018

a czy w silikonowej formie do tarty też wyjdzie? a truskawki po upieczeniu położyć czy mają się chwilę piec też?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2018

Też wyjdzie. Owoce po wyjęciu naleśnika.

MadziaLenka

Dodano opinię: 13.06.2018

a przy okazji wprawdzie nie do tego postu ale ostatni mój wypiek i dwuletniej córki rogaliki drożdżowe z waszego przepisu wyszły super delikatnie zmodernizowane. nadzienie nie tylko same jablka ale też parę truskawek wszystkim smakowały 🙂

Emilia

Dodano opinię: 13.06.2018

Zrobiłam dziś na obiad rodzina oszalała 😉 wspaniały przepis dziękuje 😉 w mojej wersji doszedł serek marscapone truskawki maliny i cukier puder ??

Meg

Dodano opinię: 14.06.2018

Super Ci wyszedł ?

Anna

Dodano opinię: 13.06.2018

Nie mam takiego naczynia ani blaszki, wszystkie kwadratowo/prostokątne, czy więc może być silikonowa forma do tarty?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2018

Jasne, będzie ok.

Aga

Dodano opinię: 13.06.2018

A czy można użyć jakiegoś mleka roślinnego??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.06.2018

Jasne.

Sylwia

Dodano opinię: 13.06.2018

A jaka inna make mozna uzyc zamiast maki orkiszowej? Kukurydziana, kokosowa czy ryzowa na przyklad 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.06.2018

Próbuj. Ryżowa będzie ok.

Sylwia

Dodano opinię: 14.06.2018

Zrobiłam wczoraj syn zajadał ze smakiem,nawet wybredny tatuś wcinał ? super szybkie i smaczne danie?

Klaudia

Dodano opinię: 14.06.2018

Super przepis ?

Patrycja

Dodano opinię: 14.06.2018

Super! W końcu znalazłam coś dla mojego malucha ??

Aga

Dodano opinię: 15.06.2018

Czy pieczemy również na termoobiegu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.06.2018

Tak

Aga

Dodano opinię: 16.06.2018

Dzięki, piekłam w tej patelni ze zdejmowaną rączką, dorzuciłam kilka mrożonych śliwek do surowego ciasta i wyszło przepyszne! U nas było z mlekiem kozim. Chciałam zrobić zdjęcie, ale zjadłyśmy z córą.
Super pomysł, żeby nie stać nad patelnią smażąc tysiąc naleśników 🙂

Karolina

Dodano opinię: 15.06.2018

A naczynie zaroodporne moze byc?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.06.2018

Pewnie. Kombinuj:)

Karolina

Dodano opinię: 15.06.2018

A mi nie wyszlo 🙁 fakt, ze pominelam etap „odpoczywania” ciasta. Czy jest on konieczny? Ciasto jakby za krotko sie pieklo…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.06.2018

Tak, konieczny, bo dzięki temu, ciasto później ładnie wyrasta. Mże teź byc, że yszedł Ci najzwyklejszy zakalec. Bywa. Nie zrażaj się.

Hela

Dodano opinię: 16.06.2018

Udało się ? ciekawe czy będzie chłopakom smakować jak wstaną ? do polania zrobiłam mus jabłkowy słodzony rodzynkami i daktylem

pati

Dodano opinię: 18.06.2018

Czy mozna dac mm

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

Nie polecamy gotowania na mm. Użyj mleka krowiego lub roślinnego.

Sylwia

Dodano opinię: 24.06.2018

Mam pytanie jak podnieść ciasto na brzegi skoro jest rzadkie i spływa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.06.2018

Gdy rozgrzejesz blaszkę lub patelnie, to wylewając na nią ciasto, zacznie natychmiast przywierać, również do brzegów.

Agata

Dodano opinię: 25.06.2018

Uwielbiam Was i dziękuję za tego bloga! Gotowanie nie jest moją mocną stroną, umiem robić dania tylko z dokładnego przepisu, żadna improwizacja nie wchodzi w grę ? Wasze przepisy są opisane w sposób tak prosty i jasny, że nawet ja umiem z nimi przyrządzić posiłek.
Pieczony naleśnik pyszny, już w połowie zjedzony przeze mnie i roczną córeczkę, reszta czeka na synka i tatę. Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.06.2018

❤️❤️❤️

Anna

Dodano opinię: 25.06.2018

Nie wiem skąd macie cierpliwość odpisywać na niektóre komentarze… Danie przepyszne.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.06.2018

Trenujemy z dziećmi?

Gosia

Dodano opinię: 21.02.2020

Hahaha to samo właśnie pomyślałam. Mistrzynie zen ?

Agnieszka

Dodano opinię: 25.06.2018

Wyszedł pyszny.
I ta domowa brzoskwiniowa konfitura 🙂

Justyna

Dodano opinię: 08.07.2018

Pięknie wyrósł, ale nie wiem czy się udał, czy nie, bo był mokry w środku..? Taki zakalcopodobny, ale jeszcze z opcją, że może tak ma być. Następnym razem użyję mąki pszennej, teraz miałam pszenną pełnoziarnistą i zapomniałam ją przesiać w dodatku.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.07.2018

Wygląda pysznie, więc pewnoe wyszedł. Mąka oełnoziarnista jest cięższa niz pszenna, ale rownie dobra.

Klaudia

Dodano opinię: 10.07.2018

Od kiedy podaje się mleko krowie ?syn ma skończone 8msc czy już można ?tylko chodzi mi o sklepowe nie mam wslasnycj krów

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Jako składnik potrawy mozna.

Kasia duomama

Dodano opinię: 13.07.2018

Moje dzieci (2 na raz :P) urodziły się w 32 tc, obecnie mają 10miesięcy (korygowane 8). Zaczęliśmy rozszerzanie diety (niestety?) od słoiczków, potem robiłam domowe papki. Dzieci jadły już marchew, pietruszkę, kalarepę, zielony groszek, brokuły, kalafiora, seler, ziemniaki, ryż (w różnych proporcjach). Przy grudkach bywały reakcje wymiotne, a gdy ugotowałam buraki, nagle wszystkie warzywka przestały smakować, czy gładkie, czy grudki, są wypluwane na odległość. Dzieci jedzą prawie jedynie deserki złożone z różnych owoców + ewentualnie serka/jogurtu (wciąż forma blendowana). Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem spróbowania BLW, ale nie wiem, podawać im już dania odpowiednie do ich wieku? Czy raczej zaczynać od pojedynczych warzywek/owoców w słupkach? Jeśli od wieku, to raczej 8 czy 10 miesięcy? I czy sztućce w ruch, czy jednak ręce?

Przepraszam za tyle pytań, ale mam nadzieję na otrzymanie ułatwiającej życie odpowiedzi 😛

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Zapraszamy na nasz kurw http://www.kursblw.pl tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi.

Lila

Dodano opinię: 16.07.2018

Dopiero wlewając ciasto na blaszkę zdałam sobie sprawę, że po rzecież ma wyjmowane dni!Z tego co nie wyciekło zrobiłam na tej samej zasadzie (nagrzane w piekarniku kokilki z olejem) coś w rodzaju Yorkshire puddings i wyszło tak?Zmiecione przez dziecię i tatę nawet

Ola

Dodano opinię: 29.08.2018

Pyyycha!! ❤️ (Piekłam w tortownicy i też wyszło super;) )

Monika

Dodano opinię: 07.09.2018

A i nie wyszedł robiłam w naczyniu żaroodpornym i wyszedl zaklec chyba trzeba piec dłużej w naczyniu

Monika

Dodano opinię: 15.09.2018

Wyrósł znakomicie. Zjedzony z miodem i jabłkiem. Dopełnieniem szczęścia było kakao

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.09.2018

Wow! Spektakularnie❤️

Weronika

Dodano opinię: 17.09.2018

Jeśli córeczka ma 9 miesięcy to mogę upiec te naleśniki na mleku krowim? Mam trochę obawy.

I czy zwyczajnie na patelni zamiast w piekarniku w sposób tradycyjny tez wyjdją?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.09.2018

Możesz zrobić na krowim. To rzepis na pieczony naleśnik smażony wyjdzie płaski i zupelnie inny,

Justyna

Dodano opinię: 05.11.2018

Robiłam dwa razy i dwa razy zakalec choć wyrasta pięknie 🙁 ciasto odpoczęło, składniki miały temperaturę pokojową, nie mam już pomysłu co jeszcze mogę zrobić 🙁 piekę w silikonowej formie do tarty, może tu tkwi diabeł?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Może zaglądalaś do piekarnika.

Ewcia

Dodano opinię: 06.11.2018

Polecamy 😉

Iwetka

Dodano opinię: 03.01.2019

U nas w formie do muffinek w modyfikacji z mlekiem owsianym i samymi żółtkami 🙂

Ania

Dodano opinię: 29.01.2019

Czy ciasto w środku powinno być trochę mokre czy raczej pulchne ? Użyłam tylko mąki orkiszowej i nie wiem czy mam zakalca czy takie właśnie powinno wyjść 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Raczej jest puszyste

Kamila

Dodano opinię: 27.05.2019

Witam od jakiegoś czasu nie ma dnia bez Waszego przepisu są pyszne
Mam pytanie czy ten naleśnik po wyjęciu bo wyrósł super opada A w środku robi się taki gumowaty
Bardzo jest smaczny zastanawiam się tylko czy mogę dac małej czy to nie zakalec pozdrawiam

Agnieszka

Dodano opinię: 23.07.2019

Witam
Dlaczego po wyciagnięciu, naleśnik opada? Nawet jak wywalczyłam piekarnik i trzymalam go tam chwile i tak opadł?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Moze składniki byly zimne.

Gosia14

Dodano opinię: 17.09.2019

„Do miski wlej okej i mleko”. Ile oleju jest potrzebne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

2 łyżki jak w składnikach:)

Anna

Dodano opinię: 01.11.2019

W końcu śniadanie, które córcia je sama (bez mojego przypominania : „Weź kolejną porcję do buzi”)! Dziękuję-my!

Ola

Dodano opinię: 23.11.2019

Czy naleśniko można podawać dziecku które zaczyna 8 miesiąc? Jak rozumieć 8+?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

tak, można.

Anka

Dodano opinię: 21.02.2020

Jakie mąki w alternatywie jeśli dziecko nie może ani pszennej ani orkiszowej (również kukurydzianej)??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Musisz prbówoać, nie robiłyśmy na innej.

Wika

Dodano opinię: 06.06.2020

Ja dodawałam z cieciorki i ryzowej i też super wyszło

Monia

Dodano opinię: 22.02.2020

Jaka maka można zastąpić mąkę pszenna? Niestety u nas alergia a danie wyglada cudownie. Nie chce zepsuć ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

Nie robiłam z bezglutenową, ale próbuj może kokosową.

Magda

Dodano opinię: 25.02.2020

Mi też wyszedł zakalec :/Miałam chłodne mleko, może dlatego.
I masło na blaszce po tych 15 min w piekarniku zaczęło się już dymić a to ciasto rozprowadzone na bokach blaszki po 5 min było już brązowe więc zmniejszyłam temperaturę i w rezultacie wierzch i spód były jakby niedopieczone a brzegi za bardzo spieczone.
Mam nowy piekarnik, może za bardzo grzeje :/

Gosia

Dodano opinię: 10.05.2020

Witam, u mnie 3 podejście i 3 zakalec ? co może być powodem ? Wszystko zgodnie z przepisem, produkty w temp pokojowej a mimo to coś jest nie tak…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Może guru wypieków coś zaradzi: https://www.mojewypieki.com/post/zakalec-jak-go-uniknac

kasia

Dodano opinię: 05.07.2020

Niebardzo rozumiem o co chodzi z olejem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

2 łyżki oleju do ciasta, a blaszkę smarujemy masłem lub np. olejem koko

klaudia

Dodano opinię: 15.07.2020

Jaki rozmiar blaszki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Chyba 24cm średnica

Natalia

Dodano opinię: 21.08.2020

Czym można zastąpić wanilię?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Możesz pominąć.

Karolina

Dodano opinię: 09.08.2021

Nie chcialby ktos podziepic sie zdjęciem jak wyglada upieczony w środku? ❣

Edyta

Dodano opinię: 23.04.2022

Wow, jak to wyrosło pięknie, myslalam, że z foremki ucieknie! Co prawda nieco opadło po wyjeciu z piekarnika ale i tak zostały górki niczym u Karpatki! W smaku nawet nieco podobne! Chyba, przełożę następnym razem bita śmietana albo jakimś kremem i zrobię oszukana karpatke, bo przepis mega prosty i szybki! ja dodalam lyzeczke miodu do ciasta i nie mialam wanilii więc kilka kropelek olejku migdałowego. Polecam!

Edyta

Dodano opinię: 23.04.2022

Zdjęcie po ostudzeniu 😊

Olga

Dodano opinię: 13.05.2022

Wyszedl wspaniały! ! Dziękuję za przepis!

Olga

Dodano opinię: 13.05.2022

PRZEPYSZNY! Wcale nie jest przypalony. Tak tylko wyszedł na zdjęciu. Podałam małemu z miodem a także z mascarpone i borówkami 🙂

Ewa

Dodano opinię: 27.05.2022

Moje dzieci uwielbiają ten naleśnik ❤️

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek