Składniki:
1 mała cukinia;
mały kawałek dyni (patrz dalej instrukcja) :);
1 mała cebula:
1 ząbek czosnku;
5 cm kawałek imbiru;
pieprz;
oliwa z oliwek;
1 jajko;
3/4 szklanki mąki (pszennej lub kukurydzianej, ja robiłam na pszennej).
Cukinię obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki i odmierz jedną pełną szklankę. Przesyp do miski.
Dynię obierz ze skóry, wydrąż nasiona i miękki miąższ , twardą część zetrzyj na dużych oczkach taki i również odmierz 1 szklankę. Przesyp do miski z cukinią.
Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj do warzyw.
Wymieszaj warzywa, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Imbir obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki, odmierz pół łyżeczki i dodaj do warzyw. Całość wymieszaj. Odczekaj z 5 min, a następnie odciśnij z nadmiaru soku.
Piekarnik rozgrzej do 180'C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść olejem.
Do miski z warzywami dodaj rozbełtane jajko, szczyptę pieprzu oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj, dodaj mąkę, znów wymieszaj.
Łyżką stołową nakładaj porcję ciasta i lekko spłaszczaj, tworząc placek.
Piecz przez 30min. a potem zjedz:)))
Proponuję nałożyć na blachę 3-4 kleksy ciasta dla dziecka, a następnie pozostałą część ciasta doprawić solą i również wyłożyć na blachę (to będzie porcja dla dorosłych).
U nas dziś placki jako dodatek do zupy, a TU przepis na pyszną ciepłą zupę.
Placki możesz też o wiele szybciej usmażyć na patelni:) Ale przy piekarniku nie trzeba stać, obiad sam się robi:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (39)
Magdalena Kuchaja
Dodano opinię: 12.12.2014
świetne placuszki 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.12.2014
Dziękuję:)
Anonymous
Dodano opinię: 17.01.2015
Właśnie zrobiłam – pycha!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.01.2015
Cieszę się, że smakowały:)
Ania
Dodano opinię: 26.01.2015
Te placki to dla mnie odkrycie roku. Robi się je szybko, są w miarę zdrowe a smak ponadprzeciętny. Imbir w połączeniu z warzywami – coś fantastycznego. Dodałam jeszcze natki pietruszki. Polecam, ale warto robić w większej ilości, bo ta podana nie starcza na 3 osoby (2+1).
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2015
Dziękuję za tak dobrą recenzję:) Pozdrawiam, Asia.
Anonymous
Dodano opinię: 28.01.2015
właśnie je robiłam 🙂 czy one powinny być „rzadkie” w środku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2015
Rzadkie- nie. Mogą być lekko wilgotne, bo dynia i cukinia dają tą wilgoć, ale nie rzadkie.Może puściły za dużo soku.
Anonymous
Dodano opinię: 02.02.2015
A jeżeli nie mam dyni w stanie surowym to mozna próbować z mrożona? I w jakich ilościach:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2015
Niestety, nie próbowałam z mrożoną, świeża starta na tarce jest twardsza chyba niż taka mrożona- rozmrożona. Hmm, można by spróbować, jednak sama nie wiem w jakich proporcjach by placki wyszły;/
Anonymous
Dodano opinię: 10.02.2015
Ja za pierwszym razem z rozpędu zrobiłam puree z dyni zamiast ją zetrzeć….Że nie było już odwrotu, dodałam do placków to co miałam 🙂 Wyszło chyba lepiej niż z tartą dynią! Puree dodałam w ilości odpowiadającej dyni tartej.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2015
Super, to już mamy odpowiedź na pytanie czy wyjdą:)
Asia
Dodano opinię: 20.07.2015
Pycha! Zreszta mina Antosia to najlepsza opinia:-) pozdrawiam, Asia
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.07.2015
Pozdrawiamy również serdecznie!:)
Justyna
Dodano opinię: 13.08.2015
Czy w przepisie chodzi o 3/4 szklanki czy o 3-4 szklanki? Dziękuję.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.08.2015
o 3/4 szklanki:)
Kasia
Dodano opinię: 19.10.2016
A ja tak wypije tą mąkę i wsypuje i po dwóch szklankach doszłam do wniosku, że jest coś nie tak. Może warto poprawić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Może za słabo odcisnięta cukinia?
Olga
Dodano opinię: 02.03.2017
Też się zdziwiłam, że aż 3-4 szklanki mąki, więc dałam dużo mniej, ale i tak za dużo. Dopiero potem doczytałam komentarz, że chodzi o 3/4 szklanki. Myślę, że warto to poprawić w przepisie, bo nie każdy czyta komentarze.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.03.2017
Zrobione.
Ania
Dodano opinię: 26.09.2015
Polecam, wszyscy jedliśmy bez soli :-)) smak był!!! Mimo czosnku, starsza córka musiała spróbować placuszków z cukrem. Myśle ze do tego swietnie pasowałby sos czosnkowy …. Trzeba spróbować, sezon na dynie otwarty
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.09.2015
Cieszymy się, że smakowało:)
Ika
Dodano opinię: 17.10.2015
Ciekawe 🙂 A czy inne placki też można tak upiec?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.10.2015
Jasne:)
Wiola
Dodano opinię: 21.01.2016
dziś upieczone i znikają w tempie ekspresowym 🙂 bardzo fajny i smaczny przepis. Dziękujemy
Ola
Dodano opinię: 07.09.2016
Od jakiego wieku dziecko może takie placuszki zjeść? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2016
My dawałyśmy po 9 m.
Jagna
Dodano opinię: 10.09.2016
A imbir może być w proszku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2016
Tak.
Jola
Dodano opinię: 30.05.2017
oliwa z oliwek? to chyba za wysoka temperatura dla niej? chyba, że rafinowana
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
Może być olej rzepakowy do dłuższego smażenia lub pieczenia.
Asia
Dodano opinię: 16.09.2017
a z czym podawać? chciałam skomponowac pełnowartościowy obiad dla mojej 15 miesiecznej Antosi 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.09.2017
Na drugie danie po zupie, albo z jogurtem naturalnym.
Nadzieja
Dodano opinię: 21.03.2018
Może być bez tego imbiru?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2018
Tak
Dorota
Dodano opinię: 14.06.2018
Ja mam pytanie z innej beczki 😉 kiedy zaczęłyście uczyć dzieciaczki korzystania ze sztućców? Tutaj tak superowo trzyma w rąsi zupkę;))
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2018
https://alaantkoweblw.pl/kiedy-dziecko-powinno-zaczac-jesc-lyzka-i-widelcem/
Emilia
Dodano opinię: 07.10.2020
Świetny przepis u mnie trochę zmodyfikowany bo dodałam troszkę koperku i serka wiejskiego oraz smażyłam na patelni…Wyszły cudowne!!!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.10.2020
Brzmi pysznie.