Schab duszony i opanierowany to prostota sama w sobie. A, jak wiadomo, proste rozwiązania są najlepsze, dlatego uwielbiamy to danie. Pomysł zaczerpięty z rodzinnego domu, a skąd przywędrował…? Kto wie;)
4 plastry schabu
1 jajko
około 1 szklanki mąki
olej rzepakowy do smażenia
1 szklanka bulionu/wody
2 gałązki natki pietruszki
szczypta pieprzu
szczypta papryki czerwonej w proszku
2 ząbki czosnku
1 ziarenko ziela angielskiego
1 ziarenko pieprzu
Mięso lekko rozbij. Natrzyj pieprzem, papryką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mąkę wsyp na płaski talerz, jajko rozkłóć widelcem w miseczce. Maczaj każdy plaster mięsa najpierw w jajku, później w mące i układaj na bardzo rozgrzanej, dużej patelni, wysmarowanej olejem. Smaż z obu stron tylko do lekkiego zrumienienia, a następnie zalej kotlety bulionem/wodą. Dodaj natkę pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, i duś pod przykryciem około 10 minut. Możesz przewrócić w trakcie mięso, ale zrób to delikatnie, by nie oderwała sie panierka.
Wersję dla dorosłych możesz przed opanierowaniem doprawić solą i ostrą papryką.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (25)
M.
Dodano opinię: 07.09.2015
U mnie dzieci wolą chrupiącą panierkę dlatego krótko obsmażam, a potem przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika na 30-40 min. Również polecam ten sposób :).
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2015
Też świetnie!Dziękujemy za pomysł:)
Mama
Dodano opinię: 07.06.2020
A w jakiej temperaturze pięć w piekarniku ?
Marlena
Dodano opinię: 18.09.2015
U nas dzisiaj jeszcze inaczej: panierka z jajka i amarantusa ekspandowanego. Całość na papier do pieczenia i na blaszce na pół godzin na 180 stopni do piekarnika. Po 15 minutach odwróciłam. Dla dorosłych odrobina soli i pieprzu pod panierkę.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.09.2015
Mniami!!!!!!
Marlena
Dodano opinię: 26.11.2015
nareszcie znalazłam czas, aby zademonstrować efekt 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2015
Marlena!! te Twoje wszystkie zdjecia to miód na nasze serca! Pięknie i na pewno smacznie gotujesz! Bardzo nas wzruszyłaś:):* Dziękujemy, że pokazałaś nam efekty swojego gotowania!:*:*:*
Marlena
Dodano opinię: 26.11.2015
to ja Wam dziękuję !!! Inspirujecie mnie każdego dnia. Książka i blog są codziennie w użyciu. Jestem pewna, że karmiąc zdrowo nasze Pociechy dajemy im najlepszy możliwy prezent na caaaałe życie. Dzięki Wam jest u nas nie tylko zdrowo, ale i smacznie i niemonotonnie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2015
„Prezent na całe życie”…Pięknie powiedziane! Miło namcię u nas gościć!:*
Mama
Dodano opinię: 07.06.2020
Bez smażenia wcześniej na patelni ??
blankkaa
Dodano opinię: 28.09.2015
I to dadnie naprawdę może być po 9 miesiący?
Edi Z
Dodano opinię: 01.10.2015
WITAM. mam problem z gotowaniem dla swojego 10 miesiecznego syna 🙁 i stad moje pytanie czy dzieci w tym wieku moga jesc juz podsmazane dania tak jak ten schab? widze ze to danie jest przypisane do wqieku 9+m 🙂 z góry dziekuje serdecznie 🙂 pozdrawiam Edii
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.10.2015
Małe ilości tak:)
Justyna:)
Dodano opinię: 24.02.2016
A jaki bulion użyć?
Prezentują się nieziemsko ! Robione na wodzie czy bulionie?
Chyba jutro lecę po schab ! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2016
Jest pyszniejszy na bulionie. Na naszym blogu znajdziesz na niego przepis tutaj
karolina
Dodano opinię: 11.04.2016
Schabik się dusi, ziemniaczki gotują i o każdej dla rodzinki gotowy mogę spokojnie do pracy na cały niestety dzień się udać:-) 🙂
A makaron ze szpinakiem młody wsuwal że aż miło patrzeć:-) 🙂 jesteście boskie dziewczyny z tymi przepisami
Milena
Dodano opinię: 05.05.2016
Przepyszne !!! ;D Bardziej smakowało rodzicom niż dziecku 😀
Ola
Dodano opinię: 09.02.2017
Nadają się po usmażeniu do zamrożenia może?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Tak.
Lila
Dodano opinię: 20.08.2017
I kolejny strzał w 10! Młody zajadał, mimo że za mięsem nie przepada:-) Pięknę dzięki!
Listopadowe menu Szpinakożercy – Zuzanna Antecka – blog o pozytywnym żywieniu dzieci
Dodano opinię: 27.11.2017
[…] obiad odgrzałam mięso z niedzieli. Przygotowałam duszony schab z tego przepisu. Duszę go z dużą ilością cebuli ? Do tego surówka z czerwonej kapusty (taka klasyczna z […]
Karolina
Dodano opinię: 20.02.2019
Szczerze,to nie wiem jakiej wielkości macie schab,ale mi na patelnie mieszcza sie max 2 plastry, a jak zrobic z 4?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
Na dwie tury smaż.
Mama
Dodano opinię: 04.06.2020
czym zastąpić jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Można zastąpić mlekiem.