Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

07 września 2015

Panierowany, duszony schab

Schab duszony i opanierowany to prostota sama w sobie. A, jak wiadomo, proste rozwiązania są najlepsze, dlatego uwielbiamy to danie. Pomysł zaczerpięty z rodzinnego domu, a skąd przywędrował…? Kto wie;) 4 plastry schabu 1 jajko około 1 szklanki mąki olej rzepakowy do smażenia 1 szklanka bulionu/wody 2 gałązki natki pietruszki szczypta pieprzu szczypta papryki czerwonej w...

11999992_1609081272688545_305929537_n

Schab duszony i opanierowany to prostota sama w sobie. A, jak wiadomo, proste rozwiązania są najlepsze, dlatego uwielbiamy to danie. Pomysł zaczerpięty z rodzinnego domu, a skąd przywędrował…? Kto wie;)

4 plastry schabu

1 jajko

około 1 szklanki mąki

olej rzepakowy do smażenia

1 szklanka bulionu/wody

2 gałązki natki pietruszki

szczypta pieprzu

szczypta papryki czerwonej w proszku

2 ząbki czosnku

1 ziarenko ziela angielskiego

1 ziarenko pieprzu

Mięso lekko rozbij. Natrzyj pieprzem, papryką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mąkę wsyp na płaski talerz, jajko rozkłóć widelcem w miseczce. Maczaj każdy plaster mięsa najpierw w jajku, później w mące i układaj na bardzo rozgrzanej, dużej patelni, wysmarowanej olejem. Smaż z obu stron tylko do lekkiego zrumienienia, a następnie zalej kotlety bulionem/wodą. Dodaj natkę pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, i duś pod przykryciem około 10 minut. Możesz przewrócić w trakcie mięso, ale zrób to delikatnie, by nie oderwała sie panierka.

Wersję dla dorosłych możesz przed opanierowaniem doprawić solą i ostrą papryką.

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (25)

M.

Dodano opinię: 07.09.2015

U mnie dzieci wolą chrupiącą panierkę dlatego krótko obsmażam, a potem przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika na 30-40 min. Również polecam ten sposób :).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2015

Też świetnie!Dziękujemy za pomysł:)

Mama

Dodano opinię: 07.06.2020

A w jakiej temperaturze pięć w piekarniku ?

Marlena

Dodano opinię: 18.09.2015

U nas dzisiaj jeszcze inaczej: panierka z jajka i amarantusa ekspandowanego. Całość na papier do pieczenia i na blaszce na pół godzin na 180 stopni do piekarnika. Po 15 minutach odwróciłam. Dla dorosłych odrobina soli i pieprzu pod panierkę.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2015

Mniami!!!!!!

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

nareszcie znalazłam czas, aby zademonstrować efekt 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2015

Marlena!! te Twoje wszystkie zdjecia to miód na nasze serca! Pięknie i na pewno smacznie gotujesz! Bardzo nas wzruszyłaś:):* Dziękujemy, że pokazałaś nam efekty swojego gotowania!:*:*:*

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

to ja Wam dziękuję !!! Inspirujecie mnie każdego dnia. Książka i blog są codziennie w użyciu. Jestem pewna, że karmiąc zdrowo nasze Pociechy dajemy im najlepszy możliwy prezent na caaaałe życie. Dzięki Wam jest u nas nie tylko zdrowo, ale i smacznie i niemonotonnie 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2015

„Prezent na całe życie”…Pięknie powiedziane! Miło namcię u nas gościć!:*

Mama

Dodano opinię: 07.06.2020

Bez smażenia wcześniej na patelni ??

blankkaa

Dodano opinię: 28.09.2015

I to dadnie naprawdę może być po 9 miesiący?

Edi Z

Dodano opinię: 01.10.2015

WITAM. mam problem z gotowaniem dla swojego 10 miesiecznego syna 🙁 i stad moje pytanie czy dzieci w tym wieku moga jesc juz podsmazane dania tak jak ten schab? widze ze to danie jest przypisane do wqieku 9+m  🙂 z góry dziekuje serdecznie 🙂 pozdrawiam Edii

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.10.2015

Małe ilości tak:)

Justyna:)

Dodano opinię: 24.02.2016

A jaki bulion użyć? 

Prezentują się nieziemsko ! Robione na wodzie czy bulionie?

Chyba jutro lecę po schab ! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.02.2016

Jest pyszniejszy na bulionie. Na naszym blogu znajdziesz na niego przepis tutaj

karolina

Dodano opinię: 11.04.2016

 Schabik się dusi, ziemniaczki gotują i o każdej dla rodzinki gotowy mogę spokojnie do pracy na cały niestety dzień się udać:-) 🙂 

 

A makaron ze szpinakiem młody wsuwal że aż miło patrzeć:-) 🙂   jesteście boskie dziewczyny z tymi przepisami

Milena

Dodano opinię: 05.05.2016

Przepyszne !!! ;D Bardziej smakowało rodzicom niż dziecku 😀 

Ola

Dodano opinię: 09.02.2017

Nadają się po usmażeniu do zamrożenia może? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2017

Tak.

Lila

Dodano opinię: 20.08.2017

I kolejny strzał w 10! Młody zajadał, mimo że za mięsem nie przepada:-) Pięknę dzięki!

Listopadowe menu Szpinakożercy – Zuzanna Antecka – blog o pozytywnym żywieniu dzieci

Dodano opinię: 27.11.2017

[…] obiad odgrzałam mięso z niedzieli. Przygotowałam duszony schab z tego przepisu. Duszę go z dużą ilością cebuli ? Do tego surówka z czerwonej kapusty (taka klasyczna z […]

Karolina

Dodano opinię: 20.02.2019

Szczerze,to nie wiem jakiej wielkości macie schab,ale mi na patelnie mieszcza sie max 2 plastry, a jak zrobic z 4?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Na dwie tury smaż.

Mama

Dodano opinię: 04.06.2020

czym zastąpić jajko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Można zastąpić mlekiem.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek