Żurek sprawia wrażenie zupy trudnej, skomplikowanej i czasochłonnej. Nic bardziej mylnego. Niespełna godzina i pyszna świąteczna zupa gotowa.
PS Możesz ją robić zdecydowanie częściej:)
Składniki:
- 1,5 litra wody/bulionu warzywnego/wywaru mięsnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 500 ml żuru z butelce
- 4 białe surowe kiełbasy
- 2 kiełbasy myśliwskie
- 200 g boczku wędzonego
- ¼ szklanki śmietanki 30%
- ½ główki ząbku czosnku
- 1 duża cebula
- opcjonalnie 3-4 ziemniaki
- przyprawy: 3 ziarnka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1 łyżka majeranku suszonego, 4 ziarnka pieprzu, sól, pieprz mielony do smaku
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie
Białą kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach szpilką lub wykałaczką, włóż do garnka i zalej wodą ( ja robię zazwyczaj żurek na wodzie), dodaj ziarna ziela, pieprzu i liść laurowy, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj tak 20 minut. W tym czasie obierz warzywa. Boczek pokrój w kostkę i przełóż na patelnię z olejem. Smaż na małym ogniu. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, dodaj je do boczku i smaż nadal przez 5 minut. Kiełbasę myśliwską pokrój w plasterki, dodaj na patelnię, wsyp majeranek i smaż wszystko jeszcze 5 minut.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w talarki, ziemniaki w kostkę. Wyjmij kiełbasę i ostudź. Do wody dodaj warzywa i gotuj je do miękkości, około 15 minut. Dodaj zawartość patelni. Białą kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do zupy, zalej całość żurem, dodaj chrzan, sól i pieprz mielony do smaku. Gotuj zupę na małym ogniu jeszcze 5 minut od zawrzenia zupy. Na koniec zabiel śmietanką, zagotuj i wyłącz zupę.
Podawaj z jajkiem na twardo.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (1)
Anna
Dodano opinię: 24.06.2023
Najlepszy! ❤️