1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej;
szklanka wody do ugotowania kaszy;
1 jajko;
100 g. szpinaku mrożonego;
około 150 g. sera białego;
2 łyżki mąki;
1/4 szklanki mleka;
1/2 cebuli;
łyżka oliwy.
sok z cytryny.
Kaszę ugotować w szklance wody-wystudzić.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Szpinak chwilę poddusić w garnku,aż się rozmrozi. Do wystudzonej kaszy dodać ser, jajko, szpinak,cebulę, mleko, mąkę, kilka kropli soku z cytryny, oliwę-wymieszać dokładnie. Jeśli konsystencja jest za gęsta-dodać mleka, jeśli za rzadka-mąki. Smażyć na patelni do zrumienienia.
Wersję dla rodziców można doprawić pieprzem i solą.
Można podać z sosem jogurtowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (35)
Anonymous
Dodano opinię: 25.11.2014
Hej, a na ile osób to tak wychodzi w tych proporcjach? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2014
2 dorosłych i dziecko na pewno się najedzą:)
Magdalena Kuchaja
Dodano opinię: 25.11.2014
z chęcią zjadłabym talerz takich placków 🙂
Anonymous
Dodano opinię: 25.11.2014
Zrobiłam dziś,bardzo dobre ale starsznie ciasto się rozpadało,ciężko było przewracać na patelni
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2014
Duże znaczenie ma sposób ugotowania kaszy. Jeśli była rzadka, to mogło się rozpadać. Wówczas dodaj mąki, żeby zagęścić ciasto. Pozdrawiam!
Anonymous
Dodano opinię: 22.03.2015
U mnie niestety to samo, strasznie się rozpadło mimo iz kasza była ugotowana poprzedniego dnia i była sucha. Po dodaniu 2-3 łyżek mąki już było ok, młody się zajadal 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2015
Widać potrzebna była większa ilość mąki. Cieszę się,że w efekcie końcowym wyszło i smakowało:)
Anonymous
Dodano opinię: 26.11.2014
a mozna bez sera przyrzadzic? czym go wtedy zastapic?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2014
Niczym,ale sprawdź konsystencję, jeśli za rzadka, to dodaj mąkę. Możesz też zamiast sera i mleka użyć jogurtu 1/2 szklanki.
Bliźniaczki w akcji
Dodano opinię: 27.11.2014
Mleko dodałaś krowie czy roślinne? I ser biały jaki? Taki półtłusty czy jakiś taki w kubeczku? :*
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.11.2014
My nadal roślinne. Ser biały – półtłusty na wagę.
Ania
Dodano opinię: 15.01.2015
Świetny przepis, bardzo dobra alternatywa dla placków ziemniaczanych. Te placuszki robi się szybciutko, co jest ich duzą zaletą, w smaku są bardzo dobre a i zawsze trochę zieleniny w nich jest 🙂 Polecam, aczkolwiek uważam, że z proporcji w przepisie nie powstanie wystarczającej ilości dla 2 dorosłych i dziecka – polecam zrobić troszkę więcej (ja zrobiłam więcej, a i tak było mało na naszą trójkę). Ja doprawiam jeszcze czosnkiem w przyprawie.
Anonymous
Dodano opinię: 08.02.2015
Czy ten ser biały trzeba wcześniej zmielić w maszynce? Czy wustarczy widelcem rozdrobnić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.02.2015
Wystarczy rozgnieść widelcem:)
Vika
Dodano opinię: 18.08.2015
hmmm mi niestety się przypalały do dna patelni, nie wiem dlaczego … . w smaku były pyszne 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2015
Moze za malo rozgrzana patelnia, albo kasza za mokra… Ciężko stwierdzić… Moze następnym razem wyjdą, skoro smakowały;)
Milena
Dodano opinię: 30.08.2015
mmmmmm pycha!! Nawet mój synek, który nie chce brać żadnego pokarmu do rączki, sam działał i co nieco poszło z rączki do buzi
Ania K.
Dodano opinię: 02.09.2015
One są tak dobre, że na pewno proporcje dla 2 osób i dziecka trzeba powiększyć. Ja też musiałam dodać i mąki i mleka, bo się rozwalały na patelni, ale synek się zajadał. Placuszki po prostu pyszne – palce lizać! Na pewno będę wracać do tego przepisu nie raz.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2015
Cieszymy się,że smakowało:)
Kasia
Dodano opinię: 04.09.2015
Potwierdzam – placuszki są pyszne! 🙂 Moje też przyklejały się i rozwalały, ale rozgrzałam bardziej patelnię, dodałam mąki i zaczęły wychodzić idealnie! Dziękuję za przepis, cała rodzina się zajadała 🙂
Paula
Dodano opinię: 25.01.2016
świetne!! ja pominęłam ser bo my nabiału nie jemy,ale dodałam troche startego wegańskiego sera:) i faktycznie mąki dałam trochę więcej-jakieś 6 łyżek. Przepis super:) synek się zajadał:)
Marzena
Dodano opinię: 26.01.2016
Placuszki smażymy na oleju czy suchej patelni?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2016
Na posmarowanej olejem patelni.
Ewelina
Dodano opinię: 22.05.2017
Wyszło i smakowało 🙂 Pierwszy posiłek ze szpinakiem, do tej pory tylko próbowanie było 🙂 Reczywiście trzeba nieco więcej mąki i nieco mniej mleka (może nawet wcale?). Na średnim ogniu są dobrze usmażone w środku i niespalone z wierzchu. Świetny przepis 🙂
Ewelina
Dodano opinię: 22.05.2017
O tak wyszły 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.05.2017
Brawo! Mamy nadzieję, że smakowały.
An
Dodano opinię: 04.10.2017
Wyszło nam za dużo. Można mase przechować w lodówce czy juz na drugi dzien będzie niezdatna do usmażenia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.10.2017
Lepiej usmażyć i podgrzać nastepnego dnia.
Paulina
Dodano opinię: 21.01.2018
Czy można dodać mąkę ryżową zamiast pszennej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2018
Tak
Paulina
Dodano opinię: 09.08.2018
Czy można je piec w piekarniku zamiast na patelni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2018
Próbuj, my nigdy nie piekłyśmy.
Monika
Dodano opinię: 13.11.2019
Bardzo smaczne! Musiałam dodać wiecej mąki i wyszły idealne 🙂
Ewa
Dodano opinię: 05.05.2020
Czu mogę użyć płatki jaglane, jeśli tak to jak je wtedy przyrządzić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
Lepiej nie.