Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej;
2 szklanki mąki pszennej;
2 rozbełtane jajka;
2 łyżki oliwy z oliwek;
2 łyżki posiekanych listków bazylii;
6 suszonych pomidorów (drobno posiekanych);
2 małe cebule;
40g drożdży świeżych;
1 szklanka letniego mleka;
płaska łyżeczka suszonego tymianku.
Niestety nie robi się ich szybko, ale na szczęście łatwo:)
Zaczynamy
1. Rozczyn (pamiętajcie, że niżej wymienione ilości odejmujemy od składników podstawowych).
W kubku mieszamy pokruszone drożdże, 1/4 szklanki letniego mleka, gdy drożdże się rozpuszczą całkowicie dodajemy 3 łyżki mąki , mieszamy dokładnie, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min).
2. Cebulkę szklimy na oliwie (1 łyżka).
3. W wielkiej misce mieszamy najpierw drewnianą łyżką: Przesianą mąkę orkisz. i pszenną, jajka, oliwę,cebulkę, pomidory, bazylię, tymianek, mleko, 1 łyżkę oliwy i gotowy rozczyn. Wyrabiamy rękoma ciasto, aż będzie jednolite, zwarte i elastyczne (chwile to potrwa, ręce można posypać mąką, jeśli ciasto jest bardzo klejące).
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1h (tak długo czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość). Następnie kroimy na mniejsze kawałki „bułeczki” jak na zdjęciach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dopiero po chwili od wyłożenia, nastawiamy piekarnik na 210’C z termoobiegiem, i po ok. 15 min. wsuwamy bułki do piekarnika.
Pieczemy max. 20min. i gotowe:)
|
Ciasto po wyrobieniu. |
|
Ciasto po wyrośnięciu (po ok. 1h). Musi Stać w ciepełku:) |
|
Ciasto pokrojone na kilka części. |
|
Podzielone na bułeczki. |
|
Ala też gotuje… |
|
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (38)
Anonymous
Dodano opinię: 27.11.2014
Czy można użyć drożdży instant?
Anonymous
Dodano opinię: 27.11.2014
Proszę o informację jakie pomidory suszone używacie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.11.2014
Akurat te były z Lidla w zalewie.
Anonymous
Dodano opinię: 27.11.2014
Dziękuję. Właśnie o to pytałam, czy suszone z paczki, czy może takie z zalewy. Dziękuję. A bułeczki na pewno zrobimy 🙂
mal mała
Dodano opinię: 27.11.2014
podpinam się do pytania o suszone drożdże 🙂 jeśli tak – to ile?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.11.2014
Jasne, że można użyć suszonych, tu znajduje się przelicznik:
http://www.niam.pl/pl/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone
Anonymous
Dodano opinię: 27.11.2014
A suszone pomidory bez zalewy nadadzą się?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.11.2014
Jasne, dodaj tylko do ciasta o jedną łyżkę oliwy więcej.
Anonymous
Dodano opinię: 27.11.2014
Czy te maki to pelnoziarniste czy oczyszczone?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.11.2014
Oczyszczone, ale możesz śmiało eksperymentować z pełnoziarnistymi:)
Anonymous
Dodano opinię: 28.11.2014
świetny pomysł. wprawdzie moje dziecię zwykle gardzi wszystkim co mączne, ale może się skusi. a jak nie – mama i tata zjedzą na pewno.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.11.2014
Smacznego:)
JustMak
Dodano opinię: 06.12.2014
czy mleko ryżowe może być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.12.2014
Robiłam na krowim, ale wcześniej używałam różnych roślinnych i ciasto wychodziło, więc myślę że może być.
Dom R.
Dodano opinię: 07.02.2015
Czy można wyrobić ciasto za pomocą automatu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.02.2015
Szczerze, nie wiem bo nie posiadam:)
Diana (mamorki.com)
Dodano opinię: 08.07.2015
Dziewczyny, obłędny przepis! A jaki zapach rozchodzi się po domu!
Użyłam drożdży instant, mleka kokosowego i wyszło genialnie 🙂
Ciacho co prawda klejące się bardzo ale pomęczyc się z nim warto, bo buły wyszły chrupiące i puszyste 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.07.2015
Na zdrowie!:)
Diana (mamorki.com)
Dodano opinię: 08.07.2015
Zdjęcie bułek włala! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.07.2015
Mamorki kochane, nie widzimy zdjęcia?:(
Diana (mamorki.com)
Dodano opinię: 08.07.2015
Coś z telefonu nie chciało…
No to raz jeszcze 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.07.2015
No,pieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekne!
Ania
Dodano opinię: 04.08.2015
Szczenoopad!! dzisiaj piękę!!
Marlena
Dodano opinię: 20.07.2015
U nas wersja okrągła z orkiszową pełnoziarnistą. Zapach i smak – obłędne !
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.07.2015
obłędnie się cieszymy!
Dominika
Dodano opinię: 15.09.2015
A jaką mąką zastąpić orkiszową, bo nie posiadam? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.09.2015
Może byc pszenna:)
Paulina
Dodano opinię: 17.09.2015
Czy mogę użyć mąki żytniej zamiast orkiszowej (akurat tylko taką posiadam) ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.09.2015
Sprobuj!:)
ewa
Dodano opinię: 28.10.2015
są wspaniałe! dziękuję 🙂
Magda
Dodano opinię: 28.09.2016
Czym można zastapic mąkę pszenna oraz mleko? Czy może być tylko orkiszowa i mleko kokosowe lub sama woda?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.09.2016
Może być orkiszowa i mleko roślinne.
Joanna
Dodano opinię: 23.07.2018
Bułeczki wyglądają obłędnie, jednak u nas jest problem z pomidorami. Można je czymś zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Tak, oliwkami np.
Janina
Dodano opinię: 16.08.2018
A jakie inne dodatki mogą być oprócz suszonych pomidorów i oliwek? Prosiłabym o wymienienie kilku możliwych opcji ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.08.2018
Zioła, czosnek, cebulka duszona, mozzarella.
Monika
Dodano opinię: 30.05.2020
Mozna zamienic jajka siemieniem lnianym i woda?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
niestety trudno nam odpowiedzieć, nie testowałyśmy w tym przypadku tego zamiennika.