Składniki:
- 2 szklanki zimnej, ugotowanej kaszy jaglanej*
- 150 g twarogu półtłustego;
- 3 jajka;
- 5 suszonych moreli*
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii/ziarenka z 1/2 laski wanilii; (można pominąć);
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej;
- 2-4 łyżki syropu z agawy/ daktylowego/ miodu (w zależności od tego jak bardzo słodki chcecie uzyskać, dla nienowlaka bez miodu);
- ok 20 mrożonych malin (lub świeżych).
*jeśli nie macie zbyt mocnego blendera, namoczcie morele wcześniej we wrzątku na 10min, a potem odcedźcie i drobno posiekajcie i dodajcie do masy.
*Ja gotowałam akurat dzień wcześniej sporą ilość kaszy na mleku z wodą z dodatkiem 2 suszonych moreli, wykorzystałam więc „wczorajszą” kaszę, ale jeśli gotujecie od podstaw, to ugotujcie mniej więcej 3/4 szklanki kaszy na 2 szklanki płynu, a potem odcedźcie porządnie kaszę i odmierzcie odpowiednią ilość.
Zaczynamy!
Piekarnik nastaw na 160 st z termoobiegiem. Małą tortownicę (ok 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Do wykonania masy sernikowej potrzebny jest tylko duży blender kielichowy taki jak do koktajlów. Ewentualnie malakser, ważne by sprzęt miał moc:)
Do kielicha blendera przełóż kaszę, ser, morele, wbij jajka, dodaj mąkę, syrop i ekstrakt. Włącz blender i zmiksuj całość na gęstą, jednolitą masę. Powinna być bardzo puszysta i ciężka, jednocześnie lejąca się jak ciasto naleśnikowe (tylko o wiele gęstsze). Przelej masę do tortownicy i ułóż mrożone (nie trzeba rozmrażać) maliny szypułkami w dół, lekki dociskając, jak na zdjęciu. Możesz dodać więcej niż ja malin. Piecz na środkowym poziomie piekarnika ok 55minut, aż serniczek będzie rumiany.
Dorosłym możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem:) a maluchom pokroić w kostki.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (69)
kasia
Dodano opinię: 23.11.2017
Uda się bez jajek? Może banan? U nas alergia 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
MOżesz spróbować, ważne by konsystencja do pieczenia była b. gęsta, by później sernik się związał,a nie rozpłyną jak budyń.
Magda
Dodano opinię: 23.11.2017
Czy mozna dodac mascarpone zamiast twarogu?
iza
Dodano opinię: 23.11.2017
a mogą być same żółtka, synek uczulony na białko? Albo jak zastąpić to białko ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
Mogą być, wtedy daj 4.
Madzia
Dodano opinię: 23.11.2017
Czy mogą być maliny z soku malinowego? Wyglada tak smakowicie ze musimy go zrobic!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
MOgą.
Aneta
Dodano opinię: 23.11.2017
A dla alergika mogę zastąpić twaróg np.tofu? ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
NIe próbowałam niestety:(
Magsa
Dodano opinię: 23.11.2017
A jaki twaróg, czy macie jakieś polecona?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
Obojętnie, po prostu twaróg półtłusty.
Ania
Dodano opinię: 24.11.2017
Bardzo ciekawy przepis :). Ja dotąd robiłam tylko serniki jaglana na zimno. Mam pytanie- czy twaróg można zastąpić czymś innym? Niestety nie mogę jeść nabiału.
Pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
MOżesz pominąć, ale to już nie będzie sernik. NIe wiem czy wyjdzie dobra konsystencja.
Ania
Dodano opinię: 08.12.2017
Jest w necie mnóstwo przepisów na wegańskie „serniki” jaglane. Dla mnie to już nie sernik, ale weganie i alergicy muszą sobie jakos radzić ? Polecam przepisy z Jadłonomii.
anna
Dodano opinię: 24.11.2017
A ile piec i w jakiej tem. w piekarniku bez termoobiego??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Chyba z 20st więcej, a czas podobny.
Monika
Dodano opinię: 25.11.2017
O mamo! To jest obłędne! ?❤️ zjedliśmy z mężem i córką pół blachy jeszcze na ciepło na kolację ?
fanka :)
Dodano opinię: 26.11.2017
a twaróg tłusty da radę? będzie dobra konsystencja?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
tak
Joanna
Dodano opinię: 27.11.2017
Czy 9m Bobas może spożywać syrop z agawy/daktyli? Nie za słodkie? Jaka wielkość Tortownicy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Mała tortownica ok 24 cm jak w przepisie, taka ilośc syropu mu nie zaszkodzi:) Tak moze jeść.
Sylwia
Dodano opinię: 27.11.2017
Czy można pominąc jakoś morele? Bo kompletnie zapomniałam kupic a do sklepu daleko…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Jasne, innym słodziwem np. rodzynkami.
Magdalena
Dodano opinię: 27.11.2017
Cudowny przepis! Poddany został lekkiej modyfikacji, gdyż z braku suszonych moreli w masie wylądowały daktyle i udało się fantastycznie! Ba – upiekło się i nie rozpada mimo pominięcia mąki, o której oczywiście udało nam się z córcią zapomnieć ?
Kasia
Dodano opinię: 28.11.2017
Witam czy nada się twaróg sernikowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2017
Tak
Klaudia
Dodano opinię: 30.11.2017
Witam. Czy może być mąka pszenna, tortowa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2017
Tak
Joanna
Dodano opinię: 06.12.2017
A ja mam pytanie nie kulinarne. Gdzie można zdobyć tak piękną piramidę dobrego żywienia i aktywności fizycznej. Bardzo mi się podoba 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
To prezent od Fundacji SZKOŁA NA WIDELCU:)
Asia K
Dodano opinię: 14.12.2017
Planuję go upiec na Święta! Czy jeśli upiekę go w piątek to w niedzielę/poniedziałek będzie jeszcze dobry czy się zeschnie?;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Lepiej w sobote
Joanna
Dodano opinię: 23.12.2017
Super przepis 🙂 ?sernik przepyszny i najważniejsze że smakuje córci ?
Magda
Dodano opinię: 09.02.2018
Ekstrakt waniliowy macie swój czy kupny? Głupie pytanie ale alkohol odparuje z niego na 100%?to jedyna rzecz jakiej się obawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
Mamy kupny.
Monika
Dodano opinię: 09.02.2018
Jaka moc blendera powinna być wystarczająca do przygotowania ciasta?
Monika
Dodano opinię: 10.02.2018
Jakiego blendera (o jakiej mocy( użyłyście do przygotowania sernika?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
https://alaantkoweblw.pl/testujemyblenderg21/ tego:)
Monika
Dodano opinię: 11.02.2018
Czy mąkę ziemniaczaną mogę zastąpić mąką kukurydzianą ? Niestety mój synek jest uczulony na gluten i ziemniaki 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
Tak.
Magda
Dodano opinię: 10.03.2018
Czy robił ktoś może sernik z płatkami jaglanymi zamiast kaszy?
Natka
Dodano opinię: 17.03.2018
Czy możnaby ubić białka na pianę? Nie bedzie wtedy bardziej puszysty?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2018
Jasne, że można:)
Linda
Dodano opinię: 22.03.2018
Dziś zrobiłam, wyszedł super! Syn się zajada a ja się nie martwię, że za dużo cukru i że słodycze są złe 🙂 dziękuję
Beti
Dodano opinię: 28.03.2018
Czy można dodać syropu klonowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
Tak
Patrycja
Dodano opinię: 05.04.2018
Czy ten sernik jest bezglutenowy? Jestem początkująca mama z alergikiem na gluten i sie w ogóle jesZxze na tym nie znam ??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.04.2018
Tak, jest bez glutenu, wygoogluj sobie w jakich zbożach i produktach znajduje sie gluten, to nic trudnego, zapamietasza szybko:)
Aga
Dodano opinię: 17.04.2018
Kolejny strzał w dziesiątkę 🙂 Zrobiłam w foremkach do mufinek i Michaś – niejadek zjadł aż pół porcji ze smakiem 🙂
Dziekujemy!
Aga z Michasiem 🙂
Jula
Dodano opinię: 19.11.2020
Jak długo polecacie piec sernik w foremkach do muffinek? Jest sens sprawdzać patyczkiem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
ok. 25min. ALe to zależy wszystko od piekarnika.
Agnieszka
Dodano opinię: 20.04.2018
Jak zwykle strzał w dziesiątkę 🙂 zrobiłam małe serniczki w formie do muffinek, Michaś zjadł aż pół ciastka (to dużo jak na niego, na ogół nie chce wcale 😉 ).
Dziękujemy 🙂
Aga i Michaś 🙂
Kaja
Dodano opinię: 14.06.2018
🙁 rozpłynął się – mimo zachowanych proporcji – chyba był zbyt płynny 🙁 Ale spróbuję jeszcze raz bo w smaku bardzo dobry 🙂
Ania
Dodano opinię: 28.06.2018
Czy mozna go zamrozic?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2018
Nie polecamy.
Anna
Dodano opinię: 21.10.2018
Czy próbowałyście go może robić z kaszy manny? Co zrobić, by był słodszy? Dałam 4 łyżki syropu daktylowego i ani trochę słodkiego posmaku nie czuć 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.10.2018
Dodaj więcej suszonych owoców do masy, przed zblendowaniem.
Basia
Dodano opinię: 22.03.2019
My zamiast cukru pudru wszystkim przed podaniem sypiemy owocami liofizowanymi. Pycha i wyglada wspaniale 😉
Magda
Dodano opinię: 26.09.2019
Po ta pierwszy moja córka 14 msc zjadła coś z tutejszych przepisów ? blw jej w ogóle nie szło. Dodałam rocotte jeszcze i zapomniałam dodać maki ziemniaczanej. Jest ok! Uff
Angelika
Dodano opinię: 20.12.2019
To ciasto jest troche niskie/małe mam pomysł zeby zamiast 2 osobnych sernikow dla dziecka i dla nas zrobić ten jeden sernik tylko żeby było go więcej. Robiłyscie kiedyś ten sernik dla większej ilości osob podwajajac te składniki? Nie mam takiej małej tortownicy i zapewne wyszedłby mi jeszcze niższy. Pozdrawiam 🙂
Angelika
Dodano opinię: 20.12.2019
Robiłyscie może podwajajac składniki zeby ten sernik był większy? pozdrawiam 🙂
Monika
Dodano opinię: 23.12.2019
A czy z mrożonymi truskawkami wyjdzie równie pyszny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Sylwia
Dodano opinię: 23.12.2019
Czy moŻna podwoić porcje żeby było większe? Czy wtedy gorzej mi sie upiecze ciasto?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
Nie mamy z tym doświadczenia
Justyna
Dodano opinię: 09.04.2020
Czy ser musi byc mielony przed blendowaniem? I czy zwykly miksre wystarczy?nie posiadam malaksera,a blender na stanie o slabej mocy…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
Przed blindowaniem nie, ale podczas robienia potrzebny jest blender/minimalakser.
Asia
Dodano opinię: 24.08.2020
Jest świetny. Robiłam już z 10 razy. Ostatnio nie miałam moreli i miód sie skończył. Zblendowalam z masą 2 nektranynki. Mniam! Polecam. Słodki i masa nabrała wyjątkowej miekkości aha i w starszych piekarnikach 10 minut krócej, bo się spala. Ale w nowych czas podany jest ok.
Asia
Dodano opinię: 16.10.2020
Znowu ja. Ostatnio zabraklo mi skrobi i uzylam zwyklej drobnej maki pszennej. Tez wyszlo:):)