Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 listopada 2017

Ekspresowy serniczek jaglany z malinami

To ciasto robi się błyskawicznie, a brudzi się tylko jedno naczynie! Fanki kaszy jaglanej na pewno je polubią, inni mogą kręcić nosem, a że mało słodkie, a że mało puszyste 🙂 To świetna, zdrowa alternatywa tradycyjnego sernika. Pokrojone w kostki ciasto łatwo podać niemowlakowi. Składniki: 2 szklanki zimnej, ugotowanej kaszy jaglanej* 150 g twarogu półtłustego;...

To ciasto robi się błyskawicznie, a brudzi się tylko jedno naczynie! Fanki kaszy jaglanej na pewno je polubią, inni mogą kręcić nosem, a że mało słodkie, a że mało puszyste 🙂 To świetna, zdrowa alternatywa tradycyjnego sernika. Pokrojone w kostki ciasto łatwo podać niemowlakowi.

Składniki:

  • 2 szklanki zimnej, ugotowanej kaszy jaglanej*
  • 150 g twarogu półtłustego;
  • 3 jajka;
  • 5 suszonych moreli*
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii/ziarenka z 1/2 laski wanilii; (można pominąć);
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 2-4 łyżki syropu z agawy/ daktylowego/ miodu (w zależności od tego jak bardzo słodki chcecie uzyskać, dla nienowlaka bez miodu);
  • ok 20 mrożonych malin (lub świeżych).

*jeśli nie macie zbyt mocnego blendera, namoczcie morele wcześniej we wrzątku na 10min, a potem odcedźcie i drobno posiekajcie i dodajcie do masy.

*Ja gotowałam akurat dzień wcześniej sporą ilość kaszy na mleku z wodą z dodatkiem 2 suszonych moreli, wykorzystałam więc „wczorajszą” kaszę, ale jeśli gotujecie od podstaw, to ugotujcie mniej więcej  3/4 szklanki kaszy na 2 szklanki płynu, a potem odcedźcie porządnie kaszę i odmierzcie odpowiednią ilość.

Zaczynamy!

Piekarnik nastaw na 160 st z termoobiegiem. Małą tortownicę (ok 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Do wykonania masy sernikowej potrzebny jest tylko duży blender kielichowy taki jak do koktajlów. Ewentualnie malakser, ważne by sprzęt miał moc:)

Do kielicha blendera przełóż kaszę, ser, morele, wbij jajka, dodaj mąkę, syrop i ekstrakt. Włącz blender i zmiksuj całość na gęstą, jednolitą masę. Powinna być bardzo puszysta i ciężka, jednocześnie lejąca się jak ciasto naleśnikowe (tylko o wiele gęstsze). Przelej masę do tortownicy i ułóż mrożone (nie trzeba rozmrażać) maliny szypułkami w dół, lekki dociskając, jak na zdjęciu. Możesz dodać więcej niż ja malin. Piecz na środkowym poziomie piekarnika ok 55minut, aż serniczek będzie rumiany.

Dorosłym możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem:) a maluchom pokroić w kostki.


wszystko-do-rozszerzania-diety


zobacz nasz niezbędnik do rozszerzania diety

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (69)

kasia

Dodano opinię: 23.11.2017

Uda się bez jajek? Może banan? U nas alergia 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

MOżesz spróbować, ważne by konsystencja do pieczenia była b. gęsta, by później sernik się związał,a nie rozpłyną jak budyń.

Magda

Dodano opinię: 23.11.2017

Czy mozna dodac mascarpone zamiast twarogu?

iza

Dodano opinię: 23.11.2017

a mogą być same żółtka, synek uczulony na białko? Albo jak zastąpić to białko ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

Mogą być, wtedy daj 4.

Madzia

Dodano opinię: 23.11.2017

Czy mogą być maliny z soku malinowego? Wyglada tak smakowicie ze musimy go zrobic!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

MOgą.

Aneta

Dodano opinię: 23.11.2017

A dla alergika mogę zastąpić twaróg np.tofu? ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

NIe próbowałam niestety:(

Magsa

Dodano opinię: 23.11.2017

A jaki twaróg, czy macie jakieś polecona?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

Obojętnie, po prostu twaróg półtłusty.

Ania

Dodano opinię: 24.11.2017

Bardzo ciekawy przepis :). Ja dotąd robiłam tylko serniki jaglana na zimno. Mam pytanie- czy twaróg można zastąpić czymś innym? Niestety nie mogę jeść nabiału.
Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

MOżesz pominąć, ale to już nie będzie sernik. NIe wiem czy wyjdzie dobra konsystencja.

Ania

Dodano opinię: 08.12.2017

Jest w necie mnóstwo przepisów na wegańskie „serniki” jaglane. Dla mnie to już nie sernik, ale weganie i alergicy muszą sobie jakos radzić ? Polecam przepisy z Jadłonomii.

anna

Dodano opinię: 24.11.2017

A ile piec i w jakiej tem. w piekarniku bez termoobiego??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Chyba z 20st więcej, a czas podobny.

Monika

Dodano opinię: 25.11.2017

O mamo! To jest obłędne! ?❤️ zjedliśmy z mężem i córką pół blachy jeszcze na ciepło na kolację ?

fanka :)

Dodano opinię: 26.11.2017

a twaróg tłusty da radę? będzie dobra konsystencja?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

tak

Joanna

Dodano opinię: 27.11.2017

Czy 9m Bobas może spożywać syrop z agawy/daktyli? Nie za słodkie? Jaka wielkość Tortownicy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Mała tortownica ok 24 cm jak w przepisie, taka ilośc syropu mu nie zaszkodzi:) Tak moze jeść.

Sylwia

Dodano opinię: 27.11.2017

Czy można pominąc jakoś morele? Bo kompletnie zapomniałam kupic a do sklepu daleko…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Jasne, innym słodziwem np. rodzynkami.

Magdalena

Dodano opinię: 27.11.2017

Cudowny przepis! Poddany został lekkiej modyfikacji, gdyż z braku suszonych moreli w masie wylądowały daktyle i udało się fantastycznie! Ba – upiekło się i nie rozpada mimo pominięcia mąki, o której oczywiście udało nam się z córcią zapomnieć ?

Kasia

Dodano opinię: 28.11.2017

Witam czy nada się twaróg sernikowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Tak

Klaudia

Dodano opinię: 30.11.2017

Witam. Czy może być mąka pszenna, tortowa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Tak

Joanna

Dodano opinię: 06.12.2017

A ja mam pytanie nie kulinarne. Gdzie można zdobyć tak piękną piramidę dobrego żywienia i aktywności fizycznej. Bardzo mi się podoba 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

To prezent od Fundacji SZKOŁA NA WIDELCU:)

Asia K

Dodano opinię: 14.12.2017

Planuję go upiec na Święta! Czy jeśli upiekę go w piątek to w niedzielę/poniedziałek będzie jeszcze dobry czy się zeschnie?;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Lepiej w sobote

Joanna

Dodano opinię: 23.12.2017

Super przepis 🙂 ?sernik przepyszny i najważniejsze że smakuje córci ?

Magda

Dodano opinię: 09.02.2018

Ekstrakt waniliowy macie swój czy kupny? Głupie pytanie ale alkohol odparuje z niego na 100%?to jedyna rzecz jakiej się obawiam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

Mamy kupny.

Monika

Dodano opinię: 09.02.2018

Jaka moc blendera powinna być wystarczająca do przygotowania ciasta?

Monika

Dodano opinię: 10.02.2018

Jakiego blendera (o jakiej mocy( użyłyście do przygotowania sernika?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

Monika

Dodano opinię: 11.02.2018

Czy mąkę ziemniaczaną mogę zastąpić mąką kukurydzianą ? Niestety mój synek jest uczulony na gluten i ziemniaki 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

Tak.

Magda

Dodano opinię: 10.03.2018

Czy robił ktoś może sernik z płatkami jaglanymi zamiast kaszy?

Natka

Dodano opinię: 17.03.2018

Czy możnaby ubić białka na pianę? Nie bedzie wtedy bardziej puszysty?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2018

Jasne, że można:)

Linda

Dodano opinię: 22.03.2018

Dziś zrobiłam, wyszedł super! Syn się zajada a ja się nie martwię, że za dużo cukru i że słodycze są złe 🙂 dziękuję

Beti

Dodano opinię: 28.03.2018

Czy można dodać syropu klonowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

Tak

Patrycja

Dodano opinię: 05.04.2018

Czy ten sernik jest bezglutenowy? Jestem początkująca mama z alergikiem na gluten i sie w ogóle jesZxze na tym nie znam ??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.04.2018

Tak, jest bez glutenu, wygoogluj sobie w jakich zbożach i produktach znajduje sie gluten, to nic trudnego, zapamietasza szybko:)

Aga

Dodano opinię: 17.04.2018

Kolejny strzał w dziesiątkę 🙂 Zrobiłam w foremkach do mufinek i Michaś – niejadek zjadł aż pół porcji ze smakiem 🙂
Dziekujemy!

Aga z Michasiem 🙂

Jula

Dodano opinię: 19.11.2020

Jak długo polecacie piec sernik w foremkach do muffinek? Jest sens sprawdzać patyczkiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

ok. 25min. ALe to zależy wszystko od piekarnika.

Agnieszka

Dodano opinię: 20.04.2018

Jak zwykle strzał w dziesiątkę 🙂 zrobiłam małe serniczki w formie do muffinek, Michaś zjadł aż pół ciastka (to dużo jak na niego, na ogół nie chce wcale 😉 ).
Dziękujemy 🙂

Aga i Michaś 🙂

Kaja

Dodano opinię: 14.06.2018

🙁 rozpłynął się – mimo zachowanych proporcji – chyba był zbyt płynny 🙁 Ale spróbuję jeszcze raz bo w smaku bardzo dobry 🙂

Ania

Dodano opinię: 28.06.2018

Czy mozna go zamrozic?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.06.2018

Nie polecamy.

Anna

Dodano opinię: 21.10.2018

Czy próbowałyście go może robić z kaszy manny? Co zrobić, by był słodszy? Dałam 4 łyżki syropu daktylowego i ani trochę słodkiego posmaku nie czuć 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.10.2018

Dodaj więcej suszonych owoców do masy, przed zblendowaniem.

Basia

Dodano opinię: 22.03.2019

My zamiast cukru pudru wszystkim przed podaniem sypiemy owocami liofizowanymi. Pycha i wyglada wspaniale 😉

Magda

Dodano opinię: 26.09.2019

Po ta pierwszy moja córka 14 msc zjadła coś z tutejszych przepisów ? blw jej w ogóle nie szło. Dodałam rocotte jeszcze i zapomniałam dodać maki ziemniaczanej. Jest ok! Uff

Angelika

Dodano opinię: 20.12.2019

To ciasto jest troche niskie/małe mam pomysł zeby zamiast 2 osobnych sernikow dla dziecka i dla nas zrobić ten jeden sernik tylko żeby było go więcej. Robiłyscie kiedyś ten sernik dla większej ilości osob podwajajac te składniki? Nie mam takiej małej tortownicy i zapewne wyszedłby mi jeszcze niższy. Pozdrawiam 🙂

Angelika

Dodano opinię: 20.12.2019

Robiłyscie może podwajajac składniki zeby ten sernik był większy? pozdrawiam 🙂

Monika

Dodano opinię: 23.12.2019

A czy z mrożonymi truskawkami wyjdzie równie pyszny?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak

Sylwia

Dodano opinię: 23.12.2019

Czy moŻna podwoić porcje żeby było większe? Czy wtedy gorzej mi sie upiecze ciasto?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

Nie mamy z tym doświadczenia

Justyna

Dodano opinię: 09.04.2020

Czy ser musi byc mielony przed blendowaniem? I czy zwykly miksre wystarczy?nie posiadam malaksera,a blender na stanie o slabej mocy…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

Przed blindowaniem nie, ale podczas robienia potrzebny jest blender/minimalakser.

Asia

Dodano opinię: 24.08.2020

Jest świetny. Robiłam już z 10 razy. Ostatnio nie miałam moreli i miód sie skończył. Zblendowalam z masą 2 nektranynki. Mniam! Polecam. Słodki i masa nabrała wyjątkowej miekkości aha i w starszych piekarnikach 10 minut krócej, bo się spala. Ale w nowych czas podany jest ok.

Asia

Dodano opinię: 16.10.2020

Znowu ja. Ostatnio zabraklo mi skrobi i uzylam zwyklej drobnej maki pszennej. Tez wyszlo:):)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek