Ten przepis pochodzi z naszego e-booka „Na szybko. 40 obiadów dla całej rodziny”. Pyszny, sezonowy obiad, który robi się w mig. Curry z jabłkiem i dynią oczaruje Cię smakiem i pozwoli zyskać czas dla siebie lub rodziny.
Zagotuj wodę na ryż lub kaszę i zacznij ją gotować, gdy przystąpisz do przygotowania curry. Dynię, ziemniaki, jabłka, cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę a czosnek, cebulę i imbir drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i zacznij podsmażać czosnek, cebulę i imbir. Po chwili dodaj przyprawy: curry, kurkumę i cynamon. Wymieszaj i zalej całość mlekiem kokosowym i passatą. Dodaj ziemniaki i dynię i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj jabłka i gotuj jeszcze maksymalnie 5-7 minut. Danie podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą. Starszakom i dorosłym danie możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Curry z dynią i jabłkiem możesz podać niemowlęciu. Kawałki warzyw i jabłka dziecko może chwytać rączkami lub nabijać na widelec. Z ciepłego ryżu możesz uformować wygodne do uchwycenia w rączki kulki do maczania w sosie curry.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
Magdalena
Dodano opinię: 28.11.2023
Jakie to pyszne wyszło! Dzieci już w trakcie gotowania próbowały sosu, tak pachniało 😀
Karolina
Dodano opinię: 06.07.2024
Poezja smaku 🙂 Zamieniłam jabłko na gruszkę, bo akurat była w domu.