litr wody;
3 marchewki;
1 korzeń pietruszki;
1/2 średniego selera;
mała cebula;
kawałek pora (biała część);
pęczek natki pietruszkii;
2 gałązki lubczyku;
1 nać selera;
liść białej kapusty
ząbek czosnku w łupince
1 listek laurowy;
2 ziela angielskie
3 ziarnka pieprzu czarnego
Warzywa umyć, obrać i przekroić na drobniejsze części. Cebulkę obrać i przypalić nad ogniem (sposób z mojego domu rodzinnego. Uwierzcie mi, całkowicie zmienia smak bulionu:)).Wrzucić wszystkie warzywa do zimnej wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na NAJMNIEJSZYM ogniu przez 1,5 – 2 godzin . Warzywa odcedzić na sitku.
Bardzo często w przepisie należy użyć niewielkiej ilości bulionu, a ponieważ gotowanie tak małej ilości jest problematyczne, więc zastępujemy go wodą, co nie jest z korzyścią dla potrawy. By jednak mieć bulion w każdej chwili, po ugotowaniu większej ilości, studzę go i przelewam do woreczków na lód, a następnie zamrażam. W ten sposób mam bulion w każdej chwili:).
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (82)
Anonymous
Dodano opinię: 27.02.2015
Świetny pomysł! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2015
Dziękujemy i polecamy się;):)
Anonymous
Dodano opinię: 18.04.2015
bomba! muszę spróbować 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.04.2015
Koniecznie:)!
Anonymous
Dodano opinię: 18.04.2015
1) jakie są proporcje – jeśli w przepisie jest np. pół szklanki bulionu to ile to mrożonych kostek?
2) jestem przyzwyczajona do bulionów na mięsie – czy w przepisach z blogu stosuje się tylko i wyłącznie taki warzywny bulion czy można raz po raz zrobić na mięsku?
3) czy dziecku poniżej roku można podawać taki typowy polski rosołek na mięsie (skrzydełko, udko z kurczaka itp.)? no może poza przyprawami typu sól, vegeta czy maggi 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2015
1. Zawsze wrzucam „na oko”, ale myślę, że około 13 kostek to będzie 1/2 szklanki;
2. My już używamy bulionów na mięsie, ale wcześniej długo używałyśmy same warzywne.
2. Do roku nie podawałyśmy zup na mięsie.
Jagoda
Dodano opinię: 15.05.2016
vegete i maggi oraz tego typu inne polepszacze to w ogole radziłabym odstawić …
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.05.2016
Oczywiście i bardzo nie polecamy.
Marta
Dodano opinię: 24.01.2019
Czemu do roku nie podaje się zup na mięsie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.01.2019
Podaje się. To stare informacje. Aktualnie wiadomo, że nia ma badań, wg których zakazywano by tego.
Antek
Dodano opinię: 15.05.2020
Czy jak skończył rok możemy już spróbować podać wywar na mięsie? Będzie to bezpieczne? Jakie mięsko najlepiej?
Pozdrawiam 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
My po roku podawałyśmy. Najlepszy jest drób- zwłaszcza indyk, ale też królik, cielęcina.
Karolina
Dodano opinię: 23.07.2015
A czy pozostałości po ugotowaniu bulionu jakoś wykorzystujecie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.07.2015
Jasne. Możesz zrobić placki warzywne, muffinki warzywne, pasztet warzywny…
Monika
Dodano opinię: 16.08.2015
a jak jest bulion na miesie to zamiast soli co do smaku? przyprawy dary natury sypnac? wystarczy?
FK
Dodano opinię: 14.12.2015
Ja mrożę bulion w pojemnikach do przechowywania mleka kobiecego 😉
Monika z dzieckotoprzygoda
Dodano opinię: 11.01.2016
Jeśli chodzi o objętość, to w woreczkach, jakie kiedyś stosowałam (wyglądały podobnie do tych ze zdjęcia) każda kostka miała pojemność 10 ml. Zastanawiam się tylko, czy poza arcypraktycznym aspektem woreczków do lodu są one bezpieczne do kontaktu z żywnością?
Do pewnego momentu przechowywałam w nich swoje mleko dla smyka, jednak koleżanka zwróciła mi uwagę, bym doczytała, czy nadają się do mrożenia czegoś poza wodą. Nie znalazłam wystarczających informacji, więc na wszelki wypadek używam specjalnych pojemników na pokarm. Gdyby jednak były bezpieczne do jednego i drugiego, to rewelka 🙂
Kasia
Dodano opinię: 13.06.2021
Z pozostałości zawsze robię tradycyjną sałatkę jarzynową, tylko ziemniaki gotuję osobno.
W domach zawsze wylewało się wodę z warzyw na sałatkę, a to taki cudowny bulion ?
Emilia
Dodano opinię: 05.02.2016
Nigdy nie używałam lubczyka, ale kupiłam, ładnie pachnie 😀 Ile go dać do tego bulionu? I naci selera?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2016
Jedną nać selera,albo pół i z 1,2 gałązki lubczyka.
Iwi
Dodano opinię: 24.04.2016
Jak długo można taki bulion przechowywać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2016
Nigdy nad tym nie myślałam, bo zużywam na przestrzeni miesiąca.
Ewe
Dodano opinię: 05.09.2016
A ile wody dać? Ja zawsze mam problem taki ze daje za duzo wody i wychodzi wodnisty…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2016
Tyle ile w przepisie:)-1 litr.
Edyta
Dodano opinię: 06.11.2016
Czy cebulę kroicie czy wrzucacie w całości?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.11.2016
W całości.
Agnieszka
Dodano opinię: 09.12.2016
I w takich momentach żałuję że nie mam kuchenki gazowej 🙁 jak opalić tą cebulę, nad świeczką? kto podpowie, a może próbował?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2016
W piekarniku.
kasia
Dodano opinię: 25.12.2016
Cebulę przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni:)
Czakerka
Dodano opinię: 11.04.2019
Ja używam do tego palnika takiego na gaz do zapalniczek 🙂
Madzioras
Dodano opinię: 26.01.2017
Zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu i wyszła mi tylko mała miseczka bulionu w dodatku bardzo słodkiego. Czy tak ma być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2017
Raczej nie…
Aneta
Dodano opinię: 19.08.2019
U mnie dokładnie tak samo :/
Bernadka
Dodano opinię: 27.01.2017
Witam, czym teraz w zimie zastąpić zieleninę? Susz może być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2017
jasne:)
Asia
Dodano opinię: 27.02.2017
Witam,
Super przepis, ale myślę nad tym jak inaczej "przypalić " cebulę. Piec elektryczny … :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2017
W piekarniku lub na suchej patelni
AA
Dodano opinię: 06.03.2017
Ale rozumiem, że ta porcja ze zdjęcia w woreczkach to porcja na jeden raz? Bo jedna kostka nie wystarczy – nie będzie działała jak kostka rosołowa ze sklepu? 😛
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2017
Nie będzie:)
Kasia
Dodano opinię: 16.09.2017
Nam niestety bulion nie przypadl do gustu. Chyba za duza ilosc marchewek, byl strasznie slodki – i obydwie zupy na nim zrobione tez 🙁
Magda
Dodano opinię: 02.03.2018
Hmmm…żeby nie musiec mrozić tyle woreczków kostek, a następnie do jednej potrawy zużywać kilkanaście / kilkadziesiąt kostek, czy można skoncentrować smak bulionu, np. poprzez:
1. Odparowanie gotowego wywaru do ok. 1/5 objętości poczatkowej. Powstanie wówczas taka skoncentrowana galaretka, która przeleje do woreczków, a w razie potrzeby do zupki czy sosu zuzyję max. 1-2 kostki.
2. Zblendowanie wszystkich składników z wodą (i zamrożenie kostek w woreczkach w takiej postaci) zamiast przygotowania wywaru.
Będę wdzięczna za odpowiedź. W innym wypadku, jeśli chce 3l bulionu, musiałabym użyć 90 kostek – nie widze tego :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2018
Gdy potrzeba 3l bulionu, oczywistym jest, że sie go gotuje specjalnie. Zamrażamy w kostkach, gdy potrzebujemy go niewiele, np. do sosów.
Iza
Dodano opinię: 18.07.2018
Kiepska ze mnie kucharka, stąd moje pytanie 😉 W przepisie jest nać selera – czy chodzi o selera naciowego czy liście selera korzeniowego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Seler naciowy:) PS Nie oceniaj się zbyt surowo
Krysia
Dodano opinię: 25.11.2018
Dziewczyny, od dawna szukałam przepisów dla swojej 10 miesięcznej już córki zawsze ten sam dylemat.. Co na obiad, co na śniadanie.. A tu proszę! Jesteście cudowne! Dziękuję!
?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.11.2018
Na zdrowie:)
Justyna
Dodano opinię: 14.01.2019
Dlaczego nie podawalyscie do roku zup na mięsie? Czy jest jakiś powód?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Kiedyś były take informacje, żeby ne podawać nie owlakom bulionów i zup na mięsie. Aktualnie te infrmacje są obalone. Nie ma badań na ich potwierdzenie.
Kasia
Dodano opinię: 22.04.2019
Czyli niemowętom i małym dzieciom nie trzeba gotować osobno wywaru warzywnego na zupę i osobno mięsa, które akurat chciałabym dodać do zupy lub na drugie danie i wylewać mięsnego wywaru (to zawsze wydawało mi się chore!), tylko wszystko razem w jednym garze? Czy ta zasada dotyczy także ryb? Mam możliwość gotowania na parze w urządzeniu i dziwne wydawało mi się wylewanie wody, która zostawała po ugotowaniu w ten sposób mięsa czy ryby.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.04.2019
Nie trzeba osobno
Kasia
Dodano opinię: 26.04.2019
Uff! I bardzo dobrze!
Nuta
Dodano opinię: 30.04.2019
Dla tych, którzy nie wiedzą jak przypalić cebulę-kupić sobie palnik gazowy albo taki kuchenny do kremu brule albo taki budowlany-mam z castoramy i polecam 🙂
Ahafia
Dodano opinię: 19.06.2019
Wszędzie widzę czysty bulion. Czy jest jakeś przeciw żeby zrobić bulion i bardzo rozdrobnić warzywa, a następnie zamrozić?
A co do palenia cebuli to polecam w tosterze. 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
jasne, że możesz dodac warzywka:)
Aleksandra
Dodano opinię: 23.06.2019
Mam pytanie bardziej techniczne. Jak wlewalyscie bulion do worków na kostki lodu? Zawsze mam z tym klopot a Wy pewnie macie extra patent jak zawsze…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2019
Prez lejek:)
Justyna
Dodano opinię: 15.07.2019
Witam. Czy taki bulion może być dla dziecka 8mc? Plus do tego jeszcze miesko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.07.2019
tak
Kasia
Dodano opinię: 12.09.2019
Witam, zrobilam bulion wg przepisu, zamrozilam. Pozniej odmrozilam go w podgrzewaczu na wolnym odmrazaniu, dodalam ugotowany ryz, kasze manne, ugotowanego na parze kalafiora oraz cielęcinę oraz olej rzepakowy, nastepnie dodalam do bulionu. Moje pytanie brzmi czy taka zblendowana zupke mam zagotowac, czy wystarczy podgrzac w podgrzewaczu przed podaniem dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.09.2019
zagotować
Natalia
Dodano opinię: 24.11.2019
Witam. Czy można użyć suszonego lubczyku? Jak tak to ile ? Pozdawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2019
1 łyżkę
Eliza
Dodano opinię: 25.11.2019
A czosnek wrzucić w lupince?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2019
tak
Asia
Dodano opinię: 01.12.2019
A mozna ten bulion przechowywac w sloiczkach i zapasteryzowac?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
polecamy mrożenie
Iza
Dodano opinię: 13.04.2020
Moja córeczka ma alergię na marchew i pietruszkę, seler jeszcze nie był testowany. Macie pomysł jak zrobić zupkę bez tych warzyw? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Ciężko będzie czymś zastąpić, ponieważ buliony warzywne oparte są na warzywach korzeniowych.
Alicja
Dodano opinię: 23.04.2020
Czy bulionu z tego przepisu można używać do dań dla 6 miesięcznego dziecka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
tak
Milena
Dodano opinię: 15.09.2020
Jak długo taki bulion można przechowywać w zamrażalce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
ok. 3mcy
Martyna
Dodano opinię: 19.01.2021
Proszę o radę, ugotowałam warzywny bulion wg przepisu, ale niestety został na kuchni na całą noc, rano wstawiłam do lodówki. Czy nadaje się jeszcze do zamrożenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Niestety.
Ania
Dodano opinię: 15.02.2021
Czy można zapasteryzować lub zamrozić zupkę ugotowaną na zamrożonym wcześniej wywarze?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Zamrozić tak, jeśli była dobrze zagotowana. Pasteryzacja nie jest zbyt bezpieczna, bo musimy mieć 100% pewności, że dobrze to zrobiliśmy.
Kasia
Dodano opinię: 15.09.2021
Witam, myślałam, ze bulion to u Was zmiksowane również warzywa z wodą a to sama woda tak? ☺️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak, sama woda
Karolina
Dodano opinię: 21.10.2021
Cześć ! Mój ma 7,5 mc i wlasnie gotuje bulion, ale kurcze na miesie … 3 x pałeczki udka kurczaka z wolnego wybiegu. Myślisz, ze to tez będzie dobre dla dzieciaczka ?
Czytałam, ze pisałam o indyki czy króliku … i nie wspomnialas o kurczaczku.
Mam obawy ..
Pozdrawiam !
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Gotuj na zdrowie. Polecam usunąc skórę przed gotowaniem.
Marta
Dodano opinię: 25.07.2022
Książka przejrzysta, kolorowa i ciekawie napisana. Wszystkie porady są idealne dla kobiet, które mają pierwsze dziecko i nie mają wiedzy na temat zdrowego żywienia. To czego zabrakło mi w książce, to przepisów dla rodziców, którzy nie chcą stosować BLW. Jestem z tych, która obawia się takiego żywienia i jednak na początku rozszerzania diety wybieram papki.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
Wystarczy zwykłe potrawy potraktować blenderem, podobnie jak robią to producenci słoiczków 😉 Dziękujemy za recenzję. Cieszymy się, że książka jest pomocna.