Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

20 maja 2014

Bulion warzywny i sposób na przechowywanie go

litr wody; 3 marchewki; 1 korzeń pietruszki; 1/2 średniego selera; mała cebula; kawałek pora (biała część); pęczek natki pietruszkii; 2 gałązki lubczyku; 1 nać selera; liść białej kapusty ząbek czosnku w łupince 1 listek laurowy; 2 ziela angielskie 3 ziarnka pieprzu czarnego Warzywa umyć, obrać i przekroić na drobniejsze części. Cebulkę obrać i przypalić nad...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/05/bulion-warzywny-i-sposob-na.html

litr wody;
3 marchewki;
1 korzeń pietruszki;
1/2 średniego selera;
mała cebula;
kawałek pora (biała część);
pęczek natki pietruszkii;
2 gałązki lubczyku;
1 nać selera;

liść białej kapusty

ząbek czosnku w łupince
1 listek laurowy;
2 ziela angielskie

3 ziarnka pieprzu czarnego

Warzywa umyć, obrać i przekroić na drobniejsze części. Cebulkę obrać i przypalić nad ogniem (sposób z mojego domu rodzinnego. Uwierzcie mi, całkowicie zmienia smak bulionu:)).Wrzucić wszystkie warzywa do zimnej wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na NAJMNIEJSZYM ogniu przez 1,5 – 2 godzin . Warzywa odcedzić na sitku.
Bardzo często w przepisie należy użyć niewielkiej ilości bulionu, a ponieważ gotowanie tak małej ilości jest problematyczne, więc zastępujemy go wodą, co nie jest z korzyścią dla potrawy. By jednak mieć bulion w każdej chwili, po ugotowaniu większej ilości, studzę go i przelewam do woreczków na lód, a następnie zamrażam. W ten sposób mam bulion w każdej chwili:).

 
 
 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (82)

Anonymous

Dodano opinię: 27.02.2015

Świetny pomysł! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2015

Dziękujemy i polecamy się;):)

Anonymous

Dodano opinię: 18.04.2015

bomba! muszę spróbować 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.04.2015

Koniecznie:)!

Anonymous

Dodano opinię: 18.04.2015

1) jakie są proporcje – jeśli w przepisie jest np. pół szklanki bulionu to ile to mrożonych kostek?
2) jestem przyzwyczajona do bulionów na mięsie – czy w przepisach z blogu stosuje się tylko i wyłącznie taki warzywny bulion czy można raz po raz zrobić na mięsku?
3) czy dziecku poniżej roku można podawać taki typowy polski rosołek na mięsie (skrzydełko, udko z kurczaka itp.)? no może poza przyprawami typu sól, vegeta czy maggi 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2015

1. Zawsze wrzucam „na oko”, ale myślę, że około 13 kostek to będzie 1/2 szklanki;
2. My już używamy bulionów na mięsie, ale wcześniej długo używałyśmy same warzywne.
2. Do roku nie podawałyśmy zup na mięsie.

Jagoda

Dodano opinię: 15.05.2016

vegete i maggi oraz tego typu inne polepszacze to w ogole radziłabym odstawić … 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.05.2016

Oczywiście i bardzo nie polecamy.

Marta

Dodano opinię: 24.01.2019

Czemu do roku nie podaje się zup na mięsie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.01.2019

Podaje się. To stare informacje. Aktualnie wiadomo, że nia ma badań, wg których zakazywano by tego.

Antek

Dodano opinię: 15.05.2020

Czy jak skończył rok możemy już spróbować podać wywar na mięsie? Będzie to bezpieczne? Jakie mięsko najlepiej?
Pozdrawiam 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

My po roku podawałyśmy. Najlepszy jest drób- zwłaszcza indyk, ale też królik, cielęcina.

Karolina

Dodano opinię: 23.07.2015

A czy pozostałości po ugotowaniu bulionu jakoś wykorzystujecie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.07.2015

Jasne. Możesz zrobić placki warzywne, muffinki warzywne, pasztet warzywny…

Monika

Dodano opinię: 16.08.2015

a jak jest bulion na miesie to zamiast soli co do smaku? przyprawy dary natury sypnac? wystarczy?

FK

Dodano opinię: 14.12.2015

Ja mrożę bulion w pojemnikach do przechowywania mleka kobiecego 😉

Monika z dzieckotoprzygoda

Dodano opinię: 11.01.2016

Jeśli chodzi o objętość, to w woreczkach, jakie kiedyś stosowałam (wyglądały podobnie do tych ze zdjęcia) każda kostka miała pojemność 10 ml. Zastanawiam się tylko, czy poza arcypraktycznym aspektem woreczków do lodu są one bezpieczne do kontaktu z żywnością?

Do pewnego momentu przechowywałam w nich swoje mleko dla smyka, jednak koleżanka zwróciła mi uwagę, bym doczytała, czy nadają się do mrożenia czegoś poza wodą. Nie znalazłam wystarczających informacji, więc na wszelki wypadek używam specjalnych pojemników na pokarm. Gdyby jednak były bezpieczne do jednego i drugiego, to rewelka 🙂

Kasia

Dodano opinię: 13.06.2021

Z pozostałości zawsze robię tradycyjną sałatkę jarzynową, tylko ziemniaki gotuję osobno.
W domach zawsze wylewało się wodę z warzyw na sałatkę, a to taki cudowny bulion ?

Emilia

Dodano opinię: 05.02.2016

Nigdy nie używałam lubczyka, ale kupiłam, ładnie pachnie 😀 Ile go dać do tego bulionu? I naci selera?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2016

Jedną nać selera,albo pół i z 1,2 gałązki lubczyka.

Iwi

Dodano opinię: 24.04.2016

Jak długo można taki bulion przechowywać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.04.2016

Nigdy nad tym nie myślałam, bo zużywam na przestrzeni miesiąca. 

Ewe

Dodano opinię: 05.09.2016

A ile wody dać? Ja zawsze mam problem taki ze daje za duzo wody i wychodzi wodnisty…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2016

Tyle ile w przepisie:)-1 litr.

Edyta

Dodano opinię: 06.11.2016

Czy cebulę kroicie czy wrzucacie w całości?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.11.2016

W całości.

Agnieszka

Dodano opinię: 09.12.2016

I w takich momentach żałuję że nie mam kuchenki gazowej 🙁  jak opalić tą cebulę, nad świeczką? kto podpowie, a może próbował?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2016

W piekarniku.

kasia

Dodano opinię: 25.12.2016

Cebulę przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni:)
 

Czakerka

Dodano opinię: 11.04.2019

Ja używam do tego palnika takiego na gaz do zapalniczek 🙂

Madzioras

Dodano opinię: 26.01.2017

Zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu i wyszła mi tylko mała miseczka bulionu w dodatku bardzo słodkiego. Czy tak ma być? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2017

Raczej nie…

Aneta

Dodano opinię: 19.08.2019

U mnie dokładnie tak samo :/

Bernadka

Dodano opinię: 27.01.2017

Witam, czym teraz w zimie zastąpić zieleninę? Susz może być?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2017

jasne:)

Asia

Dodano opinię: 27.02.2017

Witam,

Super przepis, ale myślę nad tym jak inaczej "przypalić " cebulę. Piec elektryczny … :/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2017

W piekarniku lub na suchej patelni

 

AA

Dodano opinię: 06.03.2017

Ale rozumiem, że ta porcja ze zdjęcia w  woreczkach to porcja na jeden raz? Bo jedna kostka nie wystarczy – nie będzie działała jak kostka rosołowa ze sklepu? 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2017

Nie będzie:)

Kasia

Dodano opinię: 16.09.2017

Nam niestety bulion nie przypadl do gustu. Chyba za duza ilosc marchewek, byl strasznie slodki – i obydwie zupy na nim zrobione tez 🙁

Magda

Dodano opinię: 02.03.2018

Hmmm…żeby nie musiec mrozić tyle woreczków kostek, a następnie do jednej potrawy zużywać kilkanaście / kilkadziesiąt kostek, czy można skoncentrować smak bulionu, np. poprzez:
1. Odparowanie gotowego wywaru do ok. 1/5 objętości poczatkowej. Powstanie wówczas taka skoncentrowana galaretka, która przeleje do woreczków, a w razie potrzeby do zupki czy sosu zuzyję max. 1-2 kostki.
2. Zblendowanie wszystkich składników z wodą (i zamrożenie kostek w woreczkach w takiej postaci) zamiast przygotowania wywaru.
Będę wdzięczna za odpowiedź. W innym wypadku, jeśli chce 3l bulionu, musiałabym użyć 90 kostek – nie widze tego :/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

Gdy potrzeba 3l bulionu, oczywistym jest, że sie go gotuje specjalnie. Zamrażamy w kostkach, gdy potrzebujemy go niewiele, np. do sosów.

Iza

Dodano opinię: 18.07.2018

Kiepska ze mnie kucharka, stąd moje pytanie 😉 W przepisie jest nać selera – czy chodzi o selera naciowego czy liście selera korzeniowego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Seler naciowy:) PS Nie oceniaj się zbyt surowo

Krysia

Dodano opinię: 25.11.2018

Dziewczyny, od dawna szukałam przepisów dla swojej 10 miesięcznej już córki zawsze ten sam dylemat.. Co na obiad, co na śniadanie.. A tu proszę! Jesteście cudowne! Dziękuję!
?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.11.2018

Na zdrowie:)

Justyna

Dodano opinię: 14.01.2019

Dlaczego nie podawalyscie do roku zup na mięsie? Czy jest jakiś powód?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Kiedyś były take informacje, żeby ne podawać nie owlakom bulionów i zup na mięsie. Aktualnie te infrmacje są obalone. Nie ma badań na ich potwierdzenie.

Kasia

Dodano opinię: 22.04.2019

Czyli niemowętom i małym dzieciom nie trzeba gotować osobno wywaru warzywnego na zupę i osobno mięsa, które akurat chciałabym dodać do zupy lub na drugie danie i wylewać mięsnego wywaru (to zawsze wydawało mi się chore!), tylko wszystko razem w jednym garze? Czy ta zasada dotyczy także ryb? Mam możliwość gotowania na parze w urządzeniu i dziwne wydawało mi się wylewanie wody, która zostawała po ugotowaniu w ten sposób mięsa czy ryby.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2019

Nie trzeba osobno

Kasia

Dodano opinię: 26.04.2019

Uff! I bardzo dobrze!

Nuta

Dodano opinię: 30.04.2019

Dla tych, którzy nie wiedzą jak przypalić cebulę-kupić sobie palnik gazowy albo taki kuchenny do kremu brule albo taki budowlany-mam z castoramy i polecam 🙂

Ahafia

Dodano opinię: 19.06.2019

Wszędzie widzę czysty bulion. Czy jest jakeś przeciw żeby zrobić bulion i bardzo rozdrobnić warzywa, a następnie zamrozić?

A co do palenia cebuli to polecam w tosterze. 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

jasne, że możesz dodac warzywka:)

Aleksandra

Dodano opinię: 23.06.2019

Mam pytanie bardziej techniczne. Jak wlewalyscie bulion do worków na kostki lodu? Zawsze mam z tym klopot a Wy pewnie macie extra patent jak zawsze…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2019

Prez lejek:)

Justyna

Dodano opinię: 15.07.2019

Witam. Czy taki bulion może być dla dziecka 8mc? Plus do tego jeszcze miesko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.07.2019

tak

Kasia

Dodano opinię: 12.09.2019

Witam, zrobilam bulion wg przepisu, zamrozilam. Pozniej odmrozilam go w podgrzewaczu na wolnym odmrazaniu, dodalam ugotowany ryz, kasze manne, ugotowanego na parze kalafiora oraz cielęcinę oraz olej rzepakowy, nastepnie dodalam do bulionu. Moje pytanie brzmi czy taka zblendowana zupke mam zagotowac, czy wystarczy podgrzac w podgrzewaczu przed podaniem dziecku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.09.2019

zagotować

Natalia

Dodano opinię: 24.11.2019

Witam. Czy można użyć suszonego lubczyku? Jak tak to ile ? Pozdawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2019

1 łyżkę

Eliza

Dodano opinię: 25.11.2019

A czosnek wrzucić w lupince?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2019

tak

Asia

Dodano opinię: 01.12.2019

A mozna ten bulion przechowywac w sloiczkach i zapasteryzowac?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

polecamy mrożenie

Iza

Dodano opinię: 13.04.2020

Moja córeczka ma alergię na marchew i pietruszkę, seler jeszcze nie był testowany. Macie pomysł jak zrobić zupkę bez tych warzyw? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Ciężko będzie czymś zastąpić, ponieważ buliony warzywne oparte są na warzywach korzeniowych.

Alicja

Dodano opinię: 23.04.2020

Czy bulionu z tego przepisu można używać do dań dla 6 miesięcznego dziecka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

tak

Milena

Dodano opinię: 15.09.2020

Jak długo taki bulion można przechowywać w zamrażalce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

ok. 3mcy

Martyna

Dodano opinię: 19.01.2021

Proszę o radę, ugotowałam warzywny bulion wg przepisu, ale niestety został na kuchni na całą noc, rano wstawiłam do lodówki. Czy nadaje się jeszcze do zamrożenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Niestety.

Ania

Dodano opinię: 15.02.2021

Czy można zapasteryzować lub zamrozić zupkę ugotowaną na zamrożonym wcześniej wywarze?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Zamrozić tak, jeśli była dobrze zagotowana. Pasteryzacja nie jest zbyt bezpieczna, bo musimy mieć 100% pewności, że dobrze to zrobiliśmy.

Kasia

Dodano opinię: 15.09.2021

Witam, myślałam, ze bulion to u Was zmiksowane również warzywa z wodą a to sama woda tak? ☺️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak, sama woda

Karolina

Dodano opinię: 21.10.2021

Cześć ! Mój ma 7,5 mc i wlasnie gotuje bulion, ale kurcze na miesie … 3 x pałeczki udka kurczaka z wolnego wybiegu. Myślisz, ze to tez będzie dobre dla dzieciaczka ?

Czytałam, ze pisałam o indyki czy króliku … i nie wspomnialas o kurczaczku.
Mam obawy ..

Pozdrawiam !

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Gotuj na zdrowie. Polecam usunąc skórę przed gotowaniem.

Marta

Dodano opinię: 25.07.2022

Książka przejrzysta, kolorowa i ciekawie napisana. Wszystkie porady są idealne dla kobiet, które mają pierwsze dziecko i nie mają wiedzy na temat zdrowego żywienia. To czego zabrakło mi w książce, to przepisów dla rodziców, którzy nie chcą stosować BLW. Jestem z tych, która obawia się takiego żywienia i jednak na początku rozszerzania diety wybieram papki.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

Wystarczy zwykłe potrawy potraktować blenderem, podobnie jak robią to producenci słoiczków 😉 Dziękujemy za recenzję. Cieszymy się, że książka jest pomocna.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek