Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

05 września 2023

Bajgle z twarogu

Te domowe bajgle są pełne wartości, pyszne i sycące. A robią się bardzo szybko. Nie możesz już mieć wymówek. Zrób raz, a na stałe zagoszczą na Twoim stole.

bajgle z twarogu

Bajgle z twarogu

Ciepłe pieczywo z domowego wypieku- czy może być coś lepszego? Bajgle z twarogu polecają się na dobre rozpoczęcie dnia lub do śniadaniówki. Podaj z ulubioną pastą kanapkową i warzywami. Pycha.

Składniki:

3 jajka
150 g twarogu tłustego
1,5 szklanki mąki orkiszowej
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
dodatkowo 1 jajko do posmarowania bajgli

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 180’C  termoobieg. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przełóż wszystkie składniki do miski (bez jajka do posmarowania bajgli). Zblenduj lub zmiksuj w malakserze, a następnie wyrabiaj chwilę rękami, by ciasto stało się elastyczne. Jeśli ciasto za bardzo się lepi, dodaj łyżkę mąki więcej. Posyp stolnice mąką, przełóż ciasto. Odrywaj po kawałku, uformuj większą kulkę (będzie Ci łatwiej, gdy zwilżysz dłonie wodą), rozpłaszcz ją i zrób w środku dziurkę, np. zakrętką od butelki. Przełóż na blaszkę. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim każdego bajgla. Posyp ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką, sezamem, słonecznikiem. Piecz na środkowym poziomie piekarnika  około 25 minut, kontrolując stopień zrumienienia. 

 

Podawaj z ulubiona pastą, warzywami lub powidłami. 

 

Gdy nie dodasz soli do ciasta, bajgle możesz podać niemowlęciu. Posmaruj ulubioną pastą warzywną i gotowe. 

bajgle z twarogu
bajgle z twarogu
bajgle z twarogu
bajgle z twarogu

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (2)

Anna

Dodano opinię: 10.03.2024

Bajgle wyszły przepyszne! Świetny przepis 🙂

Wioleta

Dodano opinię: 20.10.2024

Wyszły przepyszne część zrobiłam z dziurką a druga bez . Genialny przepis

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek