
12 porcji 7 miesięcy+
Banalnie proste, szybkie i smaczne. Na śniadanie, do lunchboxu czy na spacer. Bardzo lubimy ten przepis.
składniki:
- 3 jajka
- 4 łyżki sera typu Bieluch/Mój Ulubiony
- opcjonalnie 1 łyżka tartego parmezanu
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To ważne.
Nastaw piekarnik na 180’C bez termoobiegu. Wyłóż płaską blaszkę papierem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Możesz mikserem. Jeśli zdecydujesz się dodać parmezan, zrób to teraz. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj ją po łyżce do masy z żóltek i delikatnie wymieszaj łyżką, tylko do połączenia składników.
Wykładaj masę po łyżce na blaszkę. Utworzą się placki. Piecz około 15 minut kontrolując stopień zrumienienia.
Biszkopty możesz podawać w postaci kanapki, posmarowane np.masłem, powidłami lub miodem (po roku) . Jesli dodasz do masy parmezan, otrzymasz wytrawną przekąskę na spacer lub do Twojego lunchboxu do pracy.
inspiracja Tasty
W naszym Alaantkowym Sklepie znajdziecie tylko dobre produkty, wyszukujemy je dla was i testujemy. Tak znalazłyśmy produkty marki Munchkin. Są naprawdę dobre. Sprawdźcie sami.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Bieluch Mój Ulubiony?!
czy to ma być twaróg? czy taki serek naturalny?
Naturalny serek kremowy.
Pomiędzy Bieluch a Mój Ulubiony jest kreska / ? Chodzi o ten albo ten serek?
taaak! To 2 rodzaje serkow o kremowej konsystencji……..
Napaliłam się jak szczerbaty na suchary ?. Dla Synka super, córeczka nie posmakuje ze względu nie nietolerancję ☹️. Póki co zajadamy się od dawna zwykłymi biszkoptami od Ala’ Antkowe.
Czym bielucha można zastąpić?
Innym naturaknym serkiem o kremowej konsystencji.
Akurat miałam w lodówce bielucha i jaja także na śniadanie wypróbowałam ten łatwy przepis. Bardzo dobre delikatne biszkopciki. Niestety mój Syn nimi wzgardził 🙁 dzięki za podzielenie się przepisem! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Piękno tkwi w prostocie jak to mówią 😉 Bardzo fajnie , chyba powoli zacznę się przerzucać z magazynów typu food forum itp, na blogi i ogólnie internet 😉
Po upieczeniu moje placki nie chciały się oderwać od papieru. Co zrobiłam nie tak?
Moze za słabo ubita piana z białek.
U mnie podobny problem – nie chciały się oderwać od papieru a piana była dobrze ubita ? placki wyszły cieniutkie,ale smaczne. Czy może za słabo rozgrzany piekarnik? Na początku placki się „rozlały” i dlatego wyszły cienkie.
W każdym razie wrócimy do nich ?
Robiłam dziś dzieciom na kolację. Moje wyszły trochę cieńsze niż te co na zdjęciach ale dziewczynki 4 i 2.5 roku zajadaly się najpierw z dżemem potem z miodem A na końcu starsza córka poprosiła o maselko z szyneczka więc smakowało im bardzo.
Fajny przepis, wypróbujemy na pewno. Mam pytanie, od kiedy posmarowalyby panie takiego biszkopta dżemem? Powyżej roku już można? O miodzie wiem, że po roku. Zastanawiam się kiedy mogę dać dziecko np. kromkę z dżemem.
To zalezy jaki dżem, jeśli z cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym to wcale:) albo jak najpóźniej, a poważnie to lepiej kupić dobrą konfiturę i sprawdzic skład, po roku można.
Czy moge uzyc serka philadelphia?
Tak
Nie miałam bielucha, ani innego kremowego, więc wzięłam pół kostki twarogu, dodałam trochę śmietanki 30%, którą miałam napoczętą, zblendowałam do kremowej konsystencji i dalej jak w przepisie. Wyszły pycha.
Szczególnie z dżemem porzeczkowym złożone w kanapkę 🙂
U mnie z jogurtem naturalnym Bieluchem, też dobre 🙂 Super szybki i prosty przepis!
Rewelacja! Dziewczyny dziękuję! od kiedy gotuję mojej 11 mies. córce wasze dania wreszcie zaczęła jeść! 🙂
a te biszkopciki super łatwe i smakowały 🙂
Czy te biszkopty są na tyle miękkie, żeby „bezzębniak” sobie z nimi poradził? Z memlaniem sobie świetnie radzi 😉
Poradzi sobie.
Super przepis. Uwaga – rosną ?? musiałam je ciąć, bo się złączyły. Też mi do papieru przywarły, ale drewnianą packą podważyłam 😉
4 zrobiłam z kawałkami zwykłego sera dla mnie. Dla małej z Bieluchem pomiędzy 😉 z miodem nie chciała 😉
Proste i genialne! Pytanie – jak długo można je przechowywać? Czy po 48h w lodówce będą jeszcze dobre?
Myślę, że tak, ale czy sié uchowają:)
Czy można zastąpić Bielecka serkiem mascarpone? Akurat ten mam w swojej lodówce.
Probuj
Mój synek ma 9 miesięcy. Od końcówki 3msc rozszerzamy dietę, bo młody od zawsze jest na granicy siatki centylowej. Początkowo leciały słoiczki i kaszki – obiadki i deserki zjadał, kaszki dramat – nie awidzi mleka:) miesiąc temu nastąpił bunt – nie chce jeść z łyżeczki więc wprowadziłam obiadki do rączki. Dziś upiekłam te biszkopty. Mi smakują tak, że sama będę zajadać, mam nadzieję, że moje dziecię również będzie się zajadać. Macie super blog, korzystam z przepisów, porad, ze wszystkiego?
Po czasie, ale napiszę dla „potomnych” 😉 Niskie przybieranie na wadze absolutnie nie jest wskazaniem do rozszerzania diety. Dla maluszków <6msc. mleko jest najprostsze w trawieniu i to z niego czerpią siłę i wagę. Normalne jedzenie jest mniej kaloryczne i ciężej strawne, więc taki maluszek jeszcze bardziej leci w dół na siatce centylowej lub po prostu nie przybiera na wadze tyle, co mógłby na samym mleku.
Przykro, że pediatra tak źle Panią pokierował 🙁
Dziewczyny czy te placki mają być takie miękkie? Niestety mam kuchenkę gazową i nie bardzo wiem jak długo mam je piec?
Nie są chrupkie. Są miękkie i lekko puszyste.
Ale dla dziecka 6-7 mcy chyba wtedy bez miodu?
Tak
a czym mozna zastapić to jajko??? Mamy uczulenie na bialko a w przepisach bardzo czesto wystepuje jajko.
https://alaantkoweblw.pl/akuafaba-co-to-jest-zamiennik-jajka/
Pyszne placuszki jak piecze się krócej to są mięciutkie i można nawet mini tortille z szynką zrobić:) jak zostawię na parę min. W piekarniku żeby wyschły to robią się chrupiące
A jak myślicie, wyjdą z ricottą?? Nie mam akurat innego serka.
To inny rodzaj sera, wątpię by wyszły takie same.
Moje dziecię uwielbia wersję na słono – z serem żółtym i szynką. Teraz myślę, co można jeszcze dodać, może starte jabłko, ugotowaną marchewkę? Co sądzicie?
Bo nie lubię stać i smażyć, wolę wersję w piekarniku, bo szybciej 😉
Pewnie. Eksperymentuj!
A czy moge dodac serek z mleka koziego dla takiego synka 7+? Dziekuje za swietne przepisy. Jestem pierwszy raz mama i bije bardzo brawo za to jak wszystko robicie?
Możesz, pewnie, eksperymentuj:)Dziękujemy za miłe słowa.
Z tego co mi wiadomo niemowlęta nie powinny spożywać mleka koziego/owczego ani przetworów z niego.
Nie mamy takich informacji od zaprzyjaźnionych dietetyków.
Zrobiłam eksperyment i zamiast serka zmieliłam twaróg z jogurtem. Zapowiadało się kiepsko, bo wyszło więcej niż blaszka i zaczęło się przekładanie z dołu na dół. Jedne lekko spaliły się z dołu, a wydawały mi się niedopieczone i nie mogłam odkleić od blachy.
A potem wystygły i wszystko się zmieniło 😀 są przepyszne. Nie wiem, czy dziecku coś zostanie 😀 Już mam plany z czym je połączyć, żeby wyszła przekąska nawet na spotkanie ze znajomymi.
Dzięki za super przepis! Nie pierwszy zresztą 🙂
Czy biszkopciki maja być wilgotne w środku? Upiekły się na brązowo a w środku są wilgotne.
Leciutko wilgotne. Może miałaś za wysoką temp.
Moje są gąbczaste, chyba coś poszło nie tak??
Pięknie urosły, a potem pięknie klapły? jakoś pomemłamy i będziemy próbować dojść do pożądanego wyglądu. Pozdrawiam z krainy Bielucha?
Czy masa zżółtekbi serka ma być mocno płynna? U mnie taka wyszła i wszystkie placuszki się zlały w jedna całość ?
Mocno płynna nie.
moze Za mocno mieszalas po dodaniu piany? Ja dodalam piane I zmiksowalam, wtedy mi sie rozlaly :/ Na szczęście czlowiek sie uczy na bledach I dzis wyszly piekne!
Wyprobowalismy dzis pierwszy raz i napewno zrobimy je znowu. Zamiast sera dodałam starte, małe jabłko. Zjedliśmy na słodko. Bliźniaki się zajadaly ☺ Dziewczyny dzięki za wasze przepisy?
Jakie one pyszne! Córka polizała, wolała bielucha soute ? zrobię je jeszcze nie raz!
Wyszły mi suche i trochę sypiące się 🙁 może piekłam za długo? Temperatury dokładnie nie ustawię. No i przekładam góra-dółbo wyszło na 1.5 blachy…
Coś poszło nie tak
Jeju- są przeeeepyszne! Mój synek wcina je bez niczego a ja się powstrzymuję żeby mu wszystkich nie zjeść ? Dziękuję ? P.S. uwielbiam Wasze przepisy są prościutkie i smaczne ?
Wyszły świetne:) młodej chyba też smakują:)
Czy nadaja się dla dziecka 7 miesiecznego?
tak
Pyszne, super delikatne, mięciutkie, puszyste, nazwaliśmy je placuszki puszki <3 Dziękuję.
Czy można czymś ser zastąpić??
Nie
Dzien dobry, a ja chciałam zapytać, czy można by je zamrozić? ?
nie polecamy
A mi placki się rozlały jak nakładałam na blachę. Co prawda urosły i wyszły dobre. Może więcej serka trzeba dać? Czy to może być zależne od tego jakiej wielkości są jajka? Ja dałam serka almette i też pyszne wyszły 🙂
Pyszne, puszyste, kolejny raz robione. Bardzo smaczne. Nie zdazylam sfotografowac wszystkich…
A jakieś fajne śniadanka bez białka w domu mam małego 18 miesięcznego alergika … Nie mam pomysłu czym smarować pieczywo masło ze słonecznika nie smakuje smalec gęsi tez nie olej kokosowy również nie smakuje …
Pastami róznymi, hummusem,
Nieziemsko odjechane przepisy? oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu ? goszczę u Was już jakiś czas i bardzo mi pasują Wasze dania, są proste, smaczne i inne? bardzo się cieszę że do Was trafiłam. A te biszkopciki były moim pierwszym wypiekiem od Was i moja córcia (7mcy) zajadała ze smakiem! Pozdrawiam Was dziewczyny!?
Jejku, jest nam bardzo miło
Jeżeli komuś by przyszło zrobić je na patelni to odradzam :p lekko rozlewały się na blaszce w piekarniku a zależało mi na czasie i nie chciałam bawić się w kilkakrotne pieczenie – część zrobiłam w piekarniku a pozostałe na patelni. Robiłam wersję z parmezanem, te z patelni chyba wyrzucę :/ dałam z max 0.5 łyżki więcej parmezanu albo coś ok bo mialam bardzo drobno potarkowany i żałowałam że nie zrobiłam bez 🙁 z patelni słone i typowo placki (generalnie gdyby nie parmezan to byłyby ok) a z piekarnika tak jak na zdjęciu, nawet tam gdzie się porozlewaly to było ok – miękkie i fajne 🙂 do przepisu zapewne wrócę ale nie w wersji wytrawnej. Fakt, synkowi smakowało w formie biszkopcikow a plackami plul. Mi też nie smakowało. Dziwne że to samo a inaczej smakuje z piekarnika i patelni. Generalnie przepis fajny ale lepiej trzymać się i nie wymyślać jak ja to zrobiłam 🙂
Czy one nadadzą się do zjedzenia następnego dnia? Szukam rzeczy, które mogę przygotować wieczorem, by syn miał fajna przekąskę następnego dnia w żłobku.
raczej mogą być już suche:)
Z jednej strony wyszły tak jak u Was na zdjęciu, a z drugiej wyglądają zupełnie inaczej. Tak ma być?? w smaku w sumie dobre wyszły?
Jeśli w smaku są ok, to znaczy że wszystko jest dobrze.
Witam czy mogę dać serek grecki ?
Jeśli ma podobną konsystencję.
Czy biszkopty można ususzyć i podać jak chrupki? Jak długo je przechowujecie?
Nie próbowałyśmy i u nas szybko się rozchodzą.
Chciałam je trochę wzbogacić i myślałam o dodaniu karobu (jakieś pół łyżeczki?) i ekspandowanego amarantusa (jakaś łyżeczka?). A może wiórki kokosowe albo masło orzechowe? Czy da radę po takich zmianach?:)
Powinno być ok.
Właśnie zrobiłam pierwszy wypiek z Waszego bloga:). Tylko jak je podać 7m dziecku? W całości? Pokrojone w paski? Na razie sama się zajadam:)
W całości spokojnie możesz podać, paski też są ok- po prostu, żeby wygodnie było chwycić.
Mamy, te biszkopty-placuszki są na drugi dzień prawie tak samo mięciutkie. Spokojnie można upiec dzień wcześniej i mieć pyszne śniadanko. To jest pierwsza rzecz, którą faktycznie moje dziecko się zajada. Strzał w dziesiątkę! Dziękuję za przepis.
Bardzo nam miło.
Czy można jeść od razu?
Tak, jak ostygną.
Czy mozna dodtac serka takiego do sernika??
Tak.
Witam! Czy można zrobić te biszkopty w większej wersji aby było jako spód pod ciasto? Pozdrawiam
Można spróbować.
Ogólnie jestem zadowolona. Ładnie wyrosły, po 15 minutach miały pod pieczony złoty kolor. Jednak zastanawiam się czy nie powinnam ich dłużej piec bo w środku konsystencją przypominają twarożek. Chyba że tak powinno być?
To typowe dla dań, w których głowny składnik to twarożek.
Czy piana ma być bardzo ubita na sztywno czy po prostu ubita? Przepraszam za literówkę w poprzednim komentarzu.
Na sztywno
Piekarnik bez termoobiegu tzn. góra-dół czy tylko góra?
góra-dół