12 porcji 8 miesięcy+

Bardzo proste, a ich bazą są znana Wam z wielu przepisów ”stare” banany:) których skórka już  nie zachęca do jedzenia i których nikt nie chce…

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • garść mrożonych malin/ małych truskawek, borówek (lub sezonowych świeżych),
  • 1 szklanka mąki np. pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej/ pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka

Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami.

Banany obierz i rozgnieć widelcem. Przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, olej, mleko, masło orzechowe, wymieszaj trzepaczką lub mikserem na puszystą masę. 

Dodaj cynamon, proszek, sodę, mąki i ponownie wymieszaj.

Przełóż ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości. Do środka każdej babeczki wciśnij 2 malinki, borówki lub 1 małą truskawkę i przykryj je 1 łyżeczką ciasta.

Wstaw do piekarnika na 20 minut, na środkowy poziom. 

Zobacz na naszym instagramie jak robić babeczki:

klik

Po ostygnięciu możesz je dodatkowo posypać ”cukrem pudrem” z liofilizowanych owoców od Helpy, czyli jabłkową posypką świetnie udającą puder:) lub inną owocową.

Zobacz wszystkie w naszym sklepie.

babeczki z owocami

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep