
12 porcji 8 miesięcy+
Bardzo proste, a ich bazą są znana Wam z wielu przepisów ”stare” banany:) których skórka już nie zachęca do jedzenia i których nikt nie chce…
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- garść mrożonych malin/ małych truskawek, borówek (lub sezonowych świeżych),
- 1 szklanka mąki np. pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki orkiszowej/ pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 jajka
Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami.
Banany obierz i rozgnieć widelcem. Przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, olej, mleko, masło orzechowe, wymieszaj trzepaczką lub mikserem na puszystą masę.
Dodaj cynamon, proszek, sodę, mąki i ponownie wymieszaj.
Przełóż ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości. Do środka każdej babeczki wciśnij 2 malinki, borówki lub 1 małą truskawkę i przykryj je 1 łyżeczką ciasta.
Wstaw do piekarnika na 20 minut, na środkowy poziom.
Zobacz na naszym instagramie jak robić babeczki:
Po ostygnięciu możesz je dodatkowo posypać ”cukrem pudrem” z liofilizowanych owoców od Helpy, czyli jabłkową posypką świetnie udającą puder:) lub inną owocową.
Zobacz wszystkie w naszym sklepie.


Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Twój komentarz