Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

18 grudnia 2017

Babeczki marchewkowe ( z ugotowanej marchewki)

Przyznam się Wam, że uwielbiam takie kulinarne podróże, gdy mieszam na spontanie składniki i nie do końca wiem jaki będzie tego efekt. Ten efekt jest przepyszny! Ugotowana marchewka robi świetną robotę- nadaje babeczkom pstrokaty kolor, a skórka pomarańczowa roznosi po domu aromat zbliżających się Świąt… Wykonanie banalnie proste, potrzebujecie: Składniki: 3/4 szklanki puree z marchwi...

Przyznam się Wam, że uwielbiam takie kulinarne podróże, gdy mieszam na spontanie składniki i nie do końca wiem jaki będzie tego efekt. Ten efekt jest przepyszny! Ugotowana marchewka robi świetną robotę- nadaje babeczkom pstrokaty kolor, a skórka pomarańczowa roznosi po domu aromat zbliżających się Świąt…

Wykonanie banalnie proste, potrzebujecie:

Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z marchwi (ok. 2 duże surowe marchewki);
  • 2 jajka;
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej;
  • niecała 1/2 szklanka oleju rzepakowego;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej;
  • 8 suszonych daktyli.

Wszystko macie? Do dzieła.

Jeśli nie macie akurat ugotowanej marchewki (z wody, nie z rosołu 😛 ), to ją ugotujcie. Najlepiej w małej ilości wody i w łupinach. Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij z wody, ostudź, obierz ze skórki i zblenduj na papkę. Odmierz 3/4 szklanki marchewkowego puree.

Daktyle zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, a następnie odcedź i bardzo drobno posiekaj lub też zblenduj na papkę.

Pomarańczę umyj, a następnie sparz wrzątkiem skórkę. Zetrzyj ją na małych oczkach tarki i odmierz jedną łyżkę skórki. Pomarańczę pokrój i zjedz:) albo wyciśnij sok i wypij.

W dużej misce połącz: puree z marchewki, jajka, olej, daktyle, skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę, proszek, sodę  i ponownie wymieszaj na gładką masę.

Nakładaj do foremek na muffiny (12 sztuk) po jednej czubatej łyżce ciasta.

Opcjonalnie możesz przed pieczeniem posypać babeczki pokruszonymi płatkami migdałowymi, orzechami lub amarantusem ekspandowanym.

Piecz w 200’C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika przez 20 minut.

Smacznego!




ilustrowana książka kucharska dla dzieci do kupienia tu

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (82)

Zuza

Dodano opinię: 18.12.2017

marchewka + daktyle = świetne połączenie 🙂

Zuza / zielonakuchnia.blogspot.com

Dodano opinię: 18.12.2017

marchewka + daktyle = świetne połączenie 🙂

Ania

Dodano opinię: 19.12.2017

A może być bez skórki z pomarańczy? Nie chce mi się pędzić do sklepu. A może jakiś zamiennik?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Może być, ale daje fajny zapach i smaczek

Aśka

Dodano opinię: 12.01.2018

Potwierdzam – mniam 🙂

Magda

Dodano opinię: 20.12.2017

a co można by dodać zamiast skórki pomarańczowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Cytrynowa albo pomin

Klaudia

Dodano opinię: 21.12.2017

Witam. Mogłabym się dowiedzieć gdzie kupujecie sodę i proszek do pieczenia? Są jakieś z dobrym, lepszym składem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Kupujemy zwykły proszek i zwykla sodę.

gosza

Dodano opinię: 21.12.2017

mi jakoś nie rosną…. nie mam termoobiegu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2018

Zwiększ temp o 20st.

Majja

Dodano opinię: 21.12.2017

Czemu wyszły mokre…?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Albo za sorawa marchewki, albo masz akalec.

Aśka

Dodano opinię: 12.01.2018

Startą marchewkę (ja tarłam marchewkę na tarce o oczkach drugich w kolejności po najmniejszych) warto odcisnąć z nadmiaru wody/soku 😉

A w ogóle – babeczki są genialne! Jesteśmy zachwyceni – wszyscy 🙂 <3

Marysia

Dodano opinię: 22.12.2017

Mam w domu dokładnie ten sam zestaw – i dodatki i foremki. Ale w zeszłym roju jak korzystałam z tych foremek to miałam wrazenie, że czuję ich smak… czy tym razem macie też takie odczucia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2018

Masz na mysli te tekturowe czerwone foremki? To tylko ozdoba do zdjęc, nie piekłam nigdy w nich niczego, zawsze piekę w silikonowych lubw blaszce z normalnymi, cienkimi papilotkami papierowymi.

Kasia

Dodano opinię: 23.12.2017

czym mozna zastapic olej rzepakowy? czy oliwa z oliwek moge?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2018

Hmm, lepiej roztopionym masłem.

Marta

Dodano opinię: 27.12.2017

Przepis super. Aromat w całym domu. Nie wiem gdzie popełniłam błąd wyszły strasznie twarde. Nie dalam sody może to jest przyczyną.

Ola

Dodano opinię: 29.12.2017

Pyszne! Zjadl zarowno 9 miesieczniak jak i maz, ktory stwierdzil ze te muffiny sa lepsze niz zwykle, ktore robilam do tej pory. Nastepnym razem dodam tylko troszke mniej oleju. Dziekuje za kolejny pyszny przepis!

Ola

Dodano opinię: 29.12.2017

Aha i dodam jeszcze dla niezdecydowanych – nie pomijajcie skorki pomaraczowej! Dodaje naprawde fajnego smaku i aromatu 🙂

Ewa

Dodano opinię: 30.12.2017

A czy moga byc sliwki suszone zamiast daktyli? Jesli tak to ile? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Tyle samo

monika

Dodano opinię: 02.01.2018

Jestem w trakcie przygotowywania muffinow. Czy dobrze zrozumiałam ze mam dodać pól szklanki oleju?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.01.2018

Tak

Olga

Dodano opinię: 04.01.2018

A zamiast oleju może być kokosowy albo masło klarowane? Innych nie używamy, ale trochę się boję, czy aromat kokosu nie zniszczy efektu.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2018

Lepiej zostac przy oleju.

Iwona

Dodano opinię: 03.01.2018

Da radę czymś zastąpić jajka?

Ekubo

Dodano opinię: 07.01.2018

A zamiast daktyli może być np syrop klonowy? Jeśli tak, to ile go dodać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

ze 2-3 łyżki

Karolina

Dodano opinię: 08.01.2018

Robiłam dzisiaj bo akurat miałam ugotowana marchewkę z bulionu warzywnego na risotto…. risotto wyszło przepyszne, babeczki podobnie jak zielony tort za bardzo się przypiekły ( a i tak skróciłam czas pieczenia o 4 minuty).

Mama Oli

Dodano opinię: 10.01.2018

Moje dzieci ( 4 lat i prawie 3), ktore na jakis uroczystosciach mają do wyboru zdrowe babeczki mojej roboty i ciasta babciowe, naszpikowane cuuukirem ( gdzie babcia mówi że w tym ciescie jest tylko szklanka cukru) zawsze unikaja babeczek dopoki im nie pozwolę kawalka ciasta, bo wszyscy patrza na mnie jak na hitlera. Te babeczki sa pierwszymi, po ktore sięgali jako pierwsze i nic innego nie chcieli! Sa tak aromatyczne i mięciutkie? Sa genialne! Mąż tez sie nie moze nadziwić, ze taka babeczka jest naprawdę legalna. Dziekuje bardzo za ten przepis! I za bloga! I moj najmlodszy roczny synek tez zajadal az mu sie uszy trzesly:) polecam Wam te babeczki!!!!!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2018

O! to rozumiem! :)) Przybij piąteczkę, niech się cukier chowa:)

Marta

Dodano opinię: 11.01.2018

A czy zamiast daktyli moze byc banan?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Tak.

Anna

Dodano opinię: 29.01.2018

Co można dać zanim jajka? Myślałam nad bananem, ale banan, marchewka i daktyle to chyba za dużo słodyczy?

Ada

Dodano opinię: 10.02.2022

Hehe jakie to słodycze banan, marchewka. Słodycze to batony, coca cola, lizaki, czekolady i inne ciuksy. Nie dajmy sie zwariować bo potem dzieci alergie mają jak rodzice wymyślają.

Sylwia

Dodano opinię: 30.01.2018

Pyszności ? dawno mi tak babeczki nie smakowały ? dziękuję za inspirację.

Magda

Dodano opinię: 30.01.2018

Czy można zrobić to w formie ciasta? Myślałam by upiec je A później przełożyć jakimś zdrowym kremem..

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2018

Eksperymentuj:)

Kaaaska

Dodano opinię: 01.02.2018

Czy maki należy dodać 1,5 szklanki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

tak:)

Dorota

Dodano opinię: 27.02.2018

Właśnie zrobione i już prawie zjedzone . Jako bezglutenowiec zastąpiłam make pszenna, bezglutenowa mieszanka do ciast i proszek na bezglutenowy . Nie dałam pomarańczy ale 2 łyżki miodu i trochę cynamonu . Dzieciaki wcinają, ja tez

Ania

Dodano opinię: 17.03.2018

Pyszne! Mąkę pomieszałam pół na pół pszenną z orkiszową, a zamiast daktyli dałam syrop z agawy. Wyszły pachnące i wilgotne w środku.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2018

Mmmm smacznego!

Nadia

Dodano opinię: 21.03.2018

Jestem w trakcie robienia. Mi tylko zawsze brakuje opisu jakiego ciasta mamy się spodziewać, jakiej gęstości. Gdy w przepisie jest Mąka Masło mleko to jeżeli Sztywno się go Trzymam to wierzę że wyszło to co miało wyjść a jak np. jest Marchewka tak jak tutaj to nie mam pewności czy mieliście bardziej soczystą marchewkę albo czy sposób gotowania nie wpłynie na nią (ja gotowałam na parze Taka mi po prostu została ), ciasto wyszlo baaaardzo geste i teraz nie wiem co z tego bedzie:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2018

Będzie dobrze:)

Justyna

Dodano opinię: 06.04.2018

Aż żałuję ze nie mialam migdałów. Pycha:)

Justyna

Dodano opinię: 17.05.2018

Spróbuję je zrobic na Roczek synka jako zdrową alternatywę dla tortu, który oczywiscie tez bedzie:p mam nadzieje ze wyjda! 😉

Magda

Dodano opinię: 24.08.2018

Smaczne:) nie miałam daktyli więc dodałam figi ?

Kamila

Dodano opinię: 24.10.2018

Czy z mąką kukurydzianą przepis wyjdzie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

Prôbuj, powinno być ok.

Ania

Dodano opinię: 19.11.2018

Witam ? Czy piekarnik powinien być wcześniej nagrzany?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

Zawsze:) W każdym przepisie.

Paulina

Dodano opinię: 11.12.2018

To jest pycha!!!:)

Paulina

Dodano opinię: 16.12.2018

Ps.: Ugotowałam marchewki na parze, żeby nie ociekały wodą 🙂

Kamila

Dodano opinię: 21.12.2018

Sprobowalam i sa nieco wytrawne.Nastepnym razem(a bedzie na pewno?)dodam wiecej daktyli.Kiedy trafiam na daktyla to czuje przyjemną slodycz, jednak troche jej tu za malo.Mysle ze wtedy bedzie bez zarzutu?

Kasia

Dodano opinię: 20.02.2019

To będą nasze pierwsze babeczki 😉 Przy okazji mam pytanie – jak często można podawać babeczki/muffinki z dodatkiem proszku do pieczenia 9-miesięcznemu maluchowi? Pozdrawiam 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Tak, jeśli podajesz nie za często.

Katarzyna

Dodano opinię: 20.02.2019

To będą nasze pierwsze babeczki 😉 Przy okazji mam pytanie – jak często można podawać babeczki/muffinki z dodatkiem proszku do pieczenia 9-miesięcznemu maluchowi? Pozdrawiam 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

Jak ze wszystkim, z umiarem. Dieta ma być urozmaicona. Nie powiemy Ci, ze 2 czy 3 razy. Po prostu stosuj umiar i różnorodność

Marta piegdoń

Dodano opinię: 04.03.2019

Witam właśnie trafiłam na przepis czy zamiast daktyli mogą być morele suszone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

jasne

Ania

Dodano opinię: 08.03.2019

Dziś zrobiłam muffinki i wyszły super! Użyłam mąki orkiszowej i pszennej, pol na pol, dałam troszkę więcej puree i o połowę mniej daktyli, żeby nie były takie słodkie ? pełny się półtora minutki krócej ?
Bardzo fajny przepis! Dziękuję ?

Agata

Dodano opinię: 14.04.2019

A zamiast daktyli może być miód?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Tak

Ania

Dodano opinię: 18.09.2019

Właśnie zrobiłam te babeczki. Gdy już piekarnik był nagrzany, zorientowałam się, że nie mam mąki. Zastąpiłam ja kasza manną. Na miękkość wyszło super, więc jak ktoś nie wie, że zamiast mąki jest kasza, to się nie zorientuje. Nie miałam też daktyli, więc dałam rodzynki. Babeczki wyszły lekko gorzkawe, więc pewnie albo marchew była do niczego, albo skorka z pomarańczy.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

O to chodzi w kuchni! By czarować:)) Super:)

Dorota

Dodano opinię: 02.12.2019

Czy można pominąć jajko? Czym ewentualnie zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

spróbuj ominąć

Mama Natalia

Dodano opinię: 26.03.2020

Hej dziewczyny, pewnie tak szybko nie uda się Wam odpowiedzieć ale spróbuję jednak się tego dowiedzieć zanim zrobię. Robiłam już te babeczki z tego przepisu ale w waszej trzeciej książce też mam ten przepis tylko zawiera on dodatkowo mleko. Czy lepiej je dodać czy nie? Inaczej będą smakowały? Inna konsystencja?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

To dwa różne przepisy. Z mlekiem są wilgotniejsze, lżejsze.

Monika Stachowska

Dodano opinię: 07.06.2020

Z mlodej marchwi sa przepyszne. Polecam

Kasia

Dodano opinię: 06.09.2020

Zastanawiam sie czy smacznje by wyszły zastępując puree z marchewki na dyniowe ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2020

Brzmi nieźle.

Anna M.

Dodano opinię: 20.01.2021

Ja zrobiłam idealnie jak w przepisie. Moja Marta 14 m. kocha te babeczki. Kupiłam kiedyś dwie książki dziewczyn i niestety czasami bywały zakalce. Ale te babeczki totalny czad!!

Milena

Dodano opinię: 12.04.2021

Dla mnie bomba!:) Pomaranczy nie mialam, pozniej zapomnialam kupic,wiec zrobilam bez. Mus daktylowy mialam juz wczesniej zrobiony wiec na oko wrzucilam 4 czubate lyzki. Wszystko wyszlo super? syn 4 lata zjadl na swiezo 4 sztuki, syn 7 mcy pociumkal 1 sztuke i bylo git ? Dzieki za przepis 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Super.

Pati

Dodano opinię: 25.09.2021

Hej dziewczyny. Zostało mi dużo marchewki z rosołu. Można takiej użyć??? Wiem że pisałyście że nie, ale właściwie dlaczego? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Bo babeczki są na słodko, a marchewka z rosołu przechodzi smakami zupy- mięsa i przypraw- nie będzie dobrze smakować.

Sylwia

Dodano opinię: 26.11.2021

Zrobiłam dzisiaj te babeczki po raz pierwszy i są super wilgotne i mięciutkie i też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu bo ja nie cierpię trzeć marchewki a tutaj ugotowaną wystarczy zblendować i już 🙂 Ja piekłam 15 minut i bardzo dobrze się upiekły, 20 min to były by już lekko spalone. Dlatego trzeba obserwować na bieżąco.

Paulina

Dodano opinię: 15.03.2022

Hej pomimo tego, że napisałaś aby marchewka nie była z rosołu postanowiłam spróbować. Wyjelam ja tylko przed dodaniem przypraw i później opłukałam dobrze pod wodą. Wyszło rewelacyjnie i nic nie czuć że to rosołowa 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek