Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 sierpnia 2015

Amarantusowe placki o smaku pizzy

Smak pizzy w plackach… Mniam:) 1/3 szklanki ziaren amarantusa 2/3 szklanki wody 1 jajko 1 duży pomidor 2 łyzki tartego sera żółtego 5 oliwek 4 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula lub 1/2 duzej 2 gałązki oregano 1 gałązka bazylii olej rzepakowy do smażenia   Ziarna amarantusa wypłucz i ugotuj w wodzie do momentu, aż...

IMG_1367

Smak pizzy w plackach… Mniam:)

1/3 szklanki ziaren amarantusa

2/3 szklanki wody

1 jajko

1 duży pomidor

2 łyzki tartego sera żółtego

5 oliwek

4 łyżki mąki pszennej

1 mała cebula lub 1/2 duzej

2 gałązki oregano

1 gałązka bazylii

olej rzepakowy do smażenia

 

Ziarna amarantusa wypłucz i ugotuj w wodzie do momentu, aż ją wchłonie (około 20 minut). Ostudź.

Pomidora umyj, przekrój na pół i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach tak, by skórka została Ci w dłoni. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.  Dodaj do amarantusa miąższ z pomidora, cebulę, mąkę, jajko, pokrojone drobno oliwki, ser i posiekane zioła. Wymieszaj masę dokładnie. Smaż placki do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. 

Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj 1 łyżkę mąki.

Wersję dla dorosłych mozesz doprawić ostrą papryką i solą. 

 

IMG_1384

ant pl

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (63)

bibi

Dodano opinię: 26.08.2015

Czy mogę użyć amarantusa ekspandowanego ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.08.2015

To inna konsystencja. Moze nie wyjść. 

Ola

Dodano opinię: 26.08.2015

Ooo,ja tez mam tylko amarantus ekspandowany,a do sklepu 20 km ,wobec tego zrobię z takim,a dodam wiecej mąki,żeby bardziej się skleiły. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.08.2015

Próbuj:)Eksperymenty tworzą kuchnię:)Możesz też spróbować dodać zamiast amarantusa ugotowaną kaszę jaglaną:)Moze tak będzie też smacznie:)Daj znać:)

Agata

Dodano opinię: 26.08.2015

Czy płatki amaratusowe też się nadają?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.08.2015

Niestety mogą nie wyjść. To całkiem inna baza. 

Ola

Dodano opinię: 26.08.2015

Dzięki za podsunięcie pomysłu z jaglanką, zrobię jutro i dam znać jakie wyszły.

Asia

Dodano opinię: 27.08.2015

To ja czekam na info jak z kaszą jaglaną…:) Bo u mnie też tylko amarantus ekspandowany…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.08.2015

Czas zaopatrzyć się w ziarna amarantusa Kochani:)Przy najblizszej okazji kupcie koniecznie, bo to skarbnica wartosci:)

Ola

Dodano opinię: 27.08.2015

Zrobilam placki z kasza jaglaną zamiast amarantusa,dodalam tez odrobinę amarantusa ekspandowanego. Zamiast żołtego sera wrzucilam mozarelle,wyszły wyśmienite (jak wszystkie dania z tego bloga 🙂 ). Musiałam sypnąć dużo wiecej mąki ,ze względu na to,że nie chciało się skleić.

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.08.2015

No pięknie!Uwielbiamy takie eksperymenty z naszych przepisów. Gratulujemy!:)

Ola

Dodano opinię: 27.08.2015

🙂

Asia

Dodano opinię: 27.08.2015

Dziewczyny ratujcie! Czy jest jakaś alternatywa dla jajek w waszych przepisach – moja córka ma straszną alergię na jajka i banany przez co omija ją większość placków i alternatyw na śniadanko, o słodkościach nie wspominając… 🙁

Czy da się coś zrobić ? Będę wdzięczna za pomoc.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.08.2015

Spróbuj z lnem. 1 łyżka mielonego lnu + 3 łyzki wody (zmiksuj)=1 jajko. a słodkie możesz próbować z masłem orzechowym- 3 łyzki = 1 jajko. Może się uda…

Asia

Dodano opinię: 27.08.2015

Dziękuję 🙂 na pewno spróbujemy 🙂

Kasia

Dodano opinię: 27.08.2015

Z pomidora trzeba wyjąć tą część z ziarnami, czy dajesz w całości?

Wygląda pysznie 🙂
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.08.2015

Ja nigdy nie wyjmuję:)

Diana (mamorki.com)

Dodano opinię: 28.08.2015

Ach, mój amarantus tylko czekał na jego niecne wykorzystanie 😀
Mega przepis, jak zawsze, dzięki Dziewczyny!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.08.2015

Amarantus lubi być niecnie wykorzystywany;):)Na zdrowie!

Inok

Dodano opinię: 16.09.2015

Z amarantusem lubimy się średnio. Jem, bo wiem, że zdrowy, ale smakowo średnio mi odpowiada. A w zasadzie – odpowiadał. Do dzisiaj. Do dnai, kiedy spróbowałam tych placuszków. Mistrzostwo!

Ania

Dodano opinię: 18.09.2015

Czy może być mąka orkiszowa zamiast pszennej? Jeśli lepiej pszenna to zakupię taką ;-).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2015

Moze byc:)Daj znac,jak wyszly:)

Ania

Dodano opinię: 18.09.2015

Melduję, że placuszki z mąki orkiszowej udały się wspaniale!!! Są obłędne, bardzo dziękuję za ten znakomity przepis!!! A wersja dla dorosłych na ostro, MNIAM!!! 🙂

Ania K.

Dodano opinię: 27.09.2015

Przyłączam sie do pozytywnych komentarzy. Zaskakująco /jak na udział amarantusa/ pyszne, idealne proporcje składników! Synkowi nie smakowały, ale wyjątkowo się nie przejęliśmy z mężem, bo więcej zostało dla nas

Iwona

Dodano opinię: 29.09.2015

W teorii dobro amarantusa znane mi. Jednak do ziaren jakoś się nie mogłam przekonać. Postanowiłam dać im kolejną szansę. Po ich ugotowaniu żałowałam, bo sam zapach już działał na mnie odrzucająco. Ale jak się mówi "A" to trzeba powiedzieć również "B" – skończyłam robić te placki. I to był świetny pomysł!!! Placki są boskie:) Nie wierzyłam, że mogą tak cudownie smakować, że składniki się tak fajnie połączą, i że ten odrzucający mnie dotąd amarantus w ziarnach będzie taki pycha:) Aaaa…Córce też smakowało:P

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2015

Amarantus da się pokochać:) cieszymy się, że smakowało:)

Bea

Dodano opinię: 25.11.2015

Córa moja wcina,  aż uszy jej się trzęsą hurrraaaa

Ela

Dodano opinię: 15.01.2016

Witam! O tej porze roku pomidory mnie odrzucają ze względu na chemiczny sam wygląd. Czy można więc jakoś zamienić, pominąć ich obecność? Koncentrat, znaczy przecier domowej roboty, a może pomidory z puszki? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2016

I przecier i pomidory z puszki będą ok. Koncentrat ma zazwyczaj kiepski skład.

Ania

Dodano opinię: 12.02.2017

http://czytajsklad.com/koncentrat-pomidorowy/

Większość koncentratów ma w składzie same pomidory, więc skład ok.

Ewelina

Dodano opinię: 19.01.2016

Żółty ser od 9 miesiąca mogę dać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.01.2016

My dawałysmy po roku.

Karolina

Dodano opinię: 12.04.2016

Hmmm… właśnie zrobiłam placki 10cio miesięcznemu synkowi i dałam trochę sera. Skoro dawałyście po roku, to dlaczego przepis znajduje się w kat 9+? 

Placki pyszne i jemu też smakowały, jednak trochę mnie niepokoi ta niekonsekwencja 🙁 Korzystam z Waszych przepisów i jestem zachwycona. Czasami mam wątpliwości czy coś powinnam podać, ale nauczyłam się zaufania do Was a tu takie coś…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2016

Karolino, w BLW nie ma tabelek, czy granic. Jest bardzo niewiele produktów, których do roku podawać nie można, ale ser akurat do nich nie należy. Możesz go podać kiedy zechcesz, decyzja należy do rodzica. To, kiedy my podawałysmy dany produkt, to inna kwestia. Ponadto, co innego podać ser w czystej postaci, a co innego go podpiec np.  Na pizzy.  

Anula

Dodano opinię: 09.03.2016

Smak mi wyszedł fajny ale konsystencja dziwna. Smażyłam i smażyłam a w środku ciągle …glut:) co nie przeszkodziło mojej córce wtrąbić polowy tego co zrobilam:)

 

Agata

Dodano opinię: 20.04.2016

wow! myślałam, że nie skomentuję, że to będzie kolejny przepis z interetu na raz bo nam nie pasi… póki co jadłam tylko ja, ale są pycha!!!!

Joanka

Dodano opinię: 29.04.2016

 Co prawda moje dziecko jeszcze za małe i na razie próbuje sama Wasze przepisy:) Cudnie pyszne! A długo nie wiedziałam co mam zrobić z amarantusem, który leżał od miesiąca w szufladzie.

Jagoda

Dodano opinię: 06.05.2016

Czy mogę podawać 9 miesiecznemu dziecku rzeczy smażone ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.05.2016

My juz naszym dzieciom w tym wieku czasami podawałyśmy. 

Magda

Dodano opinię: 09.06.2016

moja córka ma 15 miesięcy i nie jadła nigdy amarantusa,czy mogę jej to podać bez obaw czy jednak na początek tylko na spróbowanie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.06.2016

Nie obawiałabym się.

Andżej

Dodano opinię: 14.06.2016

Fajnie wyszło z mąką żytnią

Marlena

Dodano opinię: 15.06.2016

Zamiast sera żółtego dałam płatki drożdżowe. Wyszło smacznie 🙂 nareszcie mam wydanie amarantusa, które mi pasuje.

Justyna

Dodano opinię: 22.06.2016

Gratuluję mega pysznego i odjechanego przepisu ! 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.06.2016

Dziękujemy! Cieszymy się, że smakowało:)

Asia

Dodano opinię: 26.07.2016

Ja już w ogóle zaszalałam hehe, nie dość, że zapomniałam dodać jajka 😀 to dałam mąkę ryżową i płatki amarantusa i wyszło super ! 🙂 

Cieszę się, że mogę podkradać wasze przepisy 😉 Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.07.2016

Eksperymentowanie to sukcesy kucharza:) Pozdrawiamy!:)

Paulina

Dodano opinię: 15.11.2016

Czy może być użyta mąka amarantusowa zamiast ziaren, Ew obok amarantusa ekspandowanego? Pozdr

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2016

Niestety nie. Cały sukces, smak i zdrowie tych plackow polega na ziarnach.

Marzena

Dodano opinię: 29.12.2016

Od którego miesiąca życia bezpiecznie podawać oliwki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.01.2017

Nie ma się co spieszyć, ale w potrawie, ta odrobina nie zaszkodzi. Takie same do jedzenia, to byśmy się wstrzymały. 

Justyna

Dodano opinię: 16.01.2017

Czy zamiast wątpliwej jakości pomidora, jakie są teraz dostępne, próbowałyście dawać pomidory krojone z kartonu? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.01.2017

Pewnie, z puszki tez, ale czytaj skład.

Aga

Dodano opinię: 21.02.2017

Przepyszne! I doskonale do wprowadzania zmian. Nie dodalam w ogóle sera żółtego i moim zdaniem wcale nie stracily na smaku, a dla malego dziecka lepsze. Raz zamiast pomidorow dalam starta czerwona papryke – tez wysmienicie smakowaly!

Krysia

Dodano opinię: 12.07.2017

hej, a mi została z wczorajszego dnia ugotowana komosa ryżowa – moze być? i drugie pytanie, bo akurat nie mam oliwek – co warto wrzucić do tego przepisu zamiast nich? Pozdrawiam.

p..mam nadzieję, ze moje dziecko w końcu coś z Waszych przepisów zje, raz tylko udało się z plackami z kaszy manny i bananów, cała reszta, od różnych placków po kolpcy, pulpeciki itd. przez 3 miesiące wypluwana 🙁 generalnie załamka :/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2017

Można. Próbuj, eksperymentuj. My tylko proponujemy:) 

Dominika

Dodano opinię: 22.12.2017

Pyszne!
zamiast pomidora dałam parę łyżek domowego keczupu. Wyszły baaaardzo smaczne!

Ela

Dodano opinię: 01.02.2018

Dziewczyny, to jest genialne 😀 szkoda, że wcześniej tego przepisu nie odkryłam… 😉 A mój mały kawaler zajadał i mówił „mniam, mniam” ;P

Kasia

Dodano opinię: 21.05.2018

Przepis świetny! Placuszki naprawdę smakują jak pizza 🙂 No i mistrzowskie zastosowanie amarantusa. Synek się nimi zajada.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.05.2018

My też uwielbiamy.

Joanna

Dodano opinię: 05.07.2020

Myślicie ze wyjdzie z mąką z amarantusa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Powinno.

Kasia

Dodano opinię: 23.02.2021

Czy ktoś próbował zamrozić? ?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek