Kolejny poranek, a Ty zastanawiasz, się co zrobić na śniadanie dzieciom? Życie byłoby zdecydowanie prostsze, gdybyśmy nie musiałby codziennie gotować i myśleć o tym ”co jutro na obiad”, prawda? Dlatego my z Anią, obiecałyśmy sobie, że przynajmniej raz w roku, spędzamy wakacje w miejscu, gdzie gotują za nas, a my tylko dbamy o to, by nie zabrakło nam w szafce makaronu  yyy wróć… kremu z filtrem :). Dwa tygodnie urlopu to i tak zdecydowanie za mało wolnego od gotowania, no ale radzimy sobie też na inne sposoby, by jak najmniej czasu spędzać w kuchni.

Oto nasze proste triki:

Planujemy logistycznie:) posiłki na cały tydzień i robimy porządne zakupy 1-2 x w tygodniu, tak, by czas w kuchni zmniejszyć do wymaganego minimum.

Dbamy o to, by zawsze w kuchni, było coś „awaryjnego” (makaron, kasza, mrożonki w lodówce, pomidory w puszce), z których w 20 minut można wyczarować szybkie, ale sycące danie.

Korzystamy ze sprzętów małego AGD, które ułatwiają gotowanie (blendery, miksery, gofrownice, roboty kuchenne – dziś będziemy dla Was jeden testować! – robot planetarny Kenwood Chef XL).

Gotujemy na dwa dni np. zupę, czy gulasz.

Czasem ratujemy się też gotowcami! a co:) Dobre pierogi ze sklepu, z prostym składem, nie są wcale złe.

Inspirujemy się też innymi przepisami bo do naszej kuchni też czasem wkrada się rutyna i orientujemy się, że co tydzień jest pomidorowa albo burgery z dorsza:).

Oczywiście, znacie nas, więc wiecie, że dania, które przygotujemy, muszą spełniać określone kryteria. Przede wszystkim być szybkie, ale równocześnie pożywne i zdrowe (bez białego cukru i soli). To dla nas najważniejsze!

Testując robota planetarnego Kenwood Chef XL, odwiedziłyśmy stronę You Ken Cook w poszukiwaniu inspiracji na dania, które pasowałyby do nas. Zajrzyjcie tam koniecznie! Zdjęcia wywołują ślinotok, same nie wiedziałyśmy, na co najpierw się zdecydować, od czego rozpocząć gotowanie. Część przepisów na stronie jest w formie krótkich materiałów wideo, gdzie gotuje Michel Moran z MasterChef’a. Zdradzę Wam, że niebawem spotkamy się z nim osobiście na warsztatach kulinarnych w Warszawie! Przepisy są naprawdę inspirujące, najbardziej spodobały nam się pomysły na jagielnik oraz tajską zupę dyniową, którą Asia od razu zaserwowała na sobotni obiad dziewczynom (dała tylko mniej pasty curry, bo Zuzia nie zjadłaby tak ostrej zupy).

Wracając do tematu gotowania, ostatnio na jednej z rodzicielskich grup na fb, pojawił się temat śniadań dla dzieci (także tych przedszkolnych i wczesnoszkolnych). Okazuje się, że ze śniadaniami rodzice mają duży problem, a raczej brak pomysłu i mało czasu o poranku. Bo najczęściej śniadanie to chleb z szynką, kanapka z dżemem, kakao, płatki kukurydziane z mlekiem, czy jajecznica. Jasne, dobrze jest, by każdego dnia podawać coś innego, ale pamiętając, by było to pożywne danie z dawką energii na cały poranek. Nam zamiast kanapki z serem czy szynką, bliżej do żółtej owsianki, kaszy jaglanej czy pankejków, ale mamy dla Was też pomysł na rewolucję śniadaniową – muffiny!

Tak, tak, wiemy, babeczki kojarzą się przecież z deserem:) Jasne, ale odpowiednio przygotowana muffinka, może być również wartościowym śniadaniem.

Oto trzy nasze propozycje, do których przygotowania wykorzystałyśmy naszego nowego pomocnika – robot planetarny Kenwood:

Bezglutenowe muffinki jaglane
z bananami

Pomidorowe muffiny z bazylią
i serem

Czekoladowe muffinki
z orzechami

PRZEPIS 1 I PRZEPIS 2 możecie zobaczyć w wersji video na naszym fb, klikając tutaj.

Przepis 1 Bezglutenowe muffinki jaglane z bananami

wiek: 8m+         
ilość sztuk: 12

Składniki:
  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej (orkiszowej, jeśli nie zleży Ci, by babeczki były bezglutenowe),
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka),
  • 2 małe, dojrzałe banany,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego.
Wykonanie:

Surową kaszę przesyp na sitko i przelej wrzątkiem. W małym rondelku połącz wodę z mlekiem i doprowadź do wrzenia. Dodaj rodzynki oraz kaszę, zmniejsz ogień i ugotuj pod przykryciem przez 20minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Piekarnik nastaw na 190’C z termoobiegiem. Uszykuj foremki do pieczenia muffinek.
Do misy robota planetarnego przełóż 2 białka i ubij je na sztywną pianę. Przełóż do miseczki.
Wykorzystaj misę robota ponownie – przełóż do niej ugotowaną, zimną kaszkę z rodzynkami, dwa banany bez skórki, żółtka jajek, olej, a następnie mieszaj końcówką w kształcie litery K, aż banany rozpadną się. Dodaj mąkę, cynamon, sodę oraz proszek i ponownie krótko wymieszaj. Teraz dodaj ubite białka i miksuj wszystko jeszcze kilkanaście sekund, aż składniki połączą się.
Nakładaj ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości, a następnie każdą babeczkę posyp niewielką ilością amarantusa ekspandowanego. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 20 minut.

muffinki jaglane z bananami na kuchennym blacie

Przepis 2 Pomidorowe muffiny z bazylią i serem

ilość: 14 sztuk
wiek: 12m+

Składniki:
  • 2 szklanki mąki ( u mnie jedna szklanka m. pszennej, jedna szklanka m. orkiszowej),
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 3/4  szklanki mleka,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 plasterki żółtego sera np. gouda,
  • 3 pomidory suszone z zalewy (oleju),
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 10 listków bazylii,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • opcjonalnie 30 g sera feta.

Suszone pomidory, żółty ser i listki bazylii drobno posiekaj. Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Przygotuj foremki do muffinek.
Do misy robota planetarnego przelej: jajka, olej, mleko, koncentrat pomidorowy i całość chwilę wymieszaj końcówką co ciasta w kształcie litery K.  Do płynu dodaj mąkę, proszek do pieczenia, słodką paprykę w proszku oraz posiekane pomidory, ser i listki bazylii.  Całość wymieszaj za pomocą robota, tak by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Ciasto będzie ciężkie i klejące. Takie ma być.

Za pomocą dwóch łyżek uzupełnij foremki ciastem. Jedną łyżką nakładaj porcję, a drugą zsuwaj powoli ciasto do foremki. Na koniec każdą babeczkę możesz posypać pokruszonym serem feta.

Piecz babeczki na środkowym poziomie piekarnika przez 25 minut. Na ciepło smakują najlepiej!

mieszanie składników na pomidorowe muffiny z bazylią i serem

Przepis 3 Czekoladowe muffinki z orzechami

wiek: 12m+
ilość: 10 sztuk

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/ 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (kubek 180g),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70% kakao,
  • 3 łyżki ulubionych orzechów,
  • opcjonalnie 3 łyżeczki miodu/ cukru trzcinowego i owoce np. wiśnie/ maliny.
Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Przygotuj foremki do muffinek.

Czekoladę posiekaj na małe kawałki, orzechy drobno posiekaj, lub zmiel w blenderze na proszek.

Jajka wbij do misy robota planetarnego i ubij na puszystą masę, za pomocą końcówką do ubijania. Dodaj jogurt, mleko, olej, a następnie krótko wymieszaj końcówką K. Dodaj mąkę, posiekane kawałki czekolady i orzechy, proszek do pieczenia i sodę oraz kakao i cukier/ miód. Wymieszaj ponownie końcówką do ciasta. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, napełniając do 3/4 ich wysokości. Możesz również do każdej babeczki dodać 1 wiśnię czy malinę, wciskając owoce do środka babeczki.

Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 25 minut.

śniadaniowe muffiny z czekoladą

Wszystkie przepisy są super szybkie w wykonaniu. Babeczki możecie przygotować nawet wieczorem, zapakować na noc w szczelnie zamknięty pojemnik, a rano podać na śniadanie w całości, lub pokrojone jak chlebek:)

  • Muffiny jaglane podawaj z ciepłym kakao i np. mini marchewkami do pochrupania.
  • Muffiny czekoladowe z herbatą/ wodą i np. 1/2 świeżego jabłka/ gruszki.
  • Muffiny pomidorowe z paskami kolorowej (żółtej i czerwonej) papryki.

To jak będzie? Kiedy zaskoczycie swoje dzieci śniadaniową muffinką?:)

Na stronie You Ken Cook, znajdziecie też inne ciekawe inspirujące przepisy np. na muffiny marchewkowe.

Zachęcamy do zaglądania nie tylko na nasz blog, ale też na stronę marki Kenwood:

A jeśli jesteście ciekawi, jakie inne funkcje ma robot, który pomógł nam w przygotowaniu babeczek, koniecznie zajrzyjcie na oficjalną stronę marki Kenwood.

Zainspirowana przepisami na stronie You Ken Cook, wykorzystałam go też do zagniecenia ciasta na pizzę i kruchego ciasta na mini tarty i ciasteczka. Mniam!

Partnerem wpisu jest strona z pysznymi inspiracjami kulinarnymi: