Jesień to czas kiedy częściej zostajemy w domu, teraz tym bardziej gdy wielu z nas pozostaje w kwarantannie. Ten czas warto wykorzystać na zaproszenie dzieci do kuchni i wspólne przygotowanie posiłku!

Dziś mamy dla was aż 3 propozycje z tym co łasuchy uwielbiają najbardziej czyli z czekoladą i kakao!

Czekolada czekoladzie nierówna, dlatego pamiętaj, by zawsze czytać jej skład. Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę i kakao o obniżonej zawartości tłuszczu?

Kakao jest spożywane od co najmniej 2500 lat i od dawna uważane jest za lekarstwo.. Ciemna czekolada i kakao bogate we flawonoidy mają korzystny wpływ na zdrowie osób dorosłych z czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego oraz u pacjentów z chorobą wieńcową. Ponadto gorzka czekolada i kakao bogate we flawonoidy mogą mieć działanie obniżające ciśnienie krwi (1).

Babeczki dyniowe z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (zobacz jak zrobić)
  • 1 szklanka mąki pszennej/ orkiszowej
  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 2 małe, dojrzałe banany
  • 3 kostki gorzkiej czekolady 85% kakao
  • 1 jajko
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki rodzynek

Piekarnik nastaw na 200’ C z termoobiegiem. Przygotuj wcześniej wszystkie składniki, by były w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wlej mleko, olej, rozbij jajko, dodaj puree z dyni, rozgniecione banany oraz rodzynki. Wymieszaj całość łyżką. Czekoladę drobno posiekaj i dodaj do masy.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą i amarantusem. Przesyp do masy i wymieszaj dokładnie łyżką, by wszystkie składniki połączyły się. Przełóż masę do foremek na muffinki, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 20 minut. Wyjmij babeczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pamiętaj, że każde danie zawierające dynię może wydawać się mokre, wilgotne, tak jest bo taka jest właśnie konsystencja dyni 😊

Dziecku podaj z Inką, a sobie zrób pyszną kawkę z mleczną pianką! 

Shake czekoladowy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • garść orzechów nerkowca
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 kostki lodu

Przygotuj blender. Do wysokiego naczynia wlej mleko, dodaj czekoladę, orzechy, płatki migdałowe i owsiane oraz miód. Całość energicznie zblenduj, na koniec dodaj kostki lodu i ponownie zblenduj, by lód się pokruszył. Gotowy shake przelej do szklanki. Smacznego!

Jeśli lubisz bardziej intensywny smak, dodaj 2 kostki gorzkiej czekolady zamiast jednej.

Miód oraz mleko krowie do picia podajemy dzieciom po 12 m. Każda czekolada zawiera cukier, ważne, by czytać etykiety i zwracać uwagę na skład tabliczki czekolady. Jeśli cukier jest wymieniony jako pierwszy składnik, unikaj tego produktu. Wybieraj czekoladę gorzką, która ma większą zawartość kakao niż czekolada mleczna, oraz cukier znajduje się na końcu listy składników.

Chrupiące, czekoladowe amarantuski

Składniki:

  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki oleju

 

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski wsyp amarantus, słonecznik i zamieszaj. Dodaj kakao, miód, jajka oraz olej. Wymieszaj całość łyżką, tak by składniki dokładnie się połączyły. Nabieraj porcję masy w dłonie, tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczaj je i układaj w odstępach na blachę. Ciasteczka piecz 15-18 minut na środkowym poziomie piekarnika.

To jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Pasują idealnie na wycieczkę do lasu, czy jesienny spacer w parku.

Partnerem wpisu jest marka Auchan.

Więcej na temat kakao możesz przeczytać tu:

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep