U podstaw zdrowego odżywiania leży wiele aspektów. Jednak pierwszym i najistotnieszym, który ma najwiekszy wpływ na naszą dietę, jest świadomość rodziców.

Tak. To Ty – Rodzicu, jesteś Tym, który buduje organizm swojego dziecka.

To w Twoich rękach leży to, co będzie jadło Twoje dziecko i co będzie składało się na jego zdrowie. Nie ma lepszego czasu, niż poczatek rozszerzania diety, by nauczyć go róznych smaków, pokazać wartości kryjące się we własciwych produktach, czy wpoić zdrowe nawyki, które pozostaną na całe zycie. 

Jak to zrobić?

Przede wszystkim przygotuj się. Tak, jak przygotowujesz sie do narodzin swojego dziecka, szykując wyprawkę, tak przygotuj się do jego żywienia. Zapoznaj się z najnowszymi wytycznymi, ale nie poprzestawaj na tym, śledź je, czytaj, zadawaj pytania, poszerzaj swoją wiedzę. 

Jeśli sama/sam nie odżywiasz się właściwie, zmień swoje nawyki żywieniowe, by nie tylko dziecko, ale cała rodzina odżywiała się zdrowo. 

Czytaj etykiety na produktach, które kupujesz i wybieraj te, z krótkim składem i bez konserwantów.

Korzystaj z produktów sezonowych.

Nigdy nie daj sobie wmówić, że zdrowe odżywianie dziecka to jedynie moda, zbędny wysiłek, czy nieefektywny zabieg, bo dziecko i tak będzie kiedyś jadło, co zechce. Owszem, może tak być, że w przyszłości wybierze inny model żywienia, ale fundamenty organizmu, jakie mu zbudujesz, to podstawa jego zdrowia.

Dlaczego akurat dziś o tym piszemy? Bo, jak co roku, wspieramy kampanię  Food Revolution Day. Akcja organizowana przez fundację mistrza kulinarnego Jamie'go Olivera. Ten kucharz walczy o świadomość zdrowego odżywiania dzieci na całym świecie. A wiecie, że my też  mamy takiego naszego polskiego Jamie'go:) Mamy Grzesia Łapanowskiego i jego Fundację Szkoła na Widelcu. Są wspaniali i uwielbiamy ich działania. Bardzo się cieszymy, że i w naszym kraju ta świadomość potrzeby właściwego żywienia rośnie. Wierzymy, że nasi czytelnicy taką świadomość mają. 

A oto jak wyglądały początki drogi ze zdrowym odżywianiem naszych dzieci: