4 porcje

IMG_1273

Ten makaron to świetny smak i sposób na przemycenie szpinaku, a szybkość przygotowania tej potrawy to kolejna zaleta. 

150 g szpinaku

100 g sera żółtego

1 szklanka śmietanki 30%

1,2 ząbki czosnku

1/2 cebuli

1,2 gałązki oregano

1 łyżeczka soku z cytryny/limonki

szczypta pieprzu

Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oliwy. Dodaj do niej szpinak i duś pod przykryciem, aż zmięknie. Całość skrop sokiem z cytryny/limonki. Dodaj śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj. Całość zblenduj. Przed podaniem dodaj do sosu ser, pieprz, posiekane listki oregano,zamieszaj i podgrzej, by ser się rozpuścił.

Ugotuj makaron, dodaj go do sosu i całość wymieszaj, by sos oblepił makaron.  

Jeśli używasz świeżego szpinaku, oderwij twarde łodyżki, posiekaj liście i dalej postępuj jak w przepisie.

 

11739751_1593972750866064_1546949983_n