http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/10/bananowe-babeczki.html


Składniki:
szklanka mąki pszennej (może być zdrowsza, pełnoziarnista);
pół szklanki oleju rzepakowego;
2 banany;
2 jajka
płaska łyżeczka cynamonu;
pół łyżeczki sody;
łyżeczka proszku do pieczenia;
3 łyżeczki płatków migdałowych;
garść rodzynek (dla tych, którzy lubią bardzo słodko) :).

Rodzynki zalewamy woda i moczymy. W tym czasie: nastawiamy piekarnik na 180'C z termoobiegiem.
W misce: Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy rozbełtane jajka, olej. Mieszamy.
W drugiej misce: łączymy mąkę, proszek, sodę, cynamon. Mieszamy składniki.
Łączymy składniki w obydwu misek. Mieszamy, odsączamy rodzynki i wrzucamy do miski. Gotowe ciasto nalewamy do foremek na babeczki/muffinki (do 3/4 wysokości), posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok.15-18 min. na środkowej kondygnacji piekarnika.
Te babeczki pojawiły się na warszawskich warsztatach 🙂
 

A tu te same babeczki, posypane amarantusem ekspandowanym:

DSC05428