
4 porcje 8 miesięcy+
Ten przepis na makaron spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy króluje na blogu od 2017 roku! Wow, to jeden z Waszych ulubionych przepisów. Nie dość, że sos świetnie imituje mięso:) to jeszcze jest bardzo pożywny i smakuje całej rodzinie!
Składniki:
- 4 pomidory bez skóry lub 1 kartonik krojonych pomidorów (ok 400 g)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy + 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- szczypta pieprzu
- makaron spaghetti/ penne/ świderki
Makaron gotujemy al’dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos (SOS NIE ZAWIERA GLUTENU):
W wysokim garnku gotujemy wodę (1 szklanka). Soczewicę płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut do momentu, aż wchłonie całą wodę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na małej patelni, na odrobinie oleju szklimy cebulę, a po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 1 min.
Suszone pomidory drobno siekamy.
Do garnka z soczewicą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, pomidory, przyprawy (paprykę, bazylię, oregano) blendujemy delikatnie (ale tylko do momentu, aż soczewica lekko się rozdrobni, chyba, że zależy nam na aksamitnie gładkim sosie, wtedy blendujemy dłużej). Wstawiamy garnek na palnik, dodajemy posiekane suszone pomidory i gotujemy sos na średnim ogniu (bez przykrycia) ok. 15 minut.
Ugotowany makaron polewamy sosem, możemy również posypać startym żółtym serem, parmezanem.
Wersję dla dorosłych można doprawić większą ilością pieprzu oraz solą.
Maluchom, które nie potrafią samodzielnie jeść makaronu spaghetti polecamy ugotować inny, bardziej poręczny kształt np. świderki, penne.


Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
super alternatywa do sosu pomidorowego
Smacznego:)
Rewelacyjny przepis!!!! Mniam !!!!
Dziękuję:)
Trzeba wyprobować 🙂
O tak, polecam:)
Makaron mogłabym jeść 3 razy dziennie! 🙂 Słodki maluch! 🙂
Na zdrowie:) Słodki maluch ma na imię Alicja:)
Napewno wypróbuję bo czerwoną soczewicę mam. Akurat wczoraj było spaghetti tak więc przepis poczeka do przyszłego tygodnia 🙂
Smacznego:)
Już wiem, co będę jutro miała na obiad! Brzmi pysznie, ostatnio mam mega fazę na czerwoną soczewicę! 😀
Smacznego:)
Dzięki! Rewelacyjne było! Bardzo mi posmakowało i będę częściej robiła! 🙂
Super, cieszę się, że trafiłam w Wasze gusta:)
u nas się świetnie sprawdza taki podobny sosik, ja to nazywam ala leczo: cebulka, cukinia, pieczarki, papryka i pomidorki z puszki i soczewica wlasnie:) pycha:D
Jasne, im więcej warzywnych dodatków tym ciekawiej:)
Zaskakująco smaczny przepis. Po zblendowaniu dodałam garść ugotowanej cieciorki, żeby było więcej do gryzienia 🙂
Cieszę się, że smakowało:)
Witaj jestem tu nowa i takie pytanko czy dania podane przewidują ilość na jedno dziecko, całą rodzinkę czy jak? Jestem mamą bliźniaczek i chciałam dzisiaj zrobić ten pyszny obiadek dla naszej całej rodzinki tj.4 osób.Dziękuje za informację
Witaj, zarówno moja jak i Ani rodzina to 2dorosłych + 1 dziecko i tak zazwyczaj gotujemy, choć czasem są to większe porcje, a czasem ciut mniejsze:) W niektórych przepisach dodałyśmy już ilość porcji, bo wiele osób o to pyta:)
Genialne! Pycha!
Smacznego:)
Ależ to dobre! Robiłam już raz, tydzień temu i dzisiaj robię znowu! 😀
Cieszę się, smacznego:)
zamiast soczewicy ciecierzyca będzie ok?
To znacząco zmieni smak i w ogóle przepis. Ciecierzyca jest sucha po ugotowaniu, ale wymieszana z pomidorami też wybornie smakuje, można spróbować:) Pamiętaj tylko, że ciecierzycę trzeba długo moczyć, a potem długo gotować.
Kolejne udane danie. Trafia na stałe do menu – Mężowi baaaardzo smakowało:)
Bardzo smaczne danie. Robiłam dwukrotnie – najpierw według przepisu, a kolejnym razem dodałam duszone mięso wołowe (mielone) i dodałam dodatkowy słoiczek swojskiego przecieru pomidorowego. W obydwóch wersjach wyszło super dobre 🙂
Oj smakowało! tylko niestety, u mnie soczewica nie najlepiej działa na jelita, mam nadzieję, że córka nie będzie miała podobnych problemów 🙂 Uwielbiam wasze przepisy!
Kolejne sprawdzone danie, dodaje do ulubionych. Podeszło całej rodzinie, nie tylko 1,5 roczniakowi, więc super. A dziecko zajada sie juz drugi dzien i wcale jego mina nie mowi, ze ma dosc 😉
Dalam troche wiecej przypraw (wszystkiego po lyzeczke, czasem kopiasta) i czosnku (3 ząbki) i na poczatku wydawalo mi sie, ze przesadzilam, ale danie potem "przejadlo sie" i jest super. Dla dziecka dogotowalam na mieciutko pare marchewek i dokroilam do tego (w porcji dla dziecka). Dla nas bomba. Polecamy, jesli ktos sie jeszczw waha.
Jeden z moich ulubionych przepisów z Waszego bloga! Mój 14-miesięczniak uwielbia ten sos, a ja jestem w nim zakochana:D I przyznam, że odkąd go odkryłam, robię go co tydzień 😀
hihihi, miło nam bardzoooo:)
Witam,
czy blendowanie sosu jest konieczne?
Nie, ale konsystencja będzie inna, co nie znaczy, że gorsza:)
Wczoraj całą rodziną zajadalismy się tym sosem a Agatce jeszcze nic tak nie smakowało!
Bardzo nam miło:))
Jeżeli chcę użyć świeżej bazylii i oregano, to jaką ilość?
Z 3-4 listki tego i tego będzie w sam raz, najwyżej dorzucisz:)
PRZEPYSZNE!
z zieloną soczewicą też dobre:)
Wyszło przepyszne jedynie dodałam troszeczkę cukru do sosu i rewelacja! Małemu bardzo smakowało – wszystko zjadł! Dziękuję!
Takie głupie pytanie: pomidory bez gniazd nasiennych?
My nie usuwamy gniazd nasiennych z pomidorow.
Super przepis-oszukalam troche meza nie wspominajac o soczewicy (inaczej pewnie by nawet nie sprobowal) i po wszystkim powiedzial, ze o dziwo bardzo dobre ;p. Mojemu malemu Niuskowi tez bardzo smakowalo 😀
Haha! To tak samo jak z moim mężem;) na samo hasło soczewica i "cieciórka" kręci nosem;P
[…] Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy. […]
Ależ to było dobre! Nie pamiętam, kiedy moja córeczka zjadła obiad w takim tempie;) Nawet mąż, który kręci nosem na hasło soczewica i "cieciórka" zjadł ze smakiem. Dzięki!
Czy mogę to danie podać 13 miesiecznemu maluchowi ?
Tak.
Pyszniutki! 🙂
Jeeejjuu dziewczyny dziękuje, że jesteście! Okazuje się, że mój syn jest uczulony na białko. Biedny drapie się w nocy 🙁 Dzięki Wam już nie dopuszcze grama białka w jego diecie. Szkoda , bo na komórce nie mogę wchodzić w zakładki i musze komputer przenosić do kuchni,ale warto. Może to kiedyś dopracujecie. Obiadek zaraz robie. Nadaje się dla dziecia 7 msc? Wysyłacie książki za granice?
Dlaczego nie możesz wchodzić w zakladki?
pYYYyyycha jest tak dobre że sotoję na garem i wyjadam… nie mogę się powstrzymać
Można wykonać makaron z cukinii i całe danie będzie bez glutenu.
tagliatelle: pokrój cukinię obieraczką na szerokie paski
spaghetti: pokrój cukinię na cienkie paseczki – dokonale sprawdzi się obieraczka Julienne lub temperówka do warzyw
gotować w gorącej wodzie dosłownie kilka minut. odcedzić jak makaron.
polecam.
można podać 8-miesięczniakowi?
Tak.
O super fajnie sos soczewica .jutro będę robić 😉
Dzięki za przepis. Rewelacyjnie szybki obiad i jaki smaczny! Tylko u mnie akurat bez cebuli, bo właśnie się skończyła ?Coraz częściej do Was zaglądam i jestem zachwycona☺
Dziś zamierzam wypróbować ten przepis:) mam tylko pytanie, czy pomidory suszone to sa te w oleju? pozdrawiam:)
tak:)
Zrobione. polecam dodać startą marchewkę na dużych oczkach. Odkąd zrobiłam bolonese włśnie z marchewką, do tej pory w podobnych przepisach zawsze dodaję. olecam, naprawdę jest spuer:)
Przepyszne.
Młoda co prawda zjadła sam makaron ale mi smakowało 😀
Następnym razem zrobię z mięskiem 🙂
Mój Wojtek wcinał aż mu się uszy trzęsły 🙂
Na stałe zagości w naszym menu 🙂
Jedno z nielicznych dań bezmięsnych, które smakuje córce. Wdała się w rodziców mięsożerców;) natomiast ten sos jest idealny- smakuje, składniki zawsze mam w domu, szybki w wykonaniu.
z bloga korzystam baaardzo często, większość bardzo smakuje (oprócz dań z „pesto” w tytule, nie wiedzieć czemu tych córa nie akceptuje 🙁 )
u mnie systematycznie powraca pytanie: jakie sery można podać poniżej roku ( u nas aktualnie prawie skończone 9 miesięcy). ogólnie jemy prawie wszystko, bez uczuleń na szczęście; ser w wielu daniach można pominąć, ale czasem danie aż się prosi o jakiś ciągnący dodatek. Podaje tylko twaróg na razie, żółty szczególnie zapiekany ciężkostrawny, feta solona, mozarella w słonej zalewie, a moja kuchnia dotąd nie była tak wyrafinowana i wielu innych nie znam:) proszę o podpowiedź, czy np dobrze opłukana kulka mozarelli w ciepłym daniu może być? co z mascarpone czy ricottą? jakieś inne opcje?
na razie podawałaby, tylko twaróg czy twarozek, powyżej 12 m inne sery czyli np zółty czy mozarella. Patrz po prostu na skład by było to mleko, kultury bakterii ew barwnik, ale brak azotanu potasu.
Witam. A na ile porcji wystarczy ten przepis ? Tzn chciałabym zjeść ja mój mąż i 8 miesięczna corcia 🙂
Najecie się:)
Czy można mrozić ten sos? Próboowałyście może?
Nie próbowałyśmy, ale pewnie mozna.
Ja mroziłam:-) wszystko ok po rozmrożeniu
Czy dziecku 7 m mogę dać ?
Rodzic podejmuje takie decyzje.
a w jaki sposób mrozicie sos?
Wsadziłam go zwyczajnie do woreczka strunowego. I rozmrazalam w temperaturze pokojowej
Czy w tym przepisie można pominąć suszone pomidory czy lepiej nie?
Tak
dziękuję!:)
Witam czy można zamiast pomidorów świeżych, bo to okres zimowy dodać sama Passate pomidorowa?
MOże być, ja wolę pokorjone pomidory w kartoniku ew. w puszcze.
Pyszny ten sos! 🙂
Dzień dobry, a raczej wieczór:) ja mam pytanie techniczne, Gdzie kupię kaftanik dla dziecka:)?
IKEA
Cudo!!!
Czy gotowy sos można mrozić?
Uhm tak tak tak:)
Pycha!!!! Jeden z lepszych przepisów na blogu 🙂
Zachęcona pozytywnymi komentarzami zrobiłam dziś na ten sos na kolację i niestety nie przypadł nam do gustu- sam sos smaczny w smaku ale mączysta faktura sosu nam przeszkadzała
Jak to w życiu:) gust kazdy ma inny:)
Korzystam z bloga od kilku miesięcy niemal codziennie 🙂 Ten sos robię już kolejny raz, jest pyszny! Mąż nawet nie marudził że nie ma mięsa! ?
W jakim celu plucze się soczewicę? Zrobiłam to danie ale zapomniałam o płukaniu soczewicy – mogę to podac dziecku czy lepiej nie?
Możesz:) Po prostu tak się robi, bo nie wiadomo, gdzie kto i jak to dotykał, przechowywał itd:) Ale gotowanie i tak niszczy bakterie.
Czy może ktoś pasteryzował już ten sos? Mam mnóstwo pomidorów i pasuje coś zrobić na zimę 🙂
Jeden z naszych ulubionych alaantkowych przepisow! Szybki, pyszny, zdrowy i niezawodny kiedy brak czasu! Ja go troche zmodyfikowalam, dodaje startej marchewki i posiekanej papryki. Na wierzch posypuje od serca zielona pietrucha. Dziekuje za inspiracje!
Mam problem.
Moje bobo nie umie za bardzo gryźć i wszystko woli zmiksowane bo inaczej pluje 🙁 jak ją oduczyć blendowanych potraw.
Z tego dania tylko makaron 🙁
A w jakim wieku jest?
Sos pycha 🙂
Sos pycha. Ale mam problem z tym jak zachęcić Małą do spróbowania :(. Nie chce otworzyć dzioba a jak uda się jej coś wciubić to pluje… pomocy
Jak ją przekonać?
po prostu podawaj, kilka razy, 8-9-10 zanim dziecko będzie chciało sprobować moze minąc trochę czasu.
Witam. Czy mogę zrobić sos z zielonej soczewicy? Wiem że w tytule jest czerwona? ale akurat na stanie mam zieloną i wielką ochotę na spróbowanie tego sosu ?
Jasne. Kolor będzie dziwny, ale zapewne będzie smacznie.
Pyszny sos! Soczewica świetnie udaje mielone ?
Pomóżcie, proszę. Jak to jest z tym parmezanem? Od kiedy można podawać? – wiem, że tutajyto pytanie brzmi trochę głupio i nie na miejscu… Co z kwestią mleka z którego zrobiono ser – pasteryzowane czy nie – czy to ma znaczenie? Na moim parmezanie NAPISALI Tylko MLEKO. Z góry serdecznie dziękuję ? ?
dzieciom i niemowlakom, podajemy tylko nabiał z mleka pasteryzowanego. Wtedy można od 6m.ale twarde sery np. żółte najlepiej po 12m bo zawierają sól.
Kolejne trafione danie – smakuje całej rodzinie 🙂
Ale to dobre… Uwielbiamy????
Pyszne! Super proste i składniki praktycznie zawsze pod ręką. To chyba będzie nasz ulubiony przepis. Córka zjadła z ogromym smakiem 🙂
ulubiony sos do spaghetti mojej córki 🙂
Pycha, właśnie gotuję kolejny raz 🙂
Danie jest kapitalne, świetnie dla tekstury sosu robi wykorzystanie suszonych pomidorów. Polecam!!!
Spaghetti jest rewelacyjne. Ten sos przepyszny. Córeczce bardzo smakowało, mężowi też po lekkim dosoleniu 😀 Dziecku podałam z kolorowym makaronem w kształcie dużych muszli – łatwo jej było złapać do rączki i sporo sosu wchodziło w te muszelki 🙂 Za to po jedzeniu obowiązkowa kąpiel ;-p
dziękujemy!
Ten przepis jest genialny ? z resztą jak chyba wszystkie przepisy których próbowałam. Dziecku prawie zawsze smakuje i mi także więc wszyscy zadowoleni. Zdrowo i smacznie i o to chodzi ?
Robiłam ostatnio 3latce! Co chwila powtarzała, że dobre lub pyszne i wciągała palcami, bo ugotowałam muszelki do tego 🙂
Tylko robiłam bez cebuli, bo nie jadamy i zazwyczaj nie mamy jej w domu.
Właśnie zrobiłam. Wyszło pysznie. Po dodaniu wszystkich pomidorów z puszki było zbyt pomidorowe, ale doszły przyprawy i chwilę się pogotowalo i wyszło extra 🙂 Nawet mąż się zajadał tak ze wylizał talerz, a on z tych co spaghetti tylko z mięsem 😉 dzieciak mruczał jak jadł. Dzięki za przepis 🙂
To danie zagościło u nas na stałe! Ale ma inną nazwę 😉 „Mamo,zrobisz dziś makaron z sosem,który smakuje jak boloński?” Tak się już „utarła” ta nazwa od czasów, gdy Synek jak słyszał soczewica,to uciekał z kuchni 🙂
Na ile to jest porcji? Nie widzę tutaj takiej informacji a to dosyć istotne. Chyba, że jestem ślepa
około 4
A jaka może być alternatywa do pomidorów,bo mój maluch ma uczulenie niestety. 🙁
To już będzie inny smak i inny przepis, ale można spróbować np. z mlekiem kokosowym.
Rewelacja
Mój dzisiejszy obiad. Mega pyszne! Dziękuję za przepis ?
Czym można zastąpić pomidory? Moja córcia ich nie lubi pod żadną podstacia.
Może spróbuj mleka kokosowego
Pycha! Nie myślałam, że to będzie aż takie dobre 😀
Witam,
zrobiłam dzisiaj ten sos i jest na prawdę super, tylko mam pytanie- dodałam suszone pomidory (same, w woreczku jak suszone owoce – czyli nie w zalewie, ) i zawierają sól, czy to problem żeby takie danie zjadło 13 miesięczne niemowlę?
Pozdrawiam
To minimalna ilość- spokojnie