Składniki:
4 pomidory bez skóry lub 1 kartonik krojonych pomidorów (ok 400 g);
1/2 szklanki czerwonej soczewicy + 1 szklanka wody;
1 łyżka oleju rzepakowego;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
3 suszone pomidory;
1/2 łyżeczki słodkiej papryki ;
1 łyżeczka oregano;
1/2 łyżeczki bazylii;
szczypta pieprzu;
makaron spaghetti.

Makaron gotujemy al'dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos (SOS NIE ZAWIERA GLUTENU):
W wysokim garnku gotujemy wodę (1 szklanka). Soczewicę płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut do momentu, aż wchłonie całą wodę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na małej patelni, na odrobinie oleju szklimy cebulę, a po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 1 minuty.
Suszone pomidory drobno siekamy.
Do garnka z soczewicą  dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, pomidory, przyprawy (paprykę, bazylię, oregano)  blendujemy delikatnie (ale tylko do momentu, aż soczewica lekko się rozdrobni, chyba, że zależy nam na aksamitnie gładkim sosie, wtedy blendujemy dłużej). Wstawiamy garnek na gaz, dodajemy posiekane suszone pomidory i gotujemy sos na średnim ogniu (bez przykrycia) ok. 15 minut.

Ugotowany makaron polewamy sosem, możemy również posypać startym żółtym serem.
Wersję dla dorosłych można doprawić większą ilością pieprzu oraz solą.
Maluchom, które nie potrafią samodzielnie jeść makaronu spaghetti polecamy ugotować inny, bardziej poręczny kształt np. świderki, penne.