Mięso królika ma wyjątkowy smak. Odpowiednio zrobione jest niezwykle smaczne. Często nas o nie pytacie, bo jest polecane dla niemowląt. A tu nie ma co kombinować. Warzywa, mięso i pieczemy. Zobaczcie.

Składniki:

  • mięso z królika (u mnie comber, skoki)
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 kalafiora
  • 3 gałązki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki papryki w proszku
  • opcjonalnie sól (dla dziecka powyżej roku)
  • woda/bulion do podlania mięsa
  • 1 łyżka masła

Nastaw piekarnik na 190’C. W naczyniu do pieczenia ułóż mięso, posyp je przyprawami i wetrzyj w mięso. Cebulę obierz i pokrój w piórka, marchewkę i pietruszkę w talarki, czosnek podziel na ząbki i każdy przekrój na pół, kalafior podziel na różyczki. Poukładaj warzywa i lubczyk ciasno pomiędzy mięsem i całość zalej wodą, tak by przykrywała 3/4 wysokości mięsa i warzyw. Przykryj naczynie (możesz papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. W połowie czasu obróć mięso i polej sosem, który powstał podczas pieczenia. Wyjmij naczynie i dodaj w kilku miejscach masło. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut. 

Wyjmij i ostudź. Danie podaj, np. z kaszą gryczaną. Możesz zabielić sos śmietaną i posypać koperkiem. 

Lubczyk nadaje mięsu super smak, ale jeśli go nie masz, użyj natki pietruszki i 1 łyżeczki suszonego lubczyku. 

Jeśli chcesz dobrze się przygotować do rozszerzania diety, poznać zalecenia i wiedzieć, jak i co podawać w pierwszych dniach nauki jedzenia, zapraszamy do naszej grupy kursantów Kursu BLW Online.

Ruszamy 5 października.

Dowiedz się, co zyskujesz zapisując się na kurs KLIK.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep