Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
truskawki

Tu podałam proporcję na obiad dla 2 dorosłych + dziecko. 

Ziemniaki gotujemy do miękkości, czekamy aż ostygną. Przepuszczamy przez maszynkę lub praskę, albo dusimy „ubijakiem” do puree:). Dodajemy rozbełtane jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rąk. Ugniatamy ciasto, powinno być miękkie, gładkie, troszkę klejące. Następnie odrywamy kawałki ciasta, spłaszczmy, układamy truskawkę i zalepiamy jak pieroga (spójrz na zdjęcia). Turlamy tak by powstała zgrabna kuleczka:) Knedle gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek, od momentu wypłynięcia ok. 5min. Ja polałam jogurtem naturalnym. W wersji dla dorosłych posypałam cukrem:)

Pamiętajcie, że knedle mogą być z wierzchu już np.letnie, ale w środku owoc może być jeszcze gorący!