3 porcje 7 miesięcy+

Mówcie, co chcecie, ale owsianka to śniadaniowy klasyk klasyków. Szybko się ją robi, a możiwość dodania różnych składników sprawia, że smakuje rewelacyjnie. Dziś wersja letnio – jesienna, ze śliwkami.

składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 łyżki płatków owsianych np. górskich,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 2 śliwki węgierki,
  • 1 łyżeczka oleju lnianego,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu.

Śliwki pozbaw pestek i pokrój w drobną kostkę*. Do garnka wlej mleko i wodę. Dodaj płatki owsiane, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż owsianka zgęstnieje. Około 10 minut. Do owsianki dodaj masło orzechowe, śliwki, cynamon i olej. Zamieszaj. Przełóż do miseczek i podawaj lekko ostudzoną.

*Maluszkom na starcie rozszerzania diety śliwki obierz.

Starszakom i dorosłym owsiankę możesz dodatkowo polać miodem. Pamiętaj, by owsianka była ostudzona. W wysokich temperaturach miód traci swoje wartości. Jeśli lubisz gęstą owsiankę, dodaj jeszcze jedną łyżkę płatków.

W przepisie jest masło orzechowe. Nie bój się podać go niemowlakowi. Silnym alergenem są orzechy arachidowe, ale nie przekonasz się, czy dziecko ma na nie alergię, jeśli ich nie podasz. Podaj dziecku wcześniej niewielką ilość masła orzechowego i sprawdź reakcję. PTP w zaleceniach tak wypowiada się na ten temat:

„Wg aktualnego (2007) stanowiska Komitetu Żywienia ESPGHAN, jak rów-nież AAP (2013), w chwili obecnej nie ma dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących (w krajach rozwiniętych należą do nich: mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, inne orzechy, ryby i owoce morza) zarówno u dzieci zdrowych, jak i z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choroby alergicznej. Pokarmy potencjalnie alergizujące najlepiej wprowadzać po raz pierwszy w domu, a nie w żłobku lub w restauracji”

Wiele podobnych wskazówek i informacji znajdziesz w naszym

profesjonalnym Kursie BLW Oline.

Właśnie trwają zapisy na kolejną, już 5, edycję.

Kliknij TUTAJ, by dowiedzieć się więcej o naszym kursie.