4 banany
1 jajko
100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
1 łyżeczka sody
1 laska wanilii
1 łyżka rodzynek1 łyżka żurawiny
2 łyżki zmielonych orzechów
Masło rozpuścić i ostudzić.
Rodzynki zalać gorącą wodą.
Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich jajko, roztopione masło – wymieszać łyżką. Dodać mąkę, sodę, odcedzone z wody rodzynki, żurawinę i zmielone orzechy, nasionka z laski wanilii (zeskrob je nożem, uprzednio rozcinając laskę wzdłuż) – wymieszać ponownie.Ciasto przełożyć do keksówki 10 x 20 cm. Piec przez 55- 60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika.
inspiracja- Moje wypieki
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Świetny pomysł 🙂
Jak myślicie jeżeli wyeliminować laske wanili, żurawinę i orzechy można chlebek podać Ok 7,5 msc ? Mamy juz wprowadzony gluten i jajka
tak
Znam wersję dla dorosłych. A ta dla dzieci też wydaje się smaczna ale zastanawiam się, czy 17 mies. dziecku podać sodę,wanilię i orzechy?
My podawałyśmy już w około 10 miesiacu
A co z wanilia? 🙂
Dodać;)Już poprawione i informacje naniesione:)
a uda się z maki kokosowej albo orkiszowej?
Nie robiłam. Wydaje mi się,ze z orkiszowej wyjdzie, choć może mniej urosnąć.
ja dałam połowe mąki kokosowej i polowe przennej tortowej i wyszlo pycha 🙂
A bez orzechów lub czym je zastąpić?
Orzechy możesz ominąć, lub zastąpić np. zmielonym słonecznikiem, migdałami…
Czy zamiast sody moze byc proszek a zamiast masla olej?
Jasne:)
A ile oleju zamiast masła? Ania
około 1/2 szklanki.
Czym mogłabym zastąpić jajka? Moja córa jest na nie uczulona. Ania
jajka świetnie zastępuje len mielony zalany ciepłą wodą 🙂
Hej. A czy można taki wypiek zamrozić? Nigdy nie mroziłam gotowego (upieczonego) już ciasta, a mam formę do mini keksów, więc akurat takie porcje 'na raz' by mi wyszły. Nie znoszę bananów i nie mam pojęcia o ich obróbce termicznej 🙂
myślę,ze możesz spróbować:)
Pychota!! Mnie sie skonczyla maka pszenna wiec zmieszalam kukurydziana, orkiszowa, zytnia i owsiana z resztka pszennej. Dodalam czubata lyzeczke sody zeby mi uroaslo. Migdaly mielone (nie mialam orzechow). I wyszlo pyyyszne! Dziekuje za Wasze przepisy
Wszelkie modyfikacje, zwłaszcza te kończące się sukcesem, są mile widziane:)Może zdjęciem się pochwalisz?:)
Z checia bym dodala tylko cos mi nie wychodzi wklejanie go tutaj.. Nie wiem czy sie uda.
Ale piękny!I naczynie jakie rewelacyjne!:)Super!
Udalo sie 🙂 🙂 Swoja droga tez mam Antosia (14 miesiecy) i ostatnio codziennie jestem na Waszej stronie w poszukiwaniu sniadaniowo/obiadowo/ kolacyjnych inspiracji. I znajduje je:-) 🙂
Cieszymy się,że tak się u nas rozgościłaś:)
Witajcie! Mój chlebek wyszedł bardzo mokry w środku (według mnie niedopieczony) mimo, że trzymałam go 70 min w piekarniku, myślicie, że to przez brak sody, bo jej nie dodałam, ale resztę zrobiłam tak jak w przepisie. 🙂
Ciężko powiedzieć. Soda ma głównie zadanie,by ciasto urosło. Chlebek jest lekko wilgotny,bo ma dużo bananów, ale 70 minut to sporo czasu by doszło do siebie. Może po prostu wyszedł zakalec,tak czasem bywa.
Od dawna miałam w planach upiec domowy chlebek dla syna, ale nigdy nie zabrałam sie do tego sądząc, że wykonanie jest dość trudne i czasochłonne. Zajrzałam na Wasz profil w poszukiwaniu czegoś na obiad, bo skończyły mi się pomysły 😀 i znalazłam ten przepis. Po głowie się pukam, że nie zajrzałam wcześniej i zaraz zabieram się do robienia chlebka. Nie mam żurawiny co prawda, ale mam daktyle, rodzynki i ziana słonecznika (brak migdałów). Przez Was mam dzisiaj dzień spędzony totalnie w kuchni, ponieważ znalazłam tyle cudownych przepisów, że muszę je zaraz koniecznie wypróbować! 😀 np. ślimaki z twarożkiem czy krem z ciecierzycy (akurat robię hummus dla Młodego więc nieco cieciorki zostawię na zupkę). Dziękuję Wam Kochane za przepisy i wenę! Czekam na więcej! <3
Super! Sama zjadłam chyba 3/4 blachy, nie mogłam się oprzeć 😛 Idealnie słodkie i ta konsystencja… mhmmm
Jest pyszne ale czy powinno być takie mokre w środku? Coś zrobiłam źle?
Powinien być ilgotny od bananów, ale nie mokry.Może za mało mąki.
Mi też wyszedł bardzo mokry w środku:( Czy mimo wszystko-skoro to zakalec najwyrazniej- mogę dać dziecku? Skórka jest chrupiąca, dałam mu kawałek i oszalał z radości ! Czy mu nie zaszkodzi ?
Jeśli to zakalec, to nie podawaj go dziecku, bo to nic innego jak surowe ciasto.
Witam, także wyszedł mi zakalec, próbuję po raz kolejny, dałam tym razem więcej mąki, właśnie piekę. Mam stary piekarnik gazowy, może było też za krótko? Nie mam termoobiegu. Wspaniały blog, dziękuję!
Kolejna pyszota z tego bloga. Wyszedł super. oto foto:)
Srodek
A u mnie zakalec ciasto nic nie wyroslo 🙁 nie wiem co zrobilam źle, a tak liczylam na ten chlebek. Sprobuje jeszcze raz moze tym razem się uda
Na pewno się uda. Może skladniki były zimne.
U mnie wyszedł wilgotny super w smaku bo mialamnjuz bardzo dojrzałe banany. tylko jakiś jasny. dużo jaśniejszy niż wszystkie tu na zdjęciach. Ale pyszny i właśnie z córkami zajadamy ze smakiem
Do ciasta dodałam mąkę orkiszową ,ale dodatki powiększyłam o płatki kokosa i czekoladę czarną 74% dwa paseczki i pokroiłam w kostkę,oraz przyprawę do grzanego wina 1 łyżeczkę.Smakuje wyśmienicie,ale ciasto nie jest ścisłe lecz kruche.Maria
Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej i dodałam płatki kokosa oraz czekoladę dwa paski pokrojone w kostkę i 1-dną łyżeczkeprzyprawy do grzańca.Wyśmienite!
Wyszlo super, dzieki za przepis!
Wyszedł idealny!
Nie miałam masła i dodałam zamiast tego 3/4 szklanki oleju rzepakowego 🙂
Taka alternatywa dla maluszków, które nie mogą mleka krowiego.
Do tego 6 drobno posiekanych truskawek.
Ciasto wyszło obłędnie pyszne. Mój Antek poleca. Tylko pies biedny, bo tym razem było mało okruszków.
Super ciasto ! Ja zamiast orzechów dodałam masło migdałowe, a mąka pół na pół pszenna i orkiszowa.
Dwa razy robiłam i dwa razy zakalec, nie wiem o co chodzi, ale trzeciej szansy już mu nie dam 😉
Super przepis! Zrobiliśmy dziś z Leo i oboje jesteśmy zachwyceni ? dziękujemy.
Pyszne latwe zawsze mi wyjdzie i szybko znika:)właśnie robie wersję z gorzka czekolada
Czy uda się zrobić z tego przepisu mufinki nadziewane powidłami? Wersja podstawowa jest u nas testowana od kilku miesięcy i wychodzi obłędnie, uwielbiamy???
Tak
Mam pytanie odnośnie ciasteczek, chlebka itp. Z przepisów tutaj, ile można takie wypieki przechowywać, żeby podać dziecku? Czy tutaj też stosujemy zasade do 48h?czy można dłużej odrobine?
raczej po 2 dniach to będą twarde jak kamień, więc nie polecamy:)
Helo. Czy jeśli zamiast jajka dodam aquafaby chlebek się uda ?
powinien:)
Gorąco polecam zrobienie tego wypieku na prawdę pyszny! Od rana z synkiem (16 miesięcy) jemy z jogurtem. Mniam!
Czy można podać w 6 miesiącu, jeśli maluch jadł już jajo i mąkę?
nie polecamy
hmm a dlaczego nie od 6 miesiąca? ?
bo maluszkom po 6 m podajemy proste, mało składnikowe dania najlepiej gotowane, parowane.
A jakiś przepis na chlebek bananowy od 6 miesięca jest lub będzie? 🙂
Tylko piec w termoobiegiem czy góra dół Plus termoobiegiem?
termoobieg
Uwielbiam ten przepis i zastanawiam się czy mogę wykorzystać go na muffinki w wersji bezglutenowej (do przedszkola na urodziny). Jaką mąkę dodać i czy zmodyfikować jakoś przepis?
pomieszaj kukurydzianą z owsianą, może być też trochę ziemniaczanej, ryżowej:)
Dziewczyny,co do wyrabiania ciasta. Zamiast lyzek i widelcow uzywajcie UBIJACZKI DO ZIEMNIAKOW. Mega i brudzisz tylko jedno narzedzie.
właśnie zajadam, wyszedł pyszny ? dodałam 1 łyżeczkę syropu daktylowego, sezam, karob, pominęłam orzechy i rodzynki 😉 pychota!
aa i jeszcze szczyptę cynamonu 😀 i wierzch posypałam sezamem też, no obłęd ???
2,5 latka poradziła sobie z tym przepisem 🙂 dziękujemy za kolejną inspiracje
Mnie niestety tez wyszedł zakalec dwa razy z dwóch różnych przepisów, nie otwierałam piekarnika w trakcie pieczenia i składniki nie były z lodówki. Wiecej za chlebek bananowy się nie zabieram ?
Wyszedł świetny, słodki, wilgotny i delikatny. Przygotowałam go dokładnie wg przepisu i nie ma zakalca, żurawnę zamieniłam na suszone śliwki. Dzięki za pomysł
Właśnie upiekłam dla męża i synka?
Jest przepyszny?
A czy 9 miesięcznemu dziecku mogę podać taki chlebek z sodą?
Tak
Dziewczyny? Zakalec??
Nie widać wyraźnie na zdjęciu, ale nie wygląda źle. Sprawdzałaś patyczkiem?
Jaki zakalec?! Piękny chlebek!:) Większość wypieków gdzie jest sporo bananów na ogół są lekko „klapnięte”, więc nie ma się co przejmować!;)
Witam. Moj chrześniak uwielbia banany. Miło że trafiłem na taki przepis. Tylko mam pytanie. Czy można użyć tylko mąki kukurydzianej czy lepiej jest ją pomieszać z innymi mąkami.
Nie próbowałyśmy. Możliwe, że nie wyrośnie tak ładnie.
Wypróbowałem i wyrosło tak, że wierzchnia warstwa ciasta pękła. Idealnie wyrosło. Użyłem 3/4 mąki pszennej i kukurydzianej.
Właśnie mi się upiekł z mąka kukurydziana?
Dodaje nieco więcej rodzynek i żurawiny, czasem też kakao platki migdałów i podaje jako standardowe ciasto, również dorosłym. Jest tak pyszne, że nie wyobrażam sobie robić chlebka z przepisu z cukrem 🙂
Też tak myślę! Jest tak słodkie, że nie wiem po co dodawać cokolwiek słodzącego. Przepyszne!
Witam czy można ustawić piekarnik do pieczenia na górę i dół lub sam dół ?
Najlepiej góra-dół
A jak wygląda kwestia wykorzystywania mielonych orzechów przy wysokich temp? Ponoć nie należy ich dodawać do wypieków podobnie jak mąki migdałowej. Co o tym sądzicie?
To chodzi głównie o osoby, które wykorzystują w diecie jedynie pieczywo z ziaren (takie 100%) oraz maki migdałowej czy mąk na bazie ziaren. Chodzi o proporcje kwasów omega 3 i 6. Jeśli takie wypieki w naszej diecie pojawiają się okazjonalnie, nie są niebezpieczne.
A ja mam pytanie, ile u Pani liczy szklanka? 250 gramów? Bo ja zawsze liczę na gramy i mam wrażenie, że licząc za szklankę 250 gramów, tej mąki jest za dużo. Bardzo proszę o informację, bo próbuje już chyba 5 raz zrobić ten chlebek i tylko raz wyszedł dobry, mam wrażenie że coś jest nie tak w ilości maki…..
250ml
Dzień dobry, czy można zastąpić sodę ekologicznym proszkiem do pieczenia? Dziękuję za odpowiedź.
Tak.
Wlasnie zrobilismy z mezem. Pyszne! Ale oklapniete:( Czy to moze byc wina bananow czy moze dlatego, ze ilosc skladnikow od Was, a blaszka troche wieksza?
Wygląda jakby keksówka była szersza od naszej.
Zrobiony kolejny przepis od was i jak zwykle super! Chlebek wyszedł super pyszny. Dziękuję za przepis 🙂
Cześć. Zrobiłam z 2.5 banana mąki tyle samo ale tylko pszennej orzechy u mnie nekrowiec i zamiast rodzynek kilka suszonych moreli. Wyszedł bardzo dobry. Pieklam do suchego patyczka ok. 15 min mniej niz u was. Wilgotny od bananów. słodko i zdrowo. Bardzo dobry dla mojego synka dzięki!