http://www.alaantkoweblw.pl/2015/05/chlebek-bananowy.html#more

 



4 banany
1 jajko
100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
1 łyżeczka sody
1 laska wanilii
1 łyżka rodzynek1 łyżka żurawiny
2 łyżki zmielonych orzechów

Masło rozpuścić i ostudzić.
Rodzynki zalać gorącą wodą.
Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich jajko, roztopione masło – wymieszać łyżką. Dodać mąkę, sodę, odcedzone z wody rodzynki, żurawinę i zmielone orzechy, nasionka z laski wanilii (zeskrob je nożem, uprzednio rozcinając laskę wzdłuż) – wymieszać ponownie.Ciasto przełożyć do keksówki 10 x 20 cm. Piec przez 55- 60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika.
inspiracja- Moje wypieki