Miewacie w domu ”stare” owoce, które leżą i w sumie nikt już ich nie chce zjeść?
O ile nie zaczynają pleśnieć, czy nie są mocno poturbowane, lub nagryzione, nic nie stoi na przeszkodzie, by je zjeść.
Wiadomo, wygląd wizualny to główny powód dla którego jemy coś ze smakiem, dlatego ciemne skórki bananów nie cieszą się taką popularnością jak jędrne, żółte banany.
Jeśli nie masz pomysł jak wykorzystać owoce i warzywa, które zaczynają się starzeć, po prostu zrób z nich koktajl owocowo-warzywny!
Składniki tak naprawdę dowolne, u nas tym razem:
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 banan,
- 2 jabłka,
- 2 mandarynki.
Wszystko blendujemy i ewentualnie, jeśli koktajl jest bardzo gęsty możecie dolać wodę. Koktajl z warzyw i owoców jest świetnym ”daniem”/ przekąską na drugie śniadanie czy podwieczorek.
#gallery-5 {
margin: auto;
}
#gallery-5 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 16%;
}
#gallery-5 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-5 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (3)
Lila
Dodano opinię: 14.03.2020
Świetny pomysł! Miałam właśnie na zbyciu dwie małe czerwone pomarańcze, więc akurat się nadały. Kolor nam wprawdzie wyszedł różowo-zielony, ale najważniejsze, że koktajl zjedzony/ wypity. Seler nieźle przełamuje owocowy smak, Dodałam jeszcze 4 sparzone migdały bez skórki.
Asia
Dodano opinię: 19.03.2020
Nie wyrzucaj, wykorzystaj! 😉 Widzę, że psi patrol na tapecie nie tylko u nas 😉 My od 11dni lecimy na „zapasach”… Dzisiaj przegląd lodówki zaowocował mega warzywnym rosołem a jutro placki z cukinii. Zostaje tylko samotna bulwa selera ale jakaś zupa-krem pewnie się nawinie 🙂
Pozdrawiam i zdrówka życzę Wszystkim w tych strasznych czasach :*
Gośka
Dodano opinię: 27.03.2020
Polecam wykorzystanie „wczorajszych” bananów do zrobienia muffinek
https://alaantkoweblw.pl/bananowe-babeczki/
Nie trzeba rodzynek ani płatków migdałowych, i tak są pyszne!