Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 stycznia 2015

„Zimowe ciasteczka amarantusowo-orzechowe”

szklanka orzechów; 10 łyżek amarantusa ekspandowanego; 2 łyżki rodzynek; 1 banan; 1 łyżka miodu; 1 łyżka startej skórki z pomarańczy; 1 łyżeczka cynamonu w proszku; szczypta imbiru; szczypta kardamonu. Nastaw piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umyj dokładnie i sparz pomarańczę Zetrzyj jej skórkę na najdrobniejszych oczkach tarki. Zblenduj...

szklanka orzechów;
10 łyżek amarantusa ekspandowanego;
2 łyżki rodzynek;
1 banan;
1 łyżka miodu;
1 łyżka startej skórki z pomarańczy;
1 łyżeczka cynamonu w proszku;
szczypta imbiru;
szczypta kardamonu.

Nastaw piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Umyj dokładnie i sparz pomarańczę Zetrzyj jej skórkę na najdrobniejszych oczkach tarki.
Zblenduj orzechy, by były drobne, ale nie sproszkowane. Przełóż do miski, dodaj amarantus, rodzynki, startą skórkę pomarańczową, rozgniecionego widelcem banana, miód,cynamon, imbir i kardamon – wymieszaj wszystko dokładnie najlepiej ręką, by składniki się połączyły.
Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je na dłoni, tworząc małe ciastka. Układaj na blaszce.
Piecz przez 10-15 minut.

Gdy robisz ciasteczka niemowlakowi, pomiń miód. Do roku go nie podajemy.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (11)

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 13.01.2015

często robię ciasteczka amarantusowe, ponieważ po upieczeniu są mięciutkie i super słodkie, pycha!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2015

My też kochamy amarantus pod każdą postacią:)

Magdalena B

Dodano opinię: 22.01.2015

nie robiłam jeszcze amarantusków z orzechami, ale na pewno jest to pomysł do wypróbowania 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.01.2015

Polecamy się:)

Karolina Sawulak

Dodano opinię: 27.01.2015

Pyszne!!! Co prawda nie miałam orzechów, więc zmieliłam domową granolę z ziarnami 😉 wyszły obłędne.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2015

Na zdrowie!:)Bardzo cieszymy się,że smakuje:)!Pozdrawiamy!

Marta

Dodano opinię: 28.06.2016

Czym zastapic banana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.07.2016

W tym przypadku ciężko, bo jest on podstawowym spoiwem masy. 

Paulina

Dodano opinię: 19.12.2017

A oto moje ciasteczka właśnie z tego przepisu, który jest też w Waszej najnowszej książce. U nas ostatnio hit! Sądzę, że w święta też u nas zagoszczą 🙂
P.S. Dodałabym zdjęcie, ale nie wiem jak 🙁

Mama Gosi

Dodano opinię: 17.08.2019

Wg opisu przepis jest na 8+, a wśród składników jest miód. Czy miód nie powinien być podawany po 12 miesiącu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.09.2019

Na samym dole przepisu jest info na ten temat

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek