Składniki:
5-6 dużych ziemniaków;
łyżka suszonego rozmarynu; lub/i
łyżka tymianku; lub/i
łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki;
2 łyżki oliwy z oliwek;
rękaw foliowy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w nieregularną, dużą kostkę. Wrzucamy do rękawa, posypujemy np. rozmarynem, można tez użyć gotowej przyprawy do ziemniaków (uwaga na sól!), polewamy oliwą i zamykamy rękaw. Kilka razy potrząsamy:) aby wszystko ładnie się wymieszało.
Worek kładziemy na blasze, a blachę do piekarnika (200’C, ok. 30-40 min.). Po ok. 30min. rozrywamy worek tak by ziemniaczki się przypiekły i były chrupiące.
Idealny dodatek np. do ryby czy kurczaka:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (4)
Iwona
Dodano opinię: 08.03.2015
Ziemniaczki bardzo smaczne u nas z tymiankiem i majerankiem.Roszkowi smakowały i nie tylko jemu – musieliśmy dorobić więcej dla tatusia:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2015
No tak, tatusiowie znani są z tego, że jedzą najwięcej:)
nina
Dodano opinię: 17.09.2015
Ile mniej więcej miesięcy Ala ma na zdjęciu? Jak ona ładnie posługuje się widelcem i ma taką dużą porcję! Daje radę tyle zjeść?
zosiasamosia
Dodano opinię: 30.08.2018
Ten przepis jest mega! Podobnie jak wyzej, malo nam bylo ☺️