Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 maja 2014

„Ziemniaki i pstrąg z pieca”

Składniki:Porcja dla 2 dorosłych i dziecka:2 świeże pstrągipół cytryny pokrojonej w talarkiok. kg ziemniaków obranych i pokrojonych w talarkitymianek suszonyoliwa z oliwekświeża natka pietruszkizioła prowansalskieew. czosnek Piekarnik nastawiamy na 180’C z termoobiegiem.Ziemniaki myjemy, kroimy, osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tymiankiem i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsuwamy do piekarnika na najniższą kondygnację...

Składniki:
Porcja dla 2 dorosłych i dziecka:
2 świeże pstrągi
pół cytryny pokrojonej w talarki
ok. kg ziemniaków obranych i pokrojonych w talarki
tymianek suszony
oliwa z oliwek
świeża natka pietruszki
zioła prowansalskie
ew. czosnek

Piekarnik nastawiamy na 180’C z termoobiegiem.
Ziemniaki myjemy, kroimy, osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tymiankiem i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsuwamy do piekarnika na najniższą kondygnację i pieczemy ok 35-40min. w tym czasie od razu zabieramy się za rybę…

Myjemy, patroszymy, nacieramy ziołami np. prowansalskimi, czosnkiem, pieprzem kolorowym, do środka wkładamy po 2 małe talarki cytryny i natkę pietruszki. Obwijamy folią aluminiową i układamy na ruszcie/kratce (zwał jak zwał) i dokładamy do piekących się już ok. 20 min ziemniaków (tak by ryba była w piekarniku też ok. 20min). Wsuwamy na najwyższą kondygnację piekarnika.

Dodatkowo miałam dziś brokuła, ale każdy może użyć ulubionych warzyw:) Smacznego:))))

Aaaa i naważniejsze – dziecku podajemy najmniej spieczone ziemniaki, i kawałek swojej ryby dokładnie sprawdzając czy nie ma ości!!!!

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (2)

Justyna

Dodano opinię: 06.06.2019

Czy pstrąg tęczowy / łososiowy to dobra ryba dla niemowlaka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

tak pod warunkiem, że nie jest hodowlana tylko z połowów oraz że nie ma ości

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek