Porcja dla 2 dorosłych i dziecka:
2 świeże pstrągi
pół cytryny pokrojonej w talarki
ok. kg ziemniaków obranych i pokrojonych w talarki
tymianek suszony
oliwa z oliwek
świeża natka pietruszki
zioła prowansalskie
ew. czosnek
Piekarnik nastawiamy na 180’C z termoobiegiem.
Ziemniaki myjemy, kroimy, osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tymiankiem i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsuwamy do piekarnika na najniższą kondygnację i pieczemy ok 35-40min. w tym czasie od razu zabieramy się za rybę…
Myjemy, patroszymy, nacieramy ziołami np. prowansalskimi, czosnkiem, pieprzem kolorowym, do środka wkładamy po 2 małe talarki cytryny i natkę pietruszki. Obwijamy folią aluminiową i układamy na ruszcie/kratce (zwał jak zwał) i dokładamy do piekących się już ok. 20 min ziemniaków (tak by ryba była w piekarniku też ok. 20min). Wsuwamy na najwyższą kondygnację piekarnika.
Dodatkowo miałam dziś brokuła, ale każdy może użyć ulubionych warzyw:) Smacznego:))))
Aaaa i naważniejsze – dziecku podajemy najmniej spieczone ziemniaki, i kawałek swojej ryby dokładnie sprawdzając czy nie ma ości!!!!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
Justyna
Dodano opinię: 06.06.2019
Czy pstrąg tęczowy / łososiowy to dobra ryba dla niemowlaka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
tak pod warunkiem, że nie jest hodowlana tylko z połowów oraz że nie ma ości