Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 grudnia 2022

Prosta zapiekanka jajeczna z ziemniakami i szpinakiem

Zapiekanka jajeczna to pomysł na szybki obiad z prostych składników. Możesz wykazać się przy niej kreatywnością i dodawać swoje ulubione składniki. My proponujemy wersję podstawową.

 

Prosta zapiekanka jajeczna z ziemniakami i szpinakiem

Zapiekanka jajeczna to pomysł na szybki obiad z prostych składników. Możesz wykazać się przy niej kreatywnością i dodawać swoje ulubione składniki. My proponujemy wersję podstawową.

Składniki:

8 większych ziemniaków
100 g szpinaku
7 jajek
100 g tartej mozzarelli + opcjonalnie do posypania
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprz
1 łyżeczka masła
Około 5 łyżek oleju rzepakowego

Wykonanie:

Przygotuj naczynie do zapiekanek i wysmaruj je olejem. Nastaw piekarnik na 200’ C z termoobiegiem. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
Obierz ziemniaki i pokrój wzdłuż w cienkie (na 2 mm) plastry. Wyłóż nimi „na zakładkę” naczynie, również boki.
Na dużej patelni rozgrzej masło i wyłóż na nią szpinak. Duś przez chwilkę (2 minuty), mieszając. Szpinak szybko stanie się miękki. Ostudź, a następnie zblenduj. Na tej samej patelni zeszklij cebulę. Wyłóż ją na ziemniaki, a następnie posyp całość mozzarellą.
Do wysokiej miski wbij jajka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, szpinak i zblenduj całość. Zalej masą ziemniaki, a następnie poukładaj na wierzch pozostałe plastry ziemniaków i skrop je olejem. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 180’ C. Piecz 30 – 35 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. Przed wyjęciem sprawdź miękkość ziemniaków. Czas pieczenia może się wydłużyć, jeśli ziemniaki będą grubiej pokrojone.
5 minut przed wyjęciem zapiekanki możesz ją dodatkowo posypać mozzarellą.

Jeśli pominiesz mozzarellę (nie będzie wówczas taka ciężka), zapiekankę możesz podać dziecku już po 8,9 miesiącu.

Zapiekanka jajeczna świetnie smakuje z jogurtowym sosem czosnkowym lub koperkowym.

Prosta zapiekanka jajeczna z ziemniakami i szpinakiem
Prosta zapiekanka jajeczna z ziemniakami i szpinakiem
Prosta zapiekanka jajeczna z ziemniakami i szpinakiem
Prosta zapiekanka jajeczna z ziemniakami i szpinakiem

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (42)

Agata

Dodano opinię: 19.01.2019

Przepyszne! Zrobiłam dziś na obiad i dzieciaki (6 lat i 1,5 roku) zajadały się! Do szpinaku dodałam trochę gałki muszkatołowej i czosnek (brakuje w przepisie info kiedy dodać, ale założyłam, że do szpinaku). Ziemniaki trochę posoliłam i posypałam pieprzem, bo to wersja dla całej rodziny. Mąż brał 2 dokładki. Pycha! Dziękuję!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.01.2019

Tak, zagubiła się, ale już dodana. Smacznego:)

Agnieszka

Dodano opinię: 06.01.2021

Można mrożony szpinak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Można tylko trzeba rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody.

Izabela

Dodano opinię: 20.01.2019

Może być szpinak mrożony?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.01.2019

Tak

Maria

Dodano opinię: 25.01.2019

A czy ta masa wychodzi przed pieczeniem mega płynna? Mi się ziemniaki trochę podtopiły 🙂
A i nie dodałam gałki muszkatowej bo nie było w przepisie 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.01.2019

Tak, płynna

Mag

Dodano opinię: 30.01.2019

Nie trzeba podgotować wcześniej ziemniaków?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 31.01.2019

Nie. Pokroj cienko.

Aga

Dodano opinię: 31.01.2019

Czym można zamienić szpinak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Jarmużem albo pomiń

Weronika

Dodano opinię: 02.02.2019

Wyszło super! Tylko nie dałam tyle jajek co w przepisie, tylko 4 sztuki plus małą śmietanę 12% i gałkę muszkatołową i więcej czosnku (którego jestem fanem hehe). Dziecko (13 miesięcy) naprawdę jadło chętnie kęs za kęsem!!! Polecam ten przepis 🙂

Ania

Dodano opinię: 06.03.2019

Przepis jest od 12mcy dopiero? Mogę podać wcześniej jeśli już wszystkie składniki dziecko próbowało?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

rak

Paulina

Dodano opinię: 02.04.2019

Dziewczyny zapiekanka zrobiona. Z 4 jajek bo nie możemy jeszcze za dużo ich jeść, ale z dodatkiem gotowanego indyka i koperku. Mmm pyszności 🙂 dzięki że jesteście 🙂 dopiero zaczynamy blw bo mój książę nie zgodził się na słoiczki. Musi mieć jedzenie w rękach żeby jeść a łyżeczka i papki są beee 😀

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.04.2019

Powodzenia!

Jola

Dodano opinię: 10.06.2019

Zapiekać w przykrytym czy odkrytym naczyniu? Jaka jest różnica? U mnie po 30min masa jajowa nawet nie zaczęła sie ścinać (zapiekałam w przykrytym naczyniu) więc musiałam znacznie wydłużyć czas. Czy to zależy od piekarnika?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

zalezy od piekarnika

Agnieszka

Dodano opinię: 04.07.2019

W styczniu to byl moj pierwszy przepis z jakiego skorzystalam tutaj 🙂 bylam mile zaskoczona i gotuje do dzisiaj z waszych przepisow bo sa genialne 🙂

Karolina

Dodano opinię: 05.08.2019

Mozna piec tą zapiekankę bez termoobiegu ? Bo akurat mi nie działa.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

tak

Magda

Dodano opinię: 12.09.2019

Czy mozna uzyc innego sera niz mozzarella, np. cheddar?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.09.2019

tak

Asia

Dodano opinię: 23.09.2019

Witam, dziękuję Wam bardzo za przepisy i wiedzę którą się dzielicie! Korzystam z Waszych przepisów i muszę przyznać że cała rodzina je uwielbia 🙂 Ja kocham ich prostotę. Będąc mama nie można sobie pozwolić na to by cały dzień spędzić przy garach 😉
Mam tylko jedno pytanie do Was. Czy jeśli chodzi o sery jest to prawda że podgrzwajac je zmieniają one swoje właściwości? Zdrowe tłuszcze zamieniaja się na zle tłuszcze zwane tłuszczami trans? Jak często myślicie można podawać tego typu potrawy? Jest wiele opinii na ten temat w internecie a Wy jesteście dla mnie sprawdzonym źródłem dlatego liczę się z Waszą opinia.
Pozdrawiam serdecznie

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

cześć Joasiu:) Dziękujemy za dobre słowa :* To prawda, że każde podgrzewanie do wysokich temperatur powoduje że uwalniane są złe tłuszcze, dlatego nie należy spożywać za często przetworzonych produktów, ale nie dajmy się zwariować, wszystko jest dla ludzi. Jeśli raz w tyg zjecie zapiekankę to nic się nie stanie:)

Monik

Dodano opinię: 24.09.2019

Dodałyśmy jeszcze suszone pomidory i zapiekanka wyszła przepyszna!

Martyna

Dodano opinię: 04.10.2019

Dzień dobry. Piekarnik Góra – dół + termoobieg 200° czy sam termooobieg 200°??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.10.2019

termoobieg:)

Edyta

Dodano opinię: 16.11.2019

Bez szału.

Danuta

Dodano opinię: 27.11.2019

Ciekawe….robię i zobaczymy. Dałam więcej szpinaku

Linda

Dodano opinię: 15.03.2020

Zapiekanka szybko i prosto się robi. Niestety nie trafiła w gust mojego dwulatka. Myślę że to kwesia ziemniaków, za którymi nie przepada. Nam z mężem smakowała.

placki

Dodano opinię: 28.03.2020

Czy zamiast szpinaku można rukolę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

tak

Ania

Dodano opinię: 07.07.2020

Czesc.
Twoje przepisy sa super. Pierwsze co robie rano to sprawdzam co moge ugotowac dzisiaj dla mojej Marysi.
Czesto wszyscy sie zajadamy tymi pysznosciami.
Nawet moj starszy rozrabiaka, ktory zupelnie nie toleruje warzyw zajada kalafior przemycony w placuszkach.
Dziekuje.
Ania

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Bardzo nam miło.

Kasia

Dodano opinię: 02.11.2020

Piec z przykryciem czy bez?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Bez, chyba że widzisz, że ziemniaki są jeszcze twarde, a góra już się zrumieni- wtedy warto przykryć, żeby się zbytnio nie spiekła.

Martyna

Dodano opinię: 08.07.2021

„Mamo to jest lepsze niż cukierki!” ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Szanujemy takie wybory.

Asia

Dodano opinię: 17.05.2022

A ja chciałam zapytać o wiek dziecka? 12mc+, a wcześniej? Nie widzę w przepisie niczego, czego moja 8mc+ by jeszcze nie jadła, poza tym, że jest to zapiekanka. Czy można podać młodszemu bobo?
większą połowę przepisów z 'wszystko o rozszerzaniu diety’ mamy wypróbowane i jak do tej pory świetnie nam idzie, zapiekankę by się zjadło😅
Pozdrawiam ciepło!♥️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Jeśli już wszystko było próbowane, to możesz podać. To zawsze decyzja rodzica.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek