Składniki:
(dla jednego dorosłego i dziecka)
kostka twarogu półtłustego (250g);
jajko (osobno żółtko i białko);
pół szklanki mąki pszennej;
(dla rodziców i starszaków 2 łyżeczki cukru waniliowego).
Białko ubijamy na pianę.
Twaróg rozgniatamy widelce, dodajemy mąkę i żółtko. Mieszamy, dodajemy białko. Mieszamy wszystko rękoma, zagniatamy na jednolitą, puszystą masę. Jeśli chcemy by ciasto było słodsze dodajemy cukier waniliowy, nie jest to konieczne.
Stolnicę posypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy wałeczki, kroimy na małe pierożki (nożem po skosie).
(Ciasto może być klejące, ale to dobrze, im mniej mąki użyjemy, tym pierożki będą bardziej delikatne i puszyste).
Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy polane masełkiem, jogurtem, z owocami, posypane cukrem, lub w inny ulubiony sposób:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (43)
Anonymous
Dodano opinię: 15.11.2014
A ja z pytaniem z innej beczki 😉 Ta stolnica jest sylikonowa? Sprawdza się? Świetny patent z tymi miarami:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.11.2014
Tak to silikonowa, jest super, łatwo się myje i nie zajmuje wiele miejsca:) Z miarek nie korzystam, bo pizze np. od razu wykładam na papier do pieczenia, ale w instrukcji stolnicy jest napisane że można na niej piec do 220’C.
Iwa
Dodano opinię: 19.02.2019
a gdzie kupiona?
Dominika
Dodano opinię: 21.04.2021
Pieke na takiej stolnicy i jest o wiele lepiej niż ma papierze także polecam 🙂
Anonymous
Dodano opinię: 15.11.2014
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Przy okazji się obśmiałam z „sylikonowej” stolnicy haha coś mi podejrzany ten wyraz był, teraz już wiem dlaczego 😉 Co do maty, to myślałam bardziej pod kątem tart, bo zawsze mi za dużo ciasta zostaje mimo iż odmierzam z formy. A silikon bardzo lubię za łatwość w utrzymaniu, mam formę na muffiny i też jestem bardzo zadowolona.
jas
Dodano opinię: 31.07.2015
w lasnie gotujemy
jas
Dodano opinię: 31.07.2015
i jusz gotowalisimy i super
Kasia
Dodano opinię: 02.09.2015
A my dziś skusimy się na leniwe z.. sosem dyniowym (bo nam puree zostało z placków .. hihi)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2015
Smacznego:)
Kasia
Dodano opinię: 18.10.2015
czy zamiast cukru waniliowego można dać ziarenka z laski wanili i dosłodzić syropem klonowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.10.2015
Jasne!:)
Ania
Dodano opinię: 31.03.2016
Często robię leniwe, ale dziś pierwszy raz z Waszego przepisu. Przyznam, są świetne, delikatne, pyszne! Moja Ola (12 m-cy) zjadła prawie 5! Bardzo fajne przepisy, zawsze znajdziemy coś dla siebie:) Pozdrawiamy!
katja82
Dodano opinię: 23.06.2016
Czy jeżeli nie dodam białka to bedą rówiez smaczne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.06.2016
Spróbuj. Najwyżej daj 2 żółtka.
Asia
Dodano opinię: 21.07.2016
Od którego miesiąca można podawać takie leniwe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2016
Na dole, pod przepisem, są tagi, miedzy innymi wiek, w którym my podawałyśmy daną potrawę.
Asia
Dodano opinię: 22.07.2016
Dzięki, nie zauważyłam 🙂 to dziś moja Ala będzie miała leniwe na obiadek 🙂 Pozdrawiam
JR
Dodano opinię: 14.06.2017
hmmm, dlaczego kopytka tudzież kluski nazywacie pierogami? Podobny błąd zauważyłam w książce.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.06.2017
To kwestia regionu, upodobań i td. Różnie ludzie nazywają. Wiadomo jednak zawsze, o jaka potrawę chodzi a w efekcie i tak każdy mówi „leniwe”. To chyba nie takie ważne;)
Marta
Dodano opinię: 27.09.2018
Kopytka są z ziemniaków.
U
Dodano opinię: 15.01.2019
„pierogi leniwe” – etymologia jest chyba taka, ze skladniki sa jak na pierogi ale zlepia sie wszystko razem, „z lenistwa” 😉
Lila
Dodano opinię: 19.06.2017
A ja mam inne pytanie: od kiedy używacie widelca? Ja się trochę boję, zwłaszcza że junior łyżeczką manewruje, ale jeszcze nie je w pełnym tego słowa znaczeniu i nie wiem, czy widelcem sobie oka nie wybije. Ma 11 miesięcy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.06.2017
od 9 miesiąca:)
Janina
Dodano opinię: 21.12.2017
Czy takie leniwe można zamrozić? Pytam, bo zrobiłabym więcej 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2017
Polecamy zjesć dnia nastepnego.
Paula
Dodano opinię: 18.06.2018
Żeby zjeść na następny dzień to najpierw je ugotować czy zostawić „surowe” ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
Ugotować.
Ewa
Dodano opinię: 01.04.2018
Przepyszne, 9 miesieczny synek zjadłk kilka z jogurtem, mniam, polecam
Ania F
Dodano opinię: 12.12.2018
Rzeczywiście te ubite białka robią różnicę. Jak zawsze pysznie, a w tym przepisie jeszcze mega szybko!
Joanna Mroczek
Dodano opinię: 04.02.2019
Jak zawsze przepis doskonały. Ja podałam w sosie z siedmiu warzyw z przecierem pomidorowym 🙂
Moja prawie 2 letnia dzidzia zjadła prawie cała podana porcje, wiec nawet nic nie zostało na następny dzień 😉
❤️Uwielbiam Wasze przepisy ❤️
Kinga
Dodano opinię: 30.06.2019
Witam:) Moja córka jest wielką fanką klusek z twarogu, mogłaby je jesc codziennie:) czy zamiast dzielić składniki na mini porcje,mogę zrobić raz a porządnie i zamrozić surowe ciasto? Pytam,bo nie wiem jak to z jajkiem i mrożeniem. Do tej pory zostawiałam polowe porcji w lodowce i robiłam na następny dzień…ugotowane robia się twarde,wiec wole robić na świeżo:) można zostawiać takie ciasto w lodowce przez dzień?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
wydaje mi się, że lepiej je ugotować, a potem gdy ostygną zamrozić:)
Anka
Dodano opinię: 12.12.2019
Jaki twaróg jest najlepszy do leniwych ale także na co zwrócić 2 składzie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
np Mój ulubiony, Bieluch
Renata
Dodano opinię: 08.03.2020
Dziękuje za tą stronę! Jestem totalnie kiepska w gotowaniu ale dzięki Wam zaczynam wierzyć w siebie, leniwe przepyszne -wyszły za pierwszym razem – jaka dumna mnie napawała jak Dzieć smacznie zajadał.
Monika
Dodano opinię: 04.05.2020
Bardzo bardzo dobre! Polecam!
Marta
Dodano opinię: 08.11.2020
Świetny przepis, do którego bardzo czesto wracamy! Od jakiegoś czasu dodaję całe jajko od razu, bez ubiajania piany i tez jest wyśmienicie 🙂 dziś próbna wersja z burakami.
Joanna
Dodano opinię: 20.12.2020
Ja zrobiłam w wersji superleniwej – nie formowalam wałka, tylko kładłam kluski łyżką na wodę. Dzięki temu użyłam o wiele mniej mąki. Córka pięknie zjadła:)
pewienkoles
Dodano opinię: 23.04.2021
Przepis bardzo dobry, tylko żeby ta pociecha na zdjęciu krzywdy sobie nie zrobiła widelcem dla dorosłych.
Malwina
Dodano opinię: 25.06.2021
Podchodziłam do robienia leniwych kilka razy i dopiero Wasz przepis mnie przez to bezboleśnie przeprowadził.
Nie wiem, jak Wy to robicie, ale praktycznie czego nie zrobię z Waszych przepisów, wychodzi pyszne , i to bez soli. Macie smak i talent do robienia skomplikowanych rzeczy łatwymi. Dziękuję za tę kopalnię kulinarnych inspiracji!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Bardzo nam miło
Ilona
Dodano opinię: 28.06.2022
Jaką mąką najlepiej zastąpić pszenną w tym przepisie ? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Orkiszowa lub mix bezglutenowych