Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

15 września 2014

Tradycyjne pierogi leniwe

  Składniki:(dla jednego dorosłego i dziecka)kostka twarogu półtłustego (250g);jajko (osobno żółtko i białko);pół szklanki mąki pszennej;(dla rodziców i starszaków 2 łyżeczki cukru waniliowego). Białko ubijamy na pianę.Twaróg rozgniatamy widelce, dodajemy mąkę i żółtko. Mieszamy, dodajemy białko. Mieszamy wszystko rękoma, zagniatamy na jednolitą, puszystą masę.  Jeśli chcemy by ciasto było słodsze dodajemy cukier waniliowy, nie jest...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/09/tradycyjne-pierogi-leniwe.html 

Składniki:
(dla jednego dorosłego i dziecka)
kostka twarogu półtłustego (250g);
jajko (osobno żółtko i białko);
pół szklanki mąki pszennej;
(dla rodziców i starszaków 2 łyżeczki cukru waniliowego).

Białko ubijamy na pianę.
Twaróg rozgniatamy widelce, dodajemy mąkę i żółtko. Mieszamy, dodajemy białko. Mieszamy wszystko rękoma, zagniatamy na jednolitą, puszystą masę.  Jeśli chcemy by ciasto było słodsze dodajemy cukier waniliowy, nie jest to konieczne.
 Stolnicę posypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy wałeczki, kroimy na małe pierożki (nożem po skosie).
(Ciasto może być klejące, ale to dobrze, im mniej mąki użyjemy, tym pierożki będą bardziej delikatne i puszyste).
Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy polane masełkiem, jogurtem, z owocami, posypane cukrem, lub w inny ulubiony sposób:)


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (43)

Anonymous

Dodano opinię: 15.11.2014

A ja z pytaniem z innej beczki 😉 Ta stolnica jest sylikonowa? Sprawdza się? Świetny patent z tymi miarami:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.11.2014

Tak to silikonowa, jest super, łatwo się myje i nie zajmuje wiele miejsca:) Z miarek nie korzystam, bo pizze np. od razu wykładam na papier do pieczenia, ale w instrukcji stolnicy jest napisane że można na niej piec do 220’C.

Iwa

Dodano opinię: 19.02.2019

a gdzie kupiona?

Dominika

Dodano opinię: 21.04.2021

Pieke na takiej stolnicy i jest o wiele lepiej niż ma papierze także polecam 🙂

Anonymous

Dodano opinię: 15.11.2014

Dziękuję za odpowiedź 🙂 Przy okazji się obśmiałam z „sylikonowej” stolnicy haha coś mi podejrzany ten wyraz był, teraz już wiem dlaczego 😉 Co do maty, to myślałam bardziej pod kątem tart, bo zawsze mi za dużo ciasta zostaje mimo iż odmierzam z formy. A silikon bardzo lubię za łatwość w utrzymaniu, mam formę na muffiny i też jestem bardzo zadowolona.

jas

Dodano opinię: 31.07.2015

w lasnie gotujemy

jas

Dodano opinię: 31.07.2015

i jusz gotowalisimy i super

Kasia

Dodano opinię: 02.09.2015

A my dziś skusimy się na leniwe z.. sosem dyniowym (bo nam puree zostało z placków .. hihi)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2015

Smacznego:)

Kasia

Dodano opinię: 18.10.2015

czy zamiast cukru waniliowego można dać ziarenka z laski wanili i dosłodzić syropem klonowym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.10.2015

Jasne!:)

Ania

Dodano opinię: 31.03.2016

Często robię leniwe, ale dziś pierwszy raz z Waszego przepisu. Przyznam, są świetne, delikatne, pyszne! Moja Ola (12 m-cy) zjadła prawie 5! Bardzo fajne przepisy, zawsze znajdziemy coś dla siebie:) Pozdrawiamy!

katja82

Dodano opinię: 23.06.2016

Czy jeżeli nie dodam białka to bedą rówiez smaczne? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.06.2016

Spróbuj. Najwyżej daj 2 żółtka. 

Asia

Dodano opinię: 21.07.2016

Od którego miesiąca można podawać takie leniwe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2016

Na dole, pod przepisem, są tagi, miedzy innymi wiek, w którym my podawałyśmy daną potrawę. 

Asia

Dodano opinię: 22.07.2016

Dzięki, nie zauważyłam 🙂 to dziś moja Ala będzie miała leniwe na obiadek 🙂 Pozdrawiam

JR

Dodano opinię: 14.06.2017

hmmm, dlaczego kopytka tudzież kluski nazywacie pierogami? Podobny błąd zauważyłam w książce.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.06.2017

To kwestia regionu, upodobań i td. Różnie ludzie nazywają. Wiadomo jednak zawsze, o jaka potrawę chodzi a w efekcie i tak każdy mówi „leniwe”. To chyba nie takie ważne;)

Marta

Dodano opinię: 27.09.2018

Kopytka są z ziemniaków.

U

Dodano opinię: 15.01.2019

„pierogi leniwe” – etymologia jest chyba taka, ze skladniki sa jak na pierogi ale zlepia sie wszystko razem, „z lenistwa” 😉

Lila

Dodano opinię: 19.06.2017

A ja mam inne pytanie: od kiedy używacie widelca? Ja się trochę boję, zwłaszcza że junior łyżeczką manewruje, ale jeszcze nie je w pełnym tego słowa znaczeniu i nie wiem, czy widelcem sobie oka nie wybije. Ma 11 miesięcy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.06.2017

od 9 miesiąca:)

Janina

Dodano opinię: 21.12.2017

Czy takie leniwe można zamrozić? Pytam, bo zrobiłabym więcej 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.12.2017

Polecamy zjesć dnia nastepnego.

Paula

Dodano opinię: 18.06.2018

Żeby zjeść na następny dzień to najpierw je ugotować czy zostawić „surowe” ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

Ugotować.

Ewa

Dodano opinię: 01.04.2018

Przepyszne, 9 miesieczny synek zjadłk kilka z jogurtem, mniam, polecam

Ania F

Dodano opinię: 12.12.2018

Rzeczywiście te ubite białka robią różnicę. Jak zawsze pysznie, a w tym przepisie jeszcze mega szybko!

Joanna Mroczek

Dodano opinię: 04.02.2019

Jak zawsze przepis doskonały. Ja podałam w sosie z siedmiu warzyw z przecierem pomidorowym 🙂
Moja prawie 2 letnia dzidzia zjadła prawie cała podana porcje, wiec nawet nic nie zostało na następny dzień 😉
❤️Uwielbiam Wasze przepisy ❤️

Kinga

Dodano opinię: 30.06.2019

Witam:) Moja córka jest wielką fanką klusek z twarogu, mogłaby je jesc codziennie:) czy zamiast dzielić składniki na mini porcje,mogę zrobić raz a porządnie i zamrozić surowe ciasto? Pytam,bo nie wiem jak to z jajkiem i mrożeniem. Do tej pory zostawiałam polowe porcji w lodowce i robiłam na następny dzień…ugotowane robia się twarde,wiec wole robić na świeżo:) można zostawiać takie ciasto w lodowce przez dzień?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

wydaje mi się, że lepiej je ugotować, a potem gdy ostygną zamrozić:)

Anka

Dodano opinię: 12.12.2019

Jaki twaróg jest najlepszy do leniwych ale także na co zwrócić 2 składzie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

np Mój ulubiony, Bieluch

Renata

Dodano opinię: 08.03.2020

Dziękuje za tą stronę! Jestem totalnie kiepska w gotowaniu ale dzięki Wam zaczynam wierzyć w siebie, leniwe przepyszne -wyszły za pierwszym razem – jaka dumna mnie napawała jak Dzieć smacznie zajadał.

Monika

Dodano opinię: 04.05.2020

Bardzo bardzo dobre! Polecam!

Marta

Dodano opinię: 08.11.2020

Świetny przepis, do którego bardzo czesto wracamy! Od jakiegoś czasu dodaję całe jajko od razu, bez ubiajania piany i tez jest wyśmienicie 🙂 dziś próbna wersja z burakami.

Joanna

Dodano opinię: 20.12.2020

Ja zrobiłam w wersji superleniwej – nie formowalam wałka, tylko kładłam kluski łyżką na wodę. Dzięki temu użyłam o wiele mniej mąki. Córka pięknie zjadła:)

pewienkoles

Dodano opinię: 23.04.2021

Przepis bardzo dobry, tylko żeby ta pociecha na zdjęciu krzywdy sobie nie zrobiła widelcem dla dorosłych.

Malwina

Dodano opinię: 25.06.2021

Podchodziłam do robienia leniwych kilka razy i dopiero Wasz przepis mnie przez to bezboleśnie przeprowadził.
Nie wiem, jak Wy to robicie, ale praktycznie czego nie zrobię z Waszych przepisów, wychodzi pyszne , i to bez soli. Macie smak i talent do robienia skomplikowanych rzeczy łatwymi. Dziękuję za tę kopalnię kulinarnych inspiracji!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Bardzo nam miło

Ilona

Dodano opinię: 28.06.2022

Jaką mąką najlepiej zastąpić pszenną w tym przepisie ? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Orkiszowa lub mix bezglutenowych

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek