Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

29 października 2014

„Szynka we włoskich smakach”

kawałek szynki – około 1 kg; 1/2 szklanki oliwek zielonych; 4 suszone pomidory; garść liści świeżej bazylii; główka czosnku; łyżka oliwy (może być ta z zalewy oliwkowej). Przygotowujemy marynatę. Oliwki blendujemy, 4 ząbki czosnku wyciskamy, pomidory drobno kroimy (siekamy), bazylię rwiemy. Wszystko mieszamy wraz z oliwą. Robimy kilka dziurek nożem w mięsie i wtykamy w...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/10/szynka-we-woskich-smakach.html#more

kawałek szynki – około 1 kg;
1/2 szklanki oliwek zielonych;
4 suszone pomidory;
garść liści świeżej bazylii;
główka czosnku;
łyżka oliwy (może być ta z zalewy oliwkowej).

Przygotowujemy marynatę.
Oliwki blendujemy, 4 ząbki czosnku wyciskamy, pomidory drobno kroimy (siekamy), bazylię rwiemy. Wszystko mieszamy wraz z oliwą.
Robimy kilka dziurek nożem w mięsie i wtykamy w nie pozostałe ząbki czosnku. Mięso smarujemy marynatą i odkładamy na co najmniej noc do lodówki.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, z mięsa ściągamy troszkę marynaty. Obwiązujemy je nitką lub sznurkiem, by się nie rozchodziło (nie jest to obowiązkowe). Wkładamy do rękawa do pieczenia, związujemy i nakłuwamy go w kilku miejscach igłą, by nie pękł podczas pieczenia.
Pieczemy około 90 minut, przy czym ostatnie 15 minut przy rozciętej i rozłożonej na boki folii, by mięsko się lekko zrumieniło.
Cudnie smakuje i na obiad, i do kanapek:)
Jeśli chcemy użyć szynki do kanapek, pamiętajmy, by pokroić ją dopiero wówczas, gdy całkowicie ostygnie. Inaczej wypuści wszystkie soki.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (18)

Anonymous

Dodano opinię: 30.10.2014

A bazylia? Porwać pokroić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.10.2014

Już poprawiłam:)Bazylię rwiemy:)

Agnieszka

Dodano opinię: 24.07.2016

Witam! A jaki pasuje do tej szynki sos, jeżeli chciałabym podać z ryżem?? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2016

Czosnkowy:)

Ewa

Dodano opinię: 14.11.2016

To jest kolejny przepis, który zrobiłam z Waszego bloga i  tylko mogę żałować, że nie mogę dużo jeść. Pieczeń jest przepyszna!

basia

Dodano opinię: 16.02.2017

jestem tutaj nowa na prawde świetne przepisy dziękujeeeeeeee

 

Ania

Dodano opinię: 15.11.2017

Jak długo mozna przechowywać szynkę w lodówce po upieczeniu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

kilka dni

Teresa

Dodano opinię: 24.10.2018

A czy można ją podać maluchowi przed roczkiem? 11 miesięcy u nas, a tu widzę od 12…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

Decyzja należy do Ciebie.

Karolina

Dodano opinię: 17.02.2018

Witam, czym można zastąpić oliwki bo nadal konsekwentnie ich nie lubię? Pozdrawiam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2018

Pomiń i dodaj więcej innego składnika.

Emilia

Dodano opinię: 19.04.2019

A czy można tą marynate, która została po zamarynowaniu szynki (marynowala się 36h) użyć (po dodaniu jeszcze oregano i pomidorów) do zamarynowania kurczaka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2019

Tak

agatka

Dodano opinię: 16.05.2019

mogę użyć fileta z indyka zamiast wieprza ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Tak, ale rób zdecydowanie krócej

Ola

Dodano opinię: 04.04.2020

A oliwki jaki skład jest dobry? Do tej pory nie widziałam dobrego składu oliwek

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

Cieżko o dobry skład, ale bywają.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek