Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

28 lipca 2014

„Szpinakowe muffinki”

szklanka mąki pszennej;szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;jajko;szklanka mleka kokosowego (może być inne roślinne,ale kokos genialnie smakuje ze szpinakiem);100 g. masła;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody;około 150 g. szpinaku mrożonego;sok z cytryny;ząbek czosnku. Masło roztopić. Mąkę, jajko, mleko, proszek, sodę i wystudzone masło zmiksować. Szpinak poddusić, by się rozmroził, skropić sokiem z cytryny. Posiekać, jeśli ma...

szklanka mąki pszennej;
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;
jajko;
szklanka mleka kokosowego (może być inne roślinne,ale kokos genialnie smakuje ze szpinakiem);
100 g. masła;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody;
około 150 g. szpinaku mrożonego;
sok z cytryny;
ząbek czosnku.

Masło roztopić. Mąkę, jajko, mleko, proszek, sodę i wystudzone masło zmiksować. Szpinak poddusić, by się rozmroził, skropić sokiem z cytryny. Posiekać, jeśli ma duże liście. Wystudzić. Dodać do ciasta, wcisnąć czosnek i lekko wymieszać łyżką. Nakładać do papilotek do 2/3 wysokości. Papilotki włożyć do blachy na muffinki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (84)

Anonymous

Dodano opinię: 30.01.2015

Witam,

czy moge tu zamienic maki na np orkiszowa biala i pszenna razowa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.01.2015

Oczywiście:)Smacznego!

Kasia

Dodano opinię: 16.07.2020

A to ma być mleczko kokosowe czy napój kokosowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Mleko.

Anonymous

Dodano opinię: 16.02.2015

Witam,
Ile muffinek wychodzi z tego przepisu? Czy można je przechować w lodówce na następny dzień?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.02.2015

około 12 sztuk. Oczywiscie można przechować na następny dzień:)

Uuu K

Dodano opinię: 06.03.2015

Dzień dobry! Rewelacyjny blog:) Nic tylko gotować!
Mam pytania o mleko kokosowe – z puszki/kartonu? Czy polecacie jakąś konkretną markę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.03.2015

Dziękujemy za miłe słowa:)!Używamy mleka z puszki,ale nie jakiejś konkretnej marki. Ważne jest, by przeczytać etykietę i sprawdzic ile tego mleka w mleku jest:) i czy nie ma konserwantów, bo niestety wiele firm pakuje tego sporo. Pozdrawiamy!!:)

Anonymous

Dodano opinię: 08.04.2015

Super przepis. Czym mogę zastąpić masło dla alergika? I w jakiej proporcji? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.04.2015

Możesz użyć 1/2 szklanki oleju roślinnego.

Anonymous

Dodano opinię: 18.04.2015

Mam pytanie o masło. Temperatura dymienia jest niższa niż 200 stopni. Czy to na pewno jest zdrowe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.04.2015

Jeśli się o to obawiasz-zamień masło na 1/2 szklanki oleju.

Marlena

Dodano opinię: 15.07.2015

Właśnie czekają aż Synek wstanie…. Wyglądają obiecująco 🙂 Najważniejszy tester jednak wkrótce się wypowie 😉

Marlena

Dodano opinię: 15.07.2015

Zjadł ze smakiem. Mąż też 🙂 kolejny przepis trafia do zeszytu.
Synkowi podałam z naturalnym jogurtem kozim. Dla nas sos czosnkowy. Pycha!

Marlena

Dodano opinię: 18.07.2015

z tableta zdjęcia się nie da dołączyć… Więc dopiero dziś uzupełniam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.07.2015

Woooooooooooooooooooooow!1 Piękniaste! Gratulujemy!:*

Maria

Dodano opinię: 29.07.2015

Jakie te muffinki są w środku – pulchne i miekkie czy zbite i gtochę jak gliniaste bo moje takie wyszły i zastanawiam się czy gdzieś popełniłam błąd. Po za tym są pyszne. 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.07.2015

Gliniaste na pewno nie są. Może nie puszyste,alemiękkie są. 

Ola

Dodano opinię: 05.08.2015

Właśnie wyjełam z pieca i spróbowałam – wygląd i konsystencja idealne 🙂 W smaku bardzo delikatne, ale to dla mojej 10 m-cznej córki, ktorej próbuje przemycić szpinak bardzo dobrze. Wwersji dla doroslych chyba przydałoby się dać więcej czosnku. Aha i zrobiłam na oleju rzepakowym zamiast masła. Mam też pytanie – szklanka to ile ml w Waszych przepisach?

Barbarka

Dodano opinię: 06.09.2015

Wyszedł mi zakalec 🙁 nie wiem czemu. Możliwe, że przez dodanie mąki kukurydzianej?

Ogólnie w smaku świetne, ale nasępnym razem chcę je upiec na roczek córki i nie wiem, gdzie zrobiłam błąd. Nie ukrywam, że mistrzynią piekarnika nie jestem 🙁

Z góry dzięki za odpowiedź i ratunek 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.09.2015

Ale na samej kukurydzianej? Możespróbuj zrobić na innej bazie muffinkowej. Np. z tego przepisu https://alaantkoweblw.pl/muffinki-o-smaku-pizzy/. Tylko zamiast dodatkówpizzowych, dodaj szpinak. 

Barbarka

Dodano opinię: 06.09.2015

Szklanka kukurydzuanej i szklanka z pszenicy orkisz

 

O, spróbuję 🙂

Madzia

Dodano opinię: 22.09.2015

Mój maluch ma 7,5 miesiąca i zastanawiam się czy może dostać muffiny z PDP i sodą oczyszczoną… Zgłębiałyście może wiedzę odnośnie tego od kiedy można je podawać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2015

MY nie podawałyśmy takim maluchom muffinek. W 7,8 miesiącu dominowały warzywa, kasze, owoce.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2015

Aczkolwiek jeśli podasz, to malec pewnie zje odrobinę babeczki, a nie cały ten PDP 🙂

Madzia

Dodano opinię: 22.09.2015

Mój Maluszek sam usiadł jak miał 6 miesięcy i 2 dni także już 1,5 miesiąca przerabiamy warzywka i owoce. Daję Mu też do pożucia chlebek, taki bez grama chemii, i przyjazny do chwycenia w łapkę makaron a od 2-3 tygodnii samodzielnie jemy kaszki łyżeczką. Wiem, że po 6 miesiącach na samym mleczku to i tak szał róznorodności ale jednak mnie już korci, żeby dać coś nowego 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2015

Czy w ten sposob pytasz,czy mozesz podac te muffinki?:):):):)::)Skoro takie dziecię dzielne,to próbuj:)Kieruj sie intuicja:)

Marzena

Dodano opinię: 29.02.2016

Muffiny właśnie się pieką rozsiewając cudowny aromat czosnku po całym domu:) podwoiłam porcję czosnku, bo wszyscy wolimy bardziej zdecydowane smaki. Dam znać, czy taka modyfikacja przejdzie surowe testy prawie-rocznej Smakoszki;) dziękuję za wszystkie super przepisy i inspirację do zmieniania rodzinnego menu na lepsze, bo zdrowsze. Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.02.2016

Na zdrowie!!!:)

Marzena

Dodano opinię: 04.03.2016

Podwójna ilość czosnkunie przeszkadza małemu cżłowiekowi w pałaszowaniu kolejnych muffinek;) 

Polecam wszystkim te muffinki jako awaryjna przekąska, którą można wyjąć z zamrażarki kiedy nie ma czym uraczyć głodnego dziecka, a niekoniecznie chce się sięgać po jakieś "sklepowe" przekąski pseudo-dziecięce… muffinki mrożą się świetnie, więc to naprawdę duże ułatwienie:)

Basia

Dodano opinię: 09.03.2016

Przepis wygląda obiecująco 🙂
Ale czym mogę zastąpić cytrynę?
Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.03.2016

Cytryny używamy tu, by zachować kolor szpinaku i wspomóc w nim obecne żelazo we wchłanianiu sie do organizmu, jako że żelazo wchłania się w towarzystwie wit C. Możesz pominąc, ale zalecamy. 

Aga

Dodano opinię: 11.06.2016

Po obróbce termicznej nie ma tam ani odrobiny witaminy C niestety. 

Magda

Dodano opinię: 08.02.2020

A i jeszcze zapomniałam o tym: „Natomiast zakwaszenie potrawy zmniejsza aktywność askorbinazy, więc kwaśne pH powinno sprzyjać zachowaniu witaminy C w potrawach.” – również z tego artykułu https://dietetycy.org.pl/obrobka-termiczna-a-dietetyka/

Natalia

Dodano opinię: 17.05.2016

A czy do muffinek w ogóle nie dodaje się soli?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.05.2016

W jakim celu? 

Małgosia

Dodano opinię: 10.07.2016

Właśnie piekę z połowy ciasta szpinakowe, a z drugiej połowy dodałam banana i robie z malinami 🙂

kasia

Dodano opinię: 20.10.2016

Czym moge zastapić jajko????

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Zmielone siemię lniane.

Magda

Dodano opinię: 08.02.2020

Ja robiłam na mleku krowim z łyżką octu – trzeba odstawić na minimum 5 minut – (zamiast mleka kokosowego i jajka) oraz dodałam suszone oregano, gałkę muszkatałową i ser feta i wyszły idealne 🙂

RosKa

Dodano opinię: 02.01.2017

Dzień Dobry, czy do muffinek można dodać świeży szpinak? Ewentualnie w jakiej ilości? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2017

jak najbardziej można.

Beata

Dodano opinię: 13.01.2017

No i wyszedł zakalec ;( buuu

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.01.2017

Może szpinak mial za duzo wody… Nie poddawaj się. Zdarza się najlepszym. Pamiętaj, by skladniki zawsze byly w temp pokojowej. Pozdrawiamy! 

Kaja

Dodano opinię: 17.01.2017

Działamy babeczki dla rocznej Hani, która je mikroilosci jesli w ogóle, więc tym bardziej jestem ciekawa jej reakcji 🙂 Pachnie czosnkiem na razie w całym domu 🙂

Ewelina

Dodano opinię: 20.03.2017

Czy babeczki wyjdą jeżeli użyję mleka krowiego?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.03.2017

Tak.

Ann

Dodano opinię: 17.08.2017

Witam,

Wczoraj robiłam muffiny wyszły bardzo smaczne. Z kolei druga strona medalu jest taka ze wyszedł mi zakalec…8-(

Mrożony szpinak zastąpiłam połową opakowania 200g z biedronki.

Z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.08.2017

Czasem i tak bywa:) Następnym razem będzie i skacznie i niezakalec;)

Zestawienie najlepszych przepisów na II śniadanie do szkoły! Stwórz lunchbox idealny – Zuzanna Antecka – blog o pozytywnym żywieniu dzieci

Dodano opinię: 01.09.2017

[…] Muffinki ze szpinakiem […]

Hess

Dodano opinię: 24.09.2017

Witam,
czym można zastąpić jajko? Czy to w ogóle możliwe?

Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.10.2017

MOzesz spróbować zamienic na 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego namoczonego w wodzie (by powstał taki „glut”:) )

Liz

Dodano opinię: 28.10.2017

Wyszły, ale są srednio smaczne niesetety. Nie czujemy mleczka kokosowego i szpinaku 🙁 Ale mistrzem pieczenia to nie jestem 😉

Anna

Dodano opinię: 11.12.2017

Pyszne nam wyszły :-). Jak je przechowywać? W lodowce? Czy wystarczy w temp. Pokojowej? Ile dni będą dobre? Można je zamrozić? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Poza lodówką, do 3 dni max

emi

Dodano opinię: 04.02.2018

A ja dodałam całe mleko (400ml) bo wydawało mi się zbyt gęste ciasto i sie nie dopiekły 🙁 bardzo żałuję, że nie trzymałam się przepisu :((( teraz będe musiała jutro zrobic od początku 🙁 a tak się napaliłam i musiałam zrobić po swojemu! :/

Ania

Dodano opinię: 15.02.2018

I wyszedł zakalec… Masakra. Wydaje się prosty przepis, a chyba niekoniecznie tak jest. Początkującym odradzam. Zakalec w dodatku nie ma smaku ani szpinaku ani mleka kokosowego. Szkoda bo składniki wychodzą dość drogo.

Agata

Dodano opinię: 26.03.2019

Przecież szpinak nie ma smaku !

Katy

Dodano opinię: 28.02.2018

Przepyszne są ?Następnym razem do dodam suszone pomidory a do wersji dla dorosłych jeszcze kapary ?Stefcio był zachwycony muffinkami

Katy

Dodano opinię: 28.02.2018

Przepyszne są. Kolejnym razem dodam jeszcze suszone pomidory a do wersji dla dorosłych kapary. Na pewni zagoszczą u nas na stałe ❤️

Magda

Dodano opinię: 09.05.2018

U mnie tez niestety zakalec :(troche tych zakalcow w komentarzach jest

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.05.2018

Nurete

Dodano opinię: 27.05.2018

W wersji wegańskiej wyszły przepyszne. Zamiast masła olej rzepakowy, a jajka niczym nie zastępowałam.

Aleksandra

Dodano opinię: 22.06.2018

Z wierzchu skorupa a w środku mokre ciasto 🙁

Kamila

Dodano opinię: 01.10.2018

Witam. Jakie masło użyć, roślinne czy śmietankowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

masło 82% , nie roślinne:)

Sylwia

Dodano opinię: 03.10.2018

Wyszły dobre, ale uważam, że jednak wypadałoby dodać do nich przyprawy… trochę soli himalajskiej i oregano by nie zaszkodziło, a na pewno podkręciłoby smak. Co do wyglądu to hmmm zakalca nie było, ale było blisko. Mało tego – muffinki przykleiły się do spodów papilotek i trzeba je zjadać bez spodu bo odkleić się go nie da niestety. Co poszło nie tak?

Marta

Dodano opinię: 29.10.2018

Dziecku smakują a to najważniejsze.

Magda

Dodano opinię: 01.11.2018

Jaką mąkę bezglutenową mogę użyć żeby wyszły takie muffinki ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Kukurydzianą lub ryżową.

Katarzyna

Dodano opinię: 26.11.2018

Wasze przepisy są genialne 🙂 Muffinki na próbę zrobiłam z połowy składników a szpinak dodałam świeży, wyszły pyszne. Synek pomimo pięknie zjedzonego obiadku skusił się na dwie.
Do tego pralinki z dmuchana kaszą jaglaną 🙂

Beata

Dodano opinię: 27.11.2018

Czy te muffinki sa od 8 miesiecy??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Tak

Lusi

Dodano opinię: 26.03.2019

A ja zamiast czosnku dodałam syrop z agawy i wyszły super 🙂 bardziej na słodko. Na mleku krowim, ale posypane wiórkami kokosowymi:) pozdrawiam 🙂

Agata

Dodano opinię: 15.04.2019

Mi wyszły, są pyszne ale piekłam na termoobiegu i to jeszcze 7 min dluzej. każda ma inny piekarnik więc może to jest wina tych zakalcow o których czytam wyżej. Dostosujcje czas pieczenia do swojego piekarnika

Ramona

Dodano opinię: 31.05.2019

Mam pytanie apropo szpinaku mam na ogrodzie świeży, można to użyć i czy trzeba to np. Przesmażyć??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2019

tak, przesmaż)

MamaMaksa

Dodano opinię: 10.09.2019

U mnie porażka 🙁 Niby nie zakalec ale totalnie nie urosły a wszystko według przepisu. ?

Mona

Dodano opinię: 29.01.2020

Wyszły całkiem całkiem ? od siebie dodałam kilka czarnych oliwek i trochę przypraw. Dwulatka pałaszowała 😉

Ewa

Dodano opinię: 17.10.2020

Mega dobre ? użyłam mleka krowiego i oprócz szpinaku dodałam garść szczypiorku ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

Wygląda świetnie.

Beata

Dodano opinię: 23.01.2021

Okropny zakalec niestety

Iwona

Dodano opinię: 22.06.2021

Dzień dobry, przez ile po upieczeniu można przechowywać takie babeczki?

Z góry dziękuję za odp 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

kolejnego dnia będą dobre, potem już raczej zbyt suche.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek