Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę i przełożyć do dużego garnka. Dusić pod przykryciem. Nać selera pozbawić włókien i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów i nadal dusić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić lekko na oliwie.
Po 40 minutach duszenia dodać do pomidorów i selera cebulę i wyciśnięty czosnek.
Dusić jeszcze przez około 20 minut, pod koniec dodając porwane zioła.
Gotowy, jeszcze gorący sos, przelać do słoików, zakręcić mocno i postawić do góry dnem. W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę, wyłożyć dno ściereczką kuchenną i wstawić słoiki tak, by się nie stykały. Gotować przez 30 minut.
Ten sos nie tylko może być już gotowym daniem po połączeniu go z makaronem, ale może też stanowic składnik innych potraw np. pizzy.
Możesz całość zblendować, wówczas uzyskasz gęsty, gładki sos o pięknym pomarańczowym kolorze.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (13)
Marcela
Dodano opinię: 13.10.2014
mmm…. poezja z samego rana jeśli by mnie spytać o zdanie!:)
Kasia
Dodano opinię: 26.07.2015
Nie usunęłaś pestek z pomidorów? W jakim wieku podawałaś sos dzieciom? Pytam bo niby najmłodszym pestek nie można podawać i zastanawiam się kiedy można podać całego pomidora. Oczywiście bez skórki 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
Nigdy nie wyjmowałam pestek z pomidora. Sos pomidorowy podaję od chwili, gdy podałamw ogóle makaron. Tu masz naszą pierwszą wersję : https://alaantkoweblw.pl/atak-krwiozerczych-pomidorow-spaghetti-napoli/
polina
Dodano opinię: 30.07.2015
ile słoików i jakiej wielkości wychodzi z takiej ilośći pomidorów? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.07.2015
Wyszło mi 7 słoików 1/2 litra.
Hania
Dodano opinię: 10.08.2015
WItam. Mój mały ma teraz 7,5 i zaczynamy kożystać dzisiaj z przepisów blw(wcześniej wrzywka) i tak się zastanawiam po jakim czasie można podawać taki sos pomidorowy w wersji bogatej? Bo chciałabym zrobić słoiki na zimę i zastanwiam się czy z czosnkiem i selerem czy jeszce będzie za wcześnie? I jeszcze jedno pytanie-makaron gotujemy wogole bez soli tak?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.08.2015
Tak, makaron gotujemy bez soli, a sos spokojnie możesz przygotować wg naszego przepisu i dać zimą dziecku:)
magewa
Dodano opinię: 26.09.2015
A macie przepis jak "zakonserwować" puree z dyni 😉 czy też wystarczy podgrzać – wrzucić do soików – zawekować? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.10.2015
Nie robiłyśmy nigdy dyni do słoików, ale polecalabym, dla pewności, pogotować:)
Agata
Dodano opinię: 08.08.2016
Czy mogę zastąpić czymś seler? Mój mąż ma na niego uczulenie :/ Pozdrawiam 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.08.2016
Korzeniem pietruszki lub pomiń.
Sandra
Dodano opinię: 18.10.2017
Witam. A czy można pasteryzować w piekarniku? Macie sprawdzony sposób na to?
Fajny przepis i zaraz się zabieram za robienie 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
Nie próbowałyśmy, ale w internecie na pewno znajdziesz wskazówki:)