Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 listopada 2015

Śniadaniowe placki z ricottą i amarantusem

Idealne na śniadanie, kolację, przekąskę, spacer, pogaduchy przy kakao/kawie… Polecam Wam to mniami;) 250 sera riccotta 3 łyżki amarantusa ekspandowanego 4 łyżki mąki (u mnie orkiszowa) 2 jajka 3 gałązki mięty 1, 5 banana 1/2 laski wanilii olej kokosowy do smażenia (lub inny) Przełóż ser do miski. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do sera mąkę,...

IMG_1707

Idealne na śniadanie, kolację, przekąskę, spacer, pogaduchy przy kakao/kawie… Polecam Wam to mniami;)

250 sera riccotta

3 łyżki amarantusa ekspandowanego

4 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)

2 jajka

3 gałązki mięty

1, 5 banana

1/2 laski wanilii

olej kokosowy do smażenia (lub inny)

Przełóż ser do miski. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do sera mąkę, amarantus, żółtka, ziarenka z laski wanilii, posiekane listki mięty i rozgniecionego widelcem banana. Wymieszaj wszystko mikserem lub łyżką. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i wymieszaj delikatnie łyżką, by piana nie opadła.

Smaż z obu stron na wysmarowanej olejem patelni, na niewielkim ogniu.

Jeśli chcesz, by placki urosły lekko, dodaj do masy 1/2 łyżeczki sody.

Możesz posypać cynamonem.

IMG_1733IMG_1724

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (38)

Cotakpachnie?

Dodano opinię: 06.11.2015

super pomysł na śniadanko! 🙂

 

Zapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/

Magda

Dodano opinię: 19.11.2015

Ile wychodzi placuszków z porcji?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.11.2015

Około 15 sztuk. na górze nad przepisem masz zawsze podane ilości:)

Lulu

Dodano opinię: 22.11.2015

U nas sie nie przyjely, synek lubi cos w co mozna sie wgryzc, a te placki sa bardzo delikatne z powodu ricotty. Ciekawie smakuja z mieta, ale niestety nie wejda do naszego menu.

Miodula

Dodano opinię: 26.11.2015

Jak dla mnie pycha! Trochę ciężko się je smaży jak dla mnie, bo są bardzo delikatne i początkowo ciężko mi się je przewracalo ale później zrobiłam mniejsze i już było ok. Dawno nie jadłam takich pysznych placków.

MałgosiaK

Dodano opinię: 16.01.2016

Ok, placki git! Ale – zamiast jajka dałam łyżkę mąki ziemniaczanej, zamiast ricotty – jogurt kozi, i mąkę owsianą 🙂

Mama Sofii

Dodano opinię: 28.05.2016

i co udały się z jogurtem kozim? bo córeczka ma bmk a kozi jogurt dostaje i jest ok

Monika

Dodano opinię: 25.04.2016

Placki bardzo smaczne, ale strasznie delikatne i rozpadają się w dłoni…. Może jedno jajko by wystarczyło? Albo więcej amarantusa aby były bardziej zwarte?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.04.2016

Eksperymentuj:)

Aneta

Dodano opinię: 27.04.2016

Przepyszne, bardzo delikatne w smaku. Nasza Ola zachwycona!

Edyta

Dodano opinię: 09.05.2016

Naprawdę takie placki mozna dawać dla malucha 8 miesięcznego? Jeśli nie ma jeszcze ani jednego ząbka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2016

Zęby nie są potrzebne do rozdrabniania pokarmu. Dziecko radzi sobie za pomoca dziąseł, języka.,

Dorota

Dodano opinię: 13.05.2016

czy takie smażone rzeczy mozna podać 8-miesięcznemu dziecku? 🙂 nie mam niestety patelni grillowej żeby uniknąć smażenia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2016

W tym wieku naszym dzieciom już sporadycznie podawałyśmy.

Edyta

Dodano opinię: 14.05.2016

A czy serek ricotta i inne serki typu serek wiejski (niestety chyba każdy zawiera w składzie sól) może jeść 8 miesięczne dziecko?

A jogurt naturalny do owocków w jakiej ilości podawać? Od którego miesiąca można podawać większe ilości?

I jeszcze jedno pytanie o te krzeselko biało-szare z i, czy w pupę nie jest zimno od tego plastiku? Czy te pasy pozwalają tam umieścić jakąś poduszeczkę? Czy te krzesełko jest stabilne i czy ono jest składane?

Na zdjęciach widać że Wasz synek je w jakiejś koszulce/śliniaku, czy można prosić o nazwę/firmę, to jest z materiału czy jakiegoś tworzywa? Zakładamy na ubranko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.05.2016

Juz odpowiadamy:

1)nabiał podawałyśmy po 9 miesiącu, ale można po szóstym, najlepiej nabiał ”czysty” czyli jogutr naturalny, a sery dawałyśmy koło pierwszego roku zwracając uwage na skład,

2)W jakiej ilości- w takiej jak dziecko chce:)

3)krzesło i fartuszki są z IKEA, to najepsze krzesełko jakie stworzono do blw:) Nie nie jest zimno w dupkę , są pasy z którym my nigdy nie korzystałyśmy, a poduszkę można dokupić do zestawu za grosze, tak, jest składane. Fartuszki chyba już są w innej szacie graficznej, ale nie jesteśmy pewne:)

Mamusia Adasia

Dodano opinię: 26.05.2016

Przepis wydaje się ciekawy, z tym że dziecku przejadły się banany. Jaki inny owoc dać w to miejsce? Czy wyjdzie z pominięciem banana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.05.2016

Jasne. Tylko dosłodź np rodzynkami:)

Mamusia Adasia

Dodano opinię: 29.05.2016

Zaryzykowałam z tym bananem i przeszło, chyba banan wraca do łask. Wszystko zostało zjedzone ze smakiem, nic się nie zmarnowało. Wasze przepisy doskonale trafiają w upodobania naszych kubeczków smakowych.  

Justyna

Dodano opinię: 05.06.2016

Wyszły przepyszne ! lekka modyfikacja, zamiast ricotty dodałam twaróg zwykły. Bardzo dobrze się smażyły, a smakowały obłędnie z powodu mięty i twarogu.

Polecam serdecznie, synkowi bardzo smakowały

Dorota

Dodano opinię: 20.07.2016

Bardzo dobre 🙂

 

Jagna

Dodano opinię: 01.09.2016

Super smakują z nutellą według Waszego przepisu oczywiście 🙂

Aneczka

Dodano opinię: 08.09.2016

te placuszki są przegenialne 🙂 połączenie delikatnej ricotty, mięty i amarantusa, po prostu <3 przygotowanie ich zajmuje dosłownie 15 minut, a moje dziecko je uwielbia. wprowadziłam jednak pewną modyfikację: piekę je w piekarniku zamiast smażyć 🙂 z mojego punktu widzenia praktyczniejsze i zawsze też pieczone a nie smażone 😉 pozdrawiam serdecznie i dziękuję za fantastyczne przepisy!

Ania

Dodano opinię: 28.09.2016

A jak je pieczesz?:) ile stopni itp.;)? Podziel sie prosze bo jestem zainteresowana;)

 

Aneczka

Dodano opinię: 18.01.2017

układam na papierze do pieczenia i piekę je normalnie w 180 stopniach,u mnie w piekarniku grzanie góra – dół (ale ja termoobiegu w ogóle nie używam więc trudno mi powiedzieć czy też by wyszło), około 15 minut ( niekiedy 20 jak widzę że są nie do końca zrobione). Polecam 🙂

Anka

Dodano opinię: 21.02.2017

Oho, chyba wypróbujemy jutro na śniadanie, bo otwarta ricotta w lodówce. Ale tradycyjnie przepuścimy przez gofrownicę 😉

MARIOLA

Dodano opinię: 01.06.2017

jak dlugo dobre sa takie placki ? myśle o wzięciu ich w podroz ?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

max 2 dni

Karolina

Dodano opinię: 25.12.2017

Czym mogę zastąpić miętę? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2017

Pomiń.

Ola

Dodano opinię: 08.10.2019

Czym zastąpić amarantus żeby były równie smaczne??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

ekspandowaną kasza jaglaną np.

Magdalena

Dodano opinię: 27.01.2020

Czy zamiast riccoty moze byc mascarpone ? Dziecko 3+

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2020

tak

Ewelina

Dodano opinię: 23.07.2020

Pyszne, spałaszowane na kolację. Dzięki!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Polecamy się.

Marta

Dodano opinię: 08.06.2021

Czy można czymś zastąpić ricotte, żeby były bezmleczne? Bardzo lubimy te placki, a u córki niestety alergia ☹️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Będzie ciężko. Można spróbować z śmietanką kokosową i dodac więcej suchych składników.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek